Tesla изненада с печалба за четвърто поредно тримесечие

Вторият завод за сглобяване на коли на компанията в САЩ ще бъде в Тексас

Тази година се очертава да бъде най-успешна за създадената от Мъск компания.
Тази година се очертава да бъде най-успешна за създадената от Мъск компания.
Тази година се очертава да бъде най-успешна за създадената от Мъск компания.    ©  Reuters
Тази година се очертава да бъде най-успешна за създадената от Мъск компания.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Лидерът в производството на електрически автомобили - Tesla, изненада пазарите с печалба за четвърто поредно тримесечие. Тя е постигната, въпреки че по време на карантината заради коронавируса заводът в Калифорния беше затворен за кратко, а продажбите леко са се понижили. Така създадената от Илън Мъск компания за първи път в историята си излиза на печалба за 12 поредни месеца. Въпреки проблемната година заради пандемията от коронавирус компанията се справя успешно за разлика от другите големите автомобилни производители.

От април до юни е реализирана печалба от 104 млн. долара при загуба от 408 млн. година по-рано. Коригираната печалба на акция е 2.18 долара, което е много над очакванията на анализаторите, заложили на загуба от 2 цента на акция, съобщава Reuters.

Доставките са се понижили с 5%, което е довело до лек спад на приходите до 6.04 млрд. долара - резултатът обаче отново е над предвижданията за 5.16 млрд.

Нов завод

По време на разговора с анализаторите Мъск обяви, че компанията е избрала място близо до Остин, Тексас, където да изгради втория си завод за сглобяване в САЩ. В него ще се произвеждат пикапът Cybertruck и малкият високопроходим Model Y.

Компанията обаче още не е сигурна дали ще може да надхвърли целта си отпреди пандемията да достави над 500 хил. автомобила за годината. Ако успее, това ще е ръст от над 36% в сравнение с предходната година. Сега тя потвърди, че целта остава, но обяви, че постигането й става по-трудно.

Четири последователни тримесечия на печалба означава, че Tesla вече може да се счита за кандидат за включване в индекса S&P 500. Ако това стане, големите индексни фондове вероятно ще желаят да включат книжата й в портфейлите си.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tbs59625460 avatar :-P
    HTA Ltd.
    • + 1

    Ето така се прави бизнес, браво на Мъск, затвори устите на всички пророци, които бързаха да го погребат, евала!

    Нередност?
  • 2
    bba30550215 avatar :-|
    bba30550215

    Много ясно, че ще е на печалба. Тази пръдня за пластмаси, които мухлясали негри ритат , за да сглобят каретата се продава за 100к.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Всъщност енергийният бизнес е двигателят на компанията. Те вероятно ще са с по-големи печалби на акция, ако продадат звеното произвеждащо автомобили и се съсредоточат върху батерии и услуги.

    Нередност?
Нов коментар