🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите близо 100 японски компании вече местят бизнеса си от Китай

Над половината от тях се връщат в страната, други се насочват към Виетнам, Лаос и Малайзия

Токио подготви специална програма за финансиране на компании от определени сектори, желаещи да преместят предприятията си от Китай.
Токио подготви специална програма за финансиране на компании от определени сектори, желаещи да преместят предприятията си от Китай.
Токио подготви специална програма за финансиране на компании от определени сектори, желаещи да преместят предприятията си от Китай.
Токио подготви специална програма за финансиране на компании от определени сектори, желаещи да преместят предприятията си от Китай.

Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността представи първата група японски компании, на които дава субсидии за преместване на производството извън Китай - в Югоизточна Азия или Япония.

Осемдесет и седем компании или групи ще получат общо 70 млрд. йени (653 млн. долара) за преместване на производствени линии в опит да намалят зависимостта на Япония от големия си съсед и да изградят устойчиви вериги за доставки, съобщава Nikkei Asian Review.

Тридесет от тях ще прехвърлят производството в Югоизточна Азия, включително Hoya, която произвежда оптични дискове, и ще се премести във Виетнам и Лаос.

Sumitomo Rubber Industries ще произвежда каучукови ръкавици в Малайзия, докато Shin-Etsu Chemical ще премести производството на редкоземни магнити във Виетнам. Останалите 57 проекта ще се насочат към Япония.

Производителят на домакински стоки Iris Ohyama в момента произвежда маски за лице в китайските си заводи в пристанищния град Далиан, провинция Ляонин и Сучжоу, западно от Шанхай, с основни материали, закупени от китайски компании.

С помощта на субсидиите от правителството компанията ще започне да произвежда маски за лице във фабриката си в префектура Мияги в Северна Япония. Всички материали ще бъдат подготвени от местни производители.

Производителят на хигиенни продукти Saraya, включително дезинфектант на алкохолна основа, също се класира за програмата и ще получи подкрепа за преместване.

Кой може да бъде подкрепен

За държавна подкрепа при преместване на бизнеса си могат да кандидатстват производители на авиационни части, авточасти, торове, лекарства и хартиени изделия, като списъкът включва такива големи имена като Sharp, Shionogi, Terumo и Kaneka.

Правителството отдели 220 млрд. йени в допълнителния бюджет за фискална 2020 г., за да създаде програма за субсидиране, целяща да насърчи компаниите да преместят заводите си в Япония. В началото на епидемията от коронавирус Токио изпита сериозно предизвикателство за набавяне на здравни продукти като маски, голяма част от които идват от Китай.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 3
    • + 2

    A честито!
    Остава сега американски, и Европейски компании да последват интересите си и да се изнесат обратно към страните, в които са потребителите им.
    И да осигурят препитанието на съгражданите си, на които го отнеха преди заради състезанието към дъното на евтинджоса - Китай

    Нередност?
  • 2
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 5

    До коментар [#1] от "Селофия":

    Аз лично не искам да вдигаме пак смърдящи фабрики, за да произвеждаме гумени ръкавици и маски за стотинки, така че намирам ентусиазма ти за неуместен.

    Фетишизирането на труда е типично за авторитарните идеологии (Arbeit Macht Frei и всичките там марксистко-ленински глупости за облагородяващото въздействие на труда върху индивида). Мисля, че е по-редно да се питаме *какво* можем да произвеждаме, така че да сме хем богати, хем щастливи и уважавани, вместо просто да търсим всякаква елементарна работа.

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2

    До коментар [#2] от "Иван Арнаудов":

    Благодарете на аллаха, че освен задна, човек има създадена и предна страна, на която може да расте брада. Това за арбайд махт фрай..
    Вие, например - помните ли как бяхме център на производство на електроника, компютри, запомнящи устройства и т.н... как тая индустрия и компетентността от нея доведе до текущата софтуерна индустрия?
    Къде е тя сега - в китай. А знанието следващо го изчезна от БГ.
    Освен това БГ труда е по-евтин от китайския...

