🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Софарма трейдинг" ще придобие две вериги аптеки

Така компанията ще стане собственик на общо 153 обекта. Самата тя в момента притежава 70

В момента "Софарма Трейдинг" притежава 70 аптеки под бранда "СОфармаси".
В момента "Софарма Трейдинг" притежава 70 аптеки под бранда "СОфармаси".
В момента "Софарма Трейдинг" притежава 70 аптеки под бранда "СОфармаси".
В момента "Софарма Трейдинг" притежава 70 аптеки под бранда "СОфармаси".
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията разреши на търговеца на едро с лекарства "Софарма трейдинг" да придобие две франчайзингови дружества, едното от които - "Ес Си Ес франчайз" управлява втората по големина в България верига аптеки. Другото дружество, за което дистрибуторът получава разрешение да придобие, е "Санита франчайзинг". Заедно двете франчайзингови компании стопанисват 153 аптеки в цялата страна, като повече обекти от тях има единствено веригата "Марешки", собственост на семейството на заместник-председателя на парламента Веселин Марешки. Цена на сделката не е посочена. Вероятно след като осъществи придобиването, "Софарма трейдинг" ще слее всички аптеки под един бранд.

Това е второто придобиване на действаща верига от "Софарма трейдинг", която през 2017 г. купи 19-те аптеки "Фармастор" след изключително дълга процедура в КЗК, при която беше направен обстоен пазарен анализ на фармацевтичния пазар.

Кои са собствениците

Купувачът "Софарма трейдинг" е едно от големите дъщерни дружества на българската фармацевтична компания "Софарма" с обороти от близо 800 млн. лв. през миналата година. Търговецът на едро притежава собствена верига от 70 аптеки в национален мащаб.

Придобиваните дружества управляват аптеки по франчайзингов модел под брандовете "Ес Си Ес", "Сейба" и "Санита", като чрез дружествата договарят условията за доставка на стоки, оказват им правна, финансова, логистична и маркетингова помощ. "Ес Си Ес" е собственост на пет физически лица, а отскоро и на две дружества - "Средец" и "Донев инвестмънтс холдинг", като нито един от акционерите не притежава повече от 50% от акциите им. "Санита франчайзинг" е собственост на три дружества и четири физически лица.

Как реагират конкурентите и държавата

Учудващо, здравната каса, която плаща на всички аптеки еднаква стойност на продаваните лекарства и за която е ясно, че 75% от плащаните от нея медикаменти се продават през вериги аптеки, се противопоставя на сделката и съобщава, че концентрацията ще окаже отрицателно въздействие върху конкуренцията на пазара и дори ще доведе до по-високи цени на предлаганите продукти.

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства са посочили, че редица вериги аптеки (къси, локални, регионални, национални) имат в своите групи търговец на едро, с което се цели определена икономия от мащаба, както и осигуряване на необходимия логистичен потенциал за обслужване на обектите. Примери в това отношение са: верига аптеки Марешки и търговецът на едро "Фармнет", аптеки "Субра" и търговецът на едро "Алта фармасютикълс", верига аптеки Медея и търговецът на едро "Медея фармако", аптеки "Обединени аптеки Пловдив" и редица болнични аптеки на лечебни заведения и търговецът на едро "Булфарма", аптеки Мултифарм и търговецът на едро "Мултифарм прима", аптеки Феникс и търговецът на едро "Ремеди трейдинг", аптеки Манолова Варна и търговецът "Манолова 1" и др.

Голяма част от веригите аптеки и техните сдружения намират, че сделката няма да се отрази върху пазара. По традиция конкурентите на "Софарма трейдинг" - "Фармнет" - аптеки "Марешки и дистрибуторът "Стинг" смятат, че сделката ще се отрази зле на пазара. "Стинг", например, прогнозират, че заради икономията от мащаба новото обединение ще предлага по-ниски цени и така ще се стигне до "налагане на практики за ориентиране на потребителите на лекарства само към цените на продуктите, а не към техният ефект, ефикасност и качествена грижа."

Какво смята КЗК

Антимонополният регулатор отбелязва, че по данните, с които разполага, "Софарма трейдинг" не притежава господстващо положение, нито такава пазарна сила, която да му даде възможност или стимул да възпрепятства или ограничи доставките на лекарствени продукти.

Освен това комисията е установила, че на национално ниво общият пазарен дял на участниците в концентрацията на база брой регистрирани обекти възлиза на 5.6% и той ще се запази и след сделката. По стойност "Ес Си Ес" има дял между 10 и 20% от продажбите на лекарства в национален мащаб и този дял ще се запази и след сделката, като конкретната стойност не е спомената изрично.

"Концентрацията не води до установяване на господстващо положение нито на национално, нито на регионално ниво, съответно няма потенциал да възпрепятства съществено конкурентната среда", смята КЗК.

Комисията коментира опасенията на конкурентите на търговеца на едро, че ако бъде разрешена концентрацията, "Софарма трейдинг" ще продава лекарствата на "Софарма" само в собствените си аптеки.

"Обединената група не би имала стимула да намали кръга от клиенти на засегнатия пазар като дистрибутира произвежданите от "Софарма" лекарствени продукти преимуществено към своята аптечна мрежа, което би довело до неблагоприятни за нея стопански резултати. В допълнение клиентите и конкурентите също заявяват, че обичайна за пазара практика, продиктувана от икономически интерес, е поддържането на търговски взаимоотношения с голям брой дистрибутори, съответно аптеки", казва в решението си КЗК.

От регулатора допълват, че не може да се очаква планираната транзакция да доведе до промени в така констатираните пазарни характеристики, доколкото всеки търговец на дребно цели да предложи най-пълен асортимент от лекарства, а търговецът на едро - продажба на максимален брой търговци на дребно, за да постигне ефективност на дистрибуцията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 3

    Веригата на Sopharma, наречена Sopharmacy, е единствената истинска верига "дрогерия" в България, в която се продават лекарства заедно с козметика и битова химия на едно място, така както е на Запад. За другите подобни вериги в България като например DM или Lilly (и за супермаркетите също) това е забранено, но очевидно Sopharma се отчитат на правилното място :):):)

    Нередност?
Нов коментар