🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След голямото орязване на разходи WeWork може да излезе на печалба година по-рано

Компанията за предоставяне на споделени офиси отчита голямо търсене на гъвкави работни места

Компанията е намалила служителите си от 14 хил. през миналата година на 5600 и за първи път разкрива броя им.
Компанията е намалила служителите си от 14 хил. през миналата година на 5600 и за първи път разкрива броя им.
Компанията е намалила служителите си от 14 хил. през миналата година на 5600 и за първи път разкрива броя им.    ©  Reuters
Компанията е намалила служителите си от 14 хил. през миналата година на 5600 и за първи път разкрива броя им.    ©  Reuters

WeWork е възможно да постигне положителен паричен поток през 2021 г., след като компанията изпълнява програма за преструриране, уволни над 8 хил. от служителите си, предоговори наеми и разпродаде активи. Така компанията за предоставяне на споделени офиси под наем може да изпълни целта си година по-рано от планираното, заявява в интервю за Financial Times новият главен изпълнителен директор на компанията Марсело Клор. Той замени на поста съоснователя Адам Нойман, който се оттегли от поста след скандал за финансовото състояние на стартъпа, което стана ясно при представянето на документите му за първично публично предлагане.

Според Клор подкрепяната от японската Softbank компания отчита силно търсене на гъвкави работни пространства след началото на пандемията. През февруари Клор постави цел за достигане на оперативна печалба до края на следващата година.

Компанията се отказа от силно очакваното от инвеститорите излизане на борсата миналата година и предприе агресивно свиване на разходите си. Тя е намалила служителите си от 14 хил. през миналата година на 5600 и за първи път разкрива броя им.

"Всички считаха, че WeWork е невъзможна мисия. Че имаме нулев шанс. Сега, година по-късо, ще видите WeWork като печелившо начинание с невероятно разнообразие от активи", заявява Клор.

По-голямо търсене

Заради пандемията работата от дома води до по-малко търсене на офиси, някои компании са се обърнали към WeWork, за да предостави сателитни офиси по-близо до местата, където живеят служителите им, и да разпръснат служителите си извън основните си офиси, казва Клор.

Mastercard, собственикът на TikTok - ByteDance, Microsoft и Citigroup са сред компаниите, които са подписали нови договори за наем с WeWork през юни. Други наематели обаче са отказали да плащат наем или са поискали договорите им да бъдат прекратени по време на пандемията.

WeWork е изхарчила 482 млн. долара през първите три месеца на годината, като е намалила разполагаемите си ликвидни средства до под 4 млрд. долара. Компанията още не е обявила резултатите си за второто тримесечие, но според Клор приходите са останали без промяна по време на кризата.

Спасителната програма

Оптимизмът на Клор идват едва 9 месеца след като Softbank, където той е главен оперативен директор, подготви спасителен пакет за няколко милиарда долара, за да спаси WeWork от ликвидна криза. Двете компании още водят спорове за спасителната програма, която включва обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара.

WeWork продаде неосновни бизнеси, като академията за кодиране Flatiron School, софтуерната компания Teem и дела си в стартъпа за споделени работни пространства The Wing. Също така прекрати договори за наем за имоти в Балтимор и Ню Йорк. През юни компанията е регистрирала най-силните си месечни продажби от февруари и е инвестирала над 20 млн. долара в реновирането на площи с цел дистанциране на клиентите един от друг.