🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tesla загуби 50 млрд. долара от цената си заради по-бавното внедряване на по-евтините батерии

Създателят на компанията Илън Мъск обяви, че има нужда от поне още 3 години разработка

Reuters    ©  Bobby Yip

Tesla загуби 50 млрд. от пазарната си цена във вторник, след като изпълнителният й директор Илън Мъск обяви, че компанията ще успее да съкрати разходите за производство на електромобили, така че една самоуправляваща се кола да струва 25 хил. долара, но това няма как да се случи в следващите поне три години, съобщава Reuters.

Презентацията на Мъск не беше това, на което всички се надяваха

На презентация във вторник инвеститорите очакваха Tesla да обяви нов вид батерии, които да издържат поне 1 млн. мили и поне 10 години, и нова производствена стратегия, която да намали цената на електромобилите под тази на газовите автомобили. Нищо от това, което Мъск презентира през близо 270 хил. души онлайн, не беше готов продукт, а единствено обещания, и това разочарова инвеститорите. Акциите на компанията се понижиха с 5.6% и достигнаха 424.23 долара.

Той заяви, че новите батерии ще са 6 пъти по-мощни, ще осигуряват 5 пъти повече енергия и ще струват двойно по-малко, но им трябват поне още три години разработка.

Мъск обяви също, че Tesla ще започне многократно да увеличава капацитета си на производство на батерии (около 85 пъти в сравнение със сегашното), така че след време да може да произвежда над 20 млн. електромобила годишно. За сравнение, цялата автомобилна индустрия в момента произвежда около 80 млн. броя годишно. Батериите пък ще бъдат рециклирани, така че цената на електромобилите още повече да бъде свалена.

Елктромобилите все още струват твърде много

Въпреки че през последните години цената им падна значително, електромобилите все още са по-скъпи от обикновените автомобили. Това е най-вече именно заради батериите, които са между 1/4 и 1/3 от цената на всеки електромобил. Според изследвания цената на електромобилите и автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще се изравни, когато батериите струват около 100 долара на киловатчас, като в момента тези на Tesla струват 156 долара на киловатчас.

На презентацията беше представен и нов модел Tesla - Model S Plain. Моделът е тип седан, максималната му скорост е 320 км/ч, а максималното разстояние, което може да измине с едно зареждане, е почти 840 км. Доставките ще започнат през 2021 г., като цената му е 140 хил. долара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Клати му се оная работа от това. Загубили пари които никога не са били техни.

    Нередност?
  • 3
    lpy1475149774507045 avatar :-|
    Pravdomir Dobrev

    Страхотно че покривате събитието. Статията може да бъде доста по-добре изпипана и с обяснена с графики.

    Нередност?
Нов коментар