🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да си направя PCR тест за Гърция

38 са сертифицираните за изследване на коронавирус лаборатории в България

Цената на тестовете за носителство на COVID-19 е между 100 и 190 лв.

Резултатите се получават между 24 и 48 часа след пробата.

Лабораториите вече не правят групови (пул-PCR) COVID тестове на семейства и физически лица.

Сертификат за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирусна инфекция е все по-често изискване от някои държави за пристигащите от България туристи. Преди няколко седмици то беше въведено от Австрия, но търсенето на такива изследвания стана масово, след като и Гърция въведе такова от миналата седмица. Точно туризмът в Гърция е причина за поне около 2000 теста, правени на ден в България. В част от случаите гръцката страна прави на границата собствени тестове по свое желание. Без сертификат обаче така и не може да се гостува в страната.

В България броят на акредитираните лаборатории, които могат да извършват изследването и да издават такъв сертификат, е определен със заповед на здравния министър, като техният брой се увеличава непрекъснато и в момента е 38. Пред хората, които ще пътуват обаче, има няколко проблема за решаване - трудността със записването на час, така че денят да се пада до не повече от 72 часа преди да стигнат границата, и, разбира се - цената на изследването, тъй като лабораториите вече отказват да правят групови изследвания (пул тестове) на семейства и приятели. А това предизвика недоволства, тъй като допълнително оскъпява пътуването.

Колко струва изследването

Според тарифата на здравната каса един PCR тест, извършен в рамките на клиничната пътека при престой в болница, се заплаща на цена от 60 лв. Тя не е достатъчна, за да покрие цялата себестойност на изследването, и обикновено клиниките компенсират от цената на самата клинична пътека. По-голямата част от лабораториите, включени в списъка на здравното министерство, са част от болнични структури.

Когато извършват тестове на частни пациенти, болниците обикновено включват в цената допълнителни такси за вземане и обработка на пробата, за заплащане на труда на лаборантите и лабораторните лекари или за издаване на сертификат на чужд език. Най-ниската цена на тест - 60 лв., може да се плати само в "Унихоспитал" - Панагюрище. Оттам отбелязват, че от от 20 юни са решили да поемат 50% от стойността на теста за своя сметка като част от програмата си за социална ангажираност. В София тестове се правят срещу заплащане от минимум 100 лв., като пробата стига и до 130 лв.

Падането на груповия тест

През последните седмици лабораториите категорично отказват да правят пул тестове на семейства и физически лица, пътуващи за почивка в чужбина. Първоначално слуховете бяха, че гръцката страна не приема резултати от групови тестове, а изискват единични за всеки пристигащ. Това обаче не е така - на границата искат индивидуален сертификат за отрицателен резултат, в който може да бъде вписан и резултатът на децата от семейството. Гръцката страна наистина смята, че при 10 и особено 20 участници в пула резултатите не биха били точни, но не е поставяла въпроса, че не може да се направи проба на 4-членно семейство например. Българското здравно министерство също твърди, че не е изпращало никакви указания или инструкции до лабораториите, с които да им забранява да правят групови тестове за коронавирус. Те от своя страна отказват, но не толкова заради цената, при която един тест се използва за цялото семейство, а защото са имали горчив опит с клиентите си през последния месец.

"Всеки ден откриваме поне по 30 положителни проби за коронавирус. При пул тест сме длъжни да изследваме всеки поотделно, тъй като регионалните здравни инспекции изискват да докладваме по ЕГН заразените и техните контактни. Имахме множество случаи, в които разгневени клиенти отказаха да доплатят индивидуални тестове, за да се установи кой член на семейството от пула е заразен, а това е наше задължение към здравното министерство и РЗИ. Така лабораториите изпаднахме в ситуация да трябва да извършим допълнителни изследвания за своя сметка, а един тест струва 120 лв. Тези изследвания достигнаха критична маса от дневната ни работа и се отказахме от груповите изследвания", разказва д-р Недялко Калъчев, собственик на веригата лаборатории "Цибалаб". Според него държавата трябва да поеме повторното тестване на лицата в положителните пулове, за да не се стига до горната ситуация.