    Нередност?
  • 4
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 2

    До коментар [#3] от "Селофия":

    Помня, аз самият се имам част от тази индустрия, доколкото имах неизмеримото преимущество спрямо всичките си съученици да имам персонален компютър на бюрото от 8-годишна възраст.

    Впечатляващото на тази индустрия беше, че можехме да ИЗМИСЛЯМЕ машини, съвместими с архитектурите на Motorola 68K и Intel 8086, а не че можехме да ги произвеждаме. Второто е елементарна, занаятчийска работа. Покойният ми баща си правеше платки на бюрото вкъщи. Но тия ръчно направени платки изпълняваха софтуер за транслация, с който примерно ранни модели иглени принтери можеха да печатат на кирилица. Не изработената на бюрото платка беше ценното, а няколкото стотин реда код в микроконтролера, залепен на тази платка.

    Самите компютри и запаметяващи устройства бяха ПЪЛЕН ТАШАК като реализация и съвсем логично не се реализираха на пазара. В ръцете си съм държал български твърд диск с MFM контролер с капацитет 5МВ, който имаше габаритите на две 5.25" устройства, и беше бавен и шумен до безобразие. Хората на запад вече преминаваха към 3.5" габарит и обеми 20/40МВ.

    Въпреки че конструирането на българския HDD беше забележително само по себе си, българската индустрия като производство НИКОГА не е била конкурентна. Ценното бяха специалистите, които четяха, разбираха и вникваха в особеностите на чуждите продукти и можеха да ги доразвият с идеи. Това не са хора, които да поставяте на поточни линии да сглабят телефони, дали разбирате???

    Днес аз самият съм на 42 и печеля добре благодарение на това, че компютрите усилват многократно моите възможности да си върша работата. Това, че самите компоненти на компютрите се правят в Китай, не ме притеснява изобщо, докато има шанс да се измислят другаде. Индустриален Китай е едно миризливо и гадно за живеене място, защото евтиното производство на самите компоненти е енергоемко и цапа. Слабо ме грее това, че ще даде (посредствена) работа на някакви хора в някакви фабрики. То и сега работа има колкото иска човек, ама никой не подхваща...

    Намерете в интернет кадри от произволна китайска фабрика за сглабяне на високотехнологични продукти. Всичките видеа изглеждат еднакво: много на брой, предимно млади хора, наредени в редица, леко прегърбени, с бели ръкавици, взема някакви артикули от поточна линия и ги поставят в кутии, като пътем ги оглеждат за прах и наранявания. Е, това ли искате да върнем тук да произвеждаме?

    Дългите поточни линии, произвеждащи Господ знае каква стока, са впечатляваща гледка за наивния човек, който не разбира детайлите и бърка количеството с качество. Да не бъдем всичките наивни!

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#4] от "Иван Арнаудов":

    Съгласен съм с повечето неща, които пишете.

    Но, според мен, отивате в крайност. Не всяко производство е цапащо. И не от всеки човек става програмист.

    А и има друг проблем - не е хубаво да сме зависими от Китай. Имам предвид Запада като цяло, не БГ в частност.

    Според мен най-големия печеливш от излизането от Китай ще са други азиатски страни - Виетнам, Малайзия, Индонезия, Тайланд, Филипините. Това са страни с общо над 500 милиона души население - те могат да поемат поовечето производства, които сега са в Китай. И това трябва да стане.

    Китай започна да си показва рогите в момента в който стана втората по-големина икономика (преди около 10-тина години). Ще бъде добре за Запада и за света като цяло ако Китай вече не расте така бързо.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#2] от "Иван Арнаудов":

    Т.е вие искате да употребявате гумени ръкавици но искате замърсяващия завод да е някъде другаде ?. Освен че е неморално, това е доста глупаво защото това някъде другаде като се усети че е в позиция да ви изнудва, просто почва да ви ги продава златни тия ръкавици. Или в момент на криза ви казва "първо за нас си и после ще видим", както и стана съвсем наскоро с маските и ръкавиците. Ясно е че в съвременния свят не може всяка държава да си произвежда всичко но трябва на ниво ЕС в повечето отрасли да се следи да няма тотална зависимост от външни държави като САЩ, Русия или Китай.

    Нередност?
Нов коментар