🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британската икономика се е свила с една пета по време на тримесечната карантина

През май БВП е нараснал съвсем леко спрямо април

Великобритания има да извърви дълъг път, за да възстанови икономиката си.
Великобритания има да извърви дълъг път, за да възстанови икономиката си.
Великобритания има да извърви дълъг път, за да възстанови икономиката си.
Великобритания има да извърви дълъг път, за да възстанови икономиката си.

Икономиката на Великобритания се е свила с 19.1% за трите месеца до май в сравнение с предходните, когато страната беше блокирана в опит да бъде ограничено разпространението на коронавируса. Това показват данните на националната статистика, обявени във вторник.

През май брутният вътрешен продукт е нараснал с 1.8% спрямо април, но това не е било достатъчно, за да компенсира спада от 6.9% през март и рекордния срив от 20.4% през април, съобщава BBC. Страната е една от най-засегнатите от заразата в света, а правителството на Борис Джонсън беше силно критикувано заради закъснението за въвеждане на ограничителните мерки.

Производството и строителството на къщи показаха признаци на възстановяване през май, тъй като някои предприятия възстановиха дейността си и работниците се завърнаха на работа. Въпреки това по-голямата част от икономиката е "в затруднено положение", твърдят от статистическата служба.

"Икономиката през май е била все още с една четвърт по-малка, отколкото през февруари, когато още не бяха се усетили пълните ефекти от пандемията", заявява Джонатан Аутхоу, зам.-ръководител на службата и наблюдаващ икономическите данни. "Във важния сектор на услугите видяхме известен принос в търговията на дребно, който отбеляза рекордни онлайн продажби. Въпреки това при запазване на ограниченията за блокиране много други услуги остават в затруднено положение, като в редица области се наблюдава продължаващ спад."

Скромен напредък

Скромното разширяване на икономиката през месец май беше по-малко от 5%, или около това, което икономистите очакваха. Той идва, след като беше разрешено да възобновят работа някои производства, строителството, търговията на дребно на дребно и градинските центрове. Производството и строителството са нараснали с над 8% през май спрямо април, но на годишна база отчитат огромни спадове - съответно 22.8% и 39.7%.

"Днешните данни подчертават мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени, заяви финансовият министър Риши Сунак. Знам, че хората се притесняват за сигурността на работните си места и доходите си. Затова миналата седмица изготвих плана за дейността за защита, подкрепа и създаване на работни места, докато безопасно отваряме икономиката си."

Правителството на Борис Джонсън предвижда да инвестира 30 млрд. паунда в инфраструктурни проекти и подкрепа на доходите, за да може Великобритания да преодолее кризата.

Все още няма коментари
Нов коментар