🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната икономика: Надолу с асансьора, нагоре по стълбите

Пълното възстановяване засега се отлага за 2022 г.

Световната икономика навлезе във втората половина на годината със сериозни притеснения заради продължаващата пандемия от коронавируса и твърдото убеждение, че пълно възстановяване до Коледа е изключено, а такова до края на 2021 г. зависи от много условия. Само преди шест месеца повечето икономисти обсъждаха бъдещите търговски отношения между САЩ и Китай и как първата фаза на търговската сделка между двете най-големи икономики ще вдъхне увереност на компаниите и инвеститорите.

Вместо това пандемията доведе света до това, което Международният валутен фонд (МВФ) нарича "Голямото заключване". Централните банки и правителствата отговориха с трилиони долари в безпрецедентна подкрепа на икономиките, за да предотвратят срива на пазарите и да помогнат на компаниите да запазят колкото е възможно работниците си, докато заразата бъде овладяна. Дори с тези огромни усилия светът продължава да преживява най-тежката си икономическа криза след Голямата депресия. Докато някои показатели за производство и продажби на дребно в големите икономики показват подобрение, надеждите за V-образно възстановяване (силен ръст, който да компенсира бързо спада) вече са илюзия, тъй като възобновяването на бизнеса изглежда нестабилно в най-добрия случай и загубата на работни места рискува да се превърне от временна в постоянна.

Президентът на банката на Федералния резерв на САЩ в Ричмънд Томас Баркин характеризира икономическата ситуация по следния начин - все едно да слезеш надолу с асансьора, а нагоре да се качваш по стълбите.

"Има реална опасност от объркване на отскока с възстановяването", казва главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт по време на конференцията на Bloomberg Invest Global в края на юни. "Истинското възстановяване означава, че сте поне толкова добре, колкото преди кризата да беше започнала, и мисля, че сме далеч от това."

Бързото икономическо възстановяване от корона кризата в Европа и в България също изглежда все по-далеч, след като Европейската комисия ревизира икономическите си прогнози. Според Брюксел премахването на мерките за изолация става по-плавно от предвиденото от комисията през пролетта, поради което въздействието върху икономическата активност през 2020 г. ще бъде по-значително от предвиденото тогава.

Несигурността остава

Разпространението на коронавируса зависи твърде много от откриването на ваксина, което засега не се вижда на хоризонта въпреки усилията на фармацевтичните компании. Световната здравна организация предупреждава, че най-лошото от пандемията все още предстои, тъй като заразените надминаха 13 млн., а починалите вече са над 500 хил. И дори в страните, в които вирусът е бил овладян доскоро, сега отново се наблюдава нарастване на случаите.

МВФ изчислява, че до края на тази година в 170 държави - или почти 90% от света, доходите на човек от населението ще намалеят. Това е коренно различна прогноза от януари, когато институцията очакваше, че 160 страни ще завършат годината с по-големи икономики и положителен ръст на доходите на човек от населението.

Вероятно е глобалният брутен вътрешен продукт до края на 2021 г. да е по-нисък от този, който беше в края на 2019 г., според екип икономисти от HSBC Holdings, воден от Джанет Хенри. Bloomberg Economics го описва като "Сбогом победа V, здравей, притеснение W".

Централните банкери продължават да бъдат в готовност за нови действия. Председателят на Фед Джером Пауъл предупреди, че перспективите са "извънредно несигурни", а президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард говори за "сдържано" възстановяване, което ще промени части от икономиката за постоянно.

Потреблението - голямата неизвестна

Повечето прогнози засега са, че след срива през първата половина на годината развитите икономики ще се върнат към растежа, но с различна скорост. Богати страни като Германия и Южна Корея изглеждат с добри шансове за V-образно възстановяване. В други то може да изглежда по-скоро като буквите l или W. Анализът на британското списание Economist на данните за мобилност в реално време показва също колко лесно икономическото възстановяване може да се обърка, тъй като потребителите реагират бързо на възможността за откриване на нови огнища с вируса.

Някои страни имат по-сериозни проблеми заради по-големия срив на производството от февруари, когато започна карантината. Все още не е ясно със сигурност коя държава как се е справила през второто тримесечие, защото данните за БВП още се очакват, а и е твърде вероятно след това да бъдат сериозно ревизирани, както често се случва при големи спадове.

Но излезлите досега данни дават определена посока. Проучванията на икономическата активност в Германия показват, че тя е на по-добро ниво между март и май, отколкото във Франция, Италия или Испания. Това може да се дължи на факта, че Берлин разчита повече на производството, където дейността продължава по-лесно и се спазва социална дистанция, отколкото, да речем, в търговията на дребно или в хотелиерството.

Строгостта на ограничителните мерки и промените в поведението на хората очевидно играят огромна роля. Изследване на инвестиционната банка Goldman Sachs установява, че степента на карантината е силно свързана с удара върху икономиките. Вдигането на ограниченията стимулира икономическата активност, но това отново варира в различните страни. Данните за дейността на списание Economist в реално време показват, че Америка и Испания са изоставащи не само по отношение на посещенията в ресторантите, но и на възстановяването на работните места и на обществения транспорт. Докато до края на юни икономическият живот в Дания и Норвегия почти се върна към нормалното си състояние.

