🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

WeWork излиза на борсата чрез сливане със SPAC

Сделката оценява компанията на 9 млрд. долара.

През 2019 г. пазарната оценка на WeWork се срина с 90% след като компанията отмени плановете си за първично публично предлагане.
През 2019 г. пазарната оценка на WeWork се срина с 90% след като компанията отмени плановете си за първично публично предлагане.
През 2019 г. пазарната оценка на WeWork се срина с 90% след като компанията отмени плановете си за първично публично предлагане.    ©  Eloise Ambursley
През 2019 г. пазарната оценка на WeWork се срина с 90% след като компанията отмени плановете си за първично публично предлагане.    ©  Eloise Ambursley
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

WeWork, компанията за наем на офис пространства, обяви, че е сключила споразумение за сливане с BowX Acquisition Corp. (BowX) - SPAC, с което тя ще стане публична около две години след като подаде документи за IPO и което в последствие отказа заради инвеститорски натиск. Пазарната капитализация на WeWork, която се оценяваше на 50 млрд. долара през 2019 г., според сделката сега е 9 млрд. долара. Очаква се сливането да приключи през третото тримесечие на годината.

"Индустрията на търговски недвижими имоти претърпя сеизмична промяна и бъдещето на работното място сега се предефинира в реално време. WeWork е лидер в гъвкавото работно пространство, с глобално разпознат бранд. " споделя в официалното прессъобщение Бари Стърнлихт, председател и главен изпълнителен директор на Starwood Capital Group, която е и инвеститор в WeWork.

Проблеми в миналото

WeWork подаде публично документи за IPO през август 2019 г. След подаване на заявлението компанията беше поставен под натиск от инвеститорите и медиите поради разводнените баланси на компанията. Опасенията на инвеститорите бяха относно рентабилността на бизнес модела на WeWork и огромните краткосрочни задължения (наеми, лизинги и др.) в сравнение с приходите. В крайна сметка, месец по-късно WeWork отложи IPO-то си. Пазарната оценка на стартъпа се срина от 50 млрд. до 5 млрд. долара (-90%) за няколко седмици.

След забавянето на публичното предлагане и срива в оценката на компанията вниманието се насочи към необичайните методи на изпълнителния директор (тогава) и съосновател Адам Нойман. Под натиск на Softbank, най-големият инвеститор на WeWork, Нойман се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор през септември 2019 г. и японската компания пое управление над стартъпа.

Променен WeWork

От както Softbank пое контрол над WeWork през 2019 г. компанията постигна значителен напредък към трансформирането на бизнеса чрез огромни усилия за управление на разходите, излизане от непечеливши бизнеси и оптимизиране на портфейла от материали, което допринесе за драстично подобрена структура на разходите.

Според данни от отчета на за 2020 г. компанията е подобрила своя свободен паричен поток с 1.6 млрд. долара чрез мерки за намаляване на административните разходи с 1.1 млрд. и ограничаване на оперативните разходи по подържането на сградите с 0.4 мрлд долара. Компанията също така се раздели с непечеливши бизнеси и намали броя на служителите си със 67% в сравнение със септември 2019 г.

Към декември 2020 г. компанията е отписала над 100 предварително отворени или недостатъчно ефективни помещения и договорила намаляване на наеми, отсрочки или надбавки за подобряване на наемателите за приблизително 4 млрд. долара в бъдещи наемни плащания. Въпреки излизането си от стратегически активи, WeWork остава с огромно портфолио в световен мащаб с над 850 помещения в над 150 града, общо над един милион работни станции. Само 10% от членовете на WeWork плащат наем на месец, докато над 50% имат договори за над година, поради което средният срок на ангажимент е над 15 месеца.

За транзакцията

Транзакцията ще бъде финансирана с 0.5 млрд долара в допълнение към първоначалната инвестиция от 0.8 млрд. при цена от 10 долара на акция за BowX. Сделката, която е одобрена единодушно от управителните съвети на WeWork и BowX, се очаква да приключи до третото тримесечие на 2021 г., при условие че бъде получено одобрение от акционерите на BowX и ще бъдат изпълнени други обичайни процедури с комисията в САЩ.

Все още няма коментари
Нов коментар