Редица фактори влияят върху това колко бързо може да се върне икономиката към нормален ритъм. Състоянието на финансите на домакинствата е един от важните - там, където помощите са по-големи за семействата, те са натрупали спестявания, които вече могат да изразходват. За да се случи това, е нужно доверието на потребителите да се възстанови, а те засега остават предпазливи. Така че, ако хората продължат да се страхуват за здравето и работата си, премахването на блокадата няма да се отрази много на икономиките.

Разбира се, има надежди за бързо възстановяване - икономистите на Morgan Stanley се придържат към прогнозите за V-образна форма, посочвайки положителни изненади в последните икономически данни, особено в САЩ и еврозоната. Колегите им от Goldman Sachs понижиха очакванията си за американската икономика през това тримесечие, но прогнозираха, че тя ще настъпи педала на газта през септември.

Смесени сигнали от Азия

От Азия идват смесени сигнали за икономическо възстановяване, макар че в редица страни разпространението на вируса изглежда овладяно. В Южна Корея се появиха нови клъстери на заразата, което охлажда вътрешното потребление. Производствената активност в Китай се повиши през юни, но новите поръчки продължават да показват слабост. Тази тревожна перспектива означава, че предприятията се движат на тъмно, смята Йорг Вутке, президент на Търговската камара на ЕС в Китай, който очаква несигурността да продължи още няколко години. "Възстановяването не е V, не е и W, а изглежда като върха на трион", казва той. "Нагоре-надолу, нагоре-надолу и болезнено докрай."

Това също означава, че бързо развиващите се икономики няма да бъдат двигателят на глобалния растеж, какъвто са били, като Световната банка прогнозира, че БВП на тази група държави ще се свие с 2.5% през тази година - най-лошото представяне от 1960 г.

Реалният БВП на страните от Европейския съюз ще се върне на нивото от 2019 г. едва през 2022 г., но след това ще бъдат необходими значителни структурни реформи, смята директорът на европейския департамент на МВФ Пол Томсен. Според него властите трябва да са готови за ситуация, при която пандемията продължава няколко години, а след нея могат да последват и други пандемии. Европа трябва да се стреми към нова, по-екологична, икономика, която може да функционира ефективно дори при по-продължителни мерки за социална дистанция.

Пълното възстановяване до нивата отпреди кризата изглежда невъзможно, докато вирусът не бъде контролиран - перспектива, която е валидна за сектори като туризма, транспорта и развлеченията, където се очаква да се задържат ограниченията.

Ударът на пазара на труда е по-лош от първоначалните очаквания и ще бъде невъзможно да се компенсира през втората половина на 2020 г. дори при най-оптимистичния сценарий според Международната организация на труда. Миналия месец тя изчисли, че работното време през второто тримесечие е било 14% по-късо в глобален мащаб, отколкото преди вируса. Това се равнява на загуба на 400 млн. позиции на пълен работен ден. Въпреки че американските компании добавиха 4.8 млн. работни места през юни, само три на десет загубени работни места са възстановени.

Дългови притеснения

Дългът също създава притеснения - рекордните му нива ще ограничат евентуална допълнителна подкрепа от страна на правителствата освен одобрените вече стимули за 11 трлн. долара. Това задлъжняване няма да остане без странични ефекти като запазване на зомби компании, казва пред Bloomberg Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион в Natixis, и допълва, че връщането към нивата отпреди кризата ще отнеме още повече време.

В същото време централните банки намалиха отново лихвените проценти до ниски нива, като някои от тях дори са на отрицателна територия. В опит да ограничат пазарните лихви те започнаха да купуват различни видове активи и да обявяват готовност за нови мерки.

Morgan Stanley прогнозира 13 трлн. долара за кумулативно разширяване на баланса на централните банки на САЩ, еврозоната, Япония и Великобритания до края на 2021 г. Дори при тези стъпки е твърде рано да се заключи, че те ще бъдат достатъчни. А това означава, че кризата далеч не е приключила и рисковете за бизнеса и работниците продължават да са високи.

"Истинското възстановяване означава, че сте поне толкова добре, колкото преди кризата да беше започнала, и мисля, че сме далеч от това."

Кармен Райнхарт, главен икономист на Световната банка
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Светът страда от поведението на централните банки по неправилен начин да емитират пари.
    При запазване на вредната за всеки грешка на централната банка щетите се увеличават.
    Вариантите са:
    1. При запазване централната банка неправилно да емитира пари – е с нарастващи щети и възникват кризи.
    При създадените условия, колкото повече работят хората за икономически растеж – толкова повече са възникващите щети. Съвременната цивилизация е жертва на грешката на централната банка.
    2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка по правилен начин емитиран пари.

    Нередност?
Нов коментар