Калъчев каза, че в момента лабораторията му извършва пул тестове само на компании, с които има договор, в който изрично е записано, че ако един от пуловете позитивира, работодателят ще плати, за да установи кой точно е болен. За тези тестове също се издава сертификат, с който може да се пътува в Гърция, стига да е направен до 72 часа от влизането.

От груповите изследвания на физически лица обаче повечето лаборатории са се отказали по горните причини. Столичната регионална здравна инспекция, чиято лаборатория също извършва тестове на частни лица, съобщи пред "Капитал", че никога не са правили пул тестове.

Все пак, за да се минимизира разхода за семейства или групи, голяма част от лабораториите предлагат отстъпки за брой извършени тестове - например в "Пирогов" цените за семейни пакети (персонални, не пулови) са 270 лв. за трима души и 350 лв. за четирима. В "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" предлагат 15% отстъпка за семейства. Подобни намаления има и в други лаборатории.

Трябва ли да се запиша

Обикновено работата върху стандартната проба отнема около 5-6 часа, но заради големия интерес част от лабораториите не успяват да спазят точно обещаните минимум 24 часа за резултат и издаване на сертификат. Затова е важно при предварителното записване това да бъде уговорено и да е ясно дали резултатите ще бъдат готови след един или два дни.

Заради огромното търсене на тези изследвания напоследък лабораториите въведоха графици за вземане и обработка на пробите. Все още има пунктове, пред които човек може да се нареди и да изчака на опашката, за да му бъде взета проба, като например пред "Рамус" и "Цибалаб" в София. Останалите лаборатории работят с предварителни записвания на часове и в повечето от тях свободните часове са за след поне седмица. Освен това с предварително записване става вземането на проби, които са готови за един час в ДКЦ "Софиямед", както и вземането на проби по домовете в "Рамус". Експресният PCR тест в "Софиямед" струва 190 лв. (+ 10 лв за сертификат на английски), но проверка в графика показа, че най-ранния час за това е на 5 август.

Върху сертификата с резултатите от PCR теста е изписан денят и часът, в който е взета пробата, а не денят и часът, в който е готова, и затова пътуващите трябва да изчислят навреме в кой ден и час трябва да отидат за проби, за да им признаят сертификата на границата.

Сертификатът

Сертификатите на английски и немски език за отрицателен резултат от тестовете за коронавирус са стандартни бланки. Затова повечето лаборатории са качили файла на сайтовете си, за да е ясно какви документи ще бъдат изисквани.

Някои от тях искат копие от паспорта или личната карта, за да изпишат точно на латиница имената и личните данни на изследвания пациент. Други предлагат да предотвратят евентуална грешка в изписването, като дават възможност на клиентите си предварително да попълнят на латиница личните си данни. В част от лабораториите издаването на сертификат се заплаща допълнително, а не е част от цената за взимане и изследване на пробата.

Ако резултатът е положителен

В сертифицираните лаборатории проби се взимат от специално обучен персонал, екипиран със защитни облекла, а и се изследват в отделни помещения, също от екипи в защитни облекла. Обикновено взимането на проби става в помещения, които нямат общо с лабораторията на лечебното заведение, а са във фургон около него или пациентите минават през отделен вход. Всичко това осигурява възможност за дистанция, след всеки пациент се прави дезинфекция на помещението и се прилагат всички мерки, за да не се смесват потоците.

Ако тестовете се позитивират за коронавирусна инфекция, лабораторията веднага уведомява пациента, а след това регионалната здравна инспекция. От своя страна РЗИ налага на пациентите с положителни за COVID-19 проби задължителна карантина у дома за 14 дни, а ако някой от тях се чувства зле, може да бъде директно закаран в болница. РЗИ уведомява МВР и личния лекар на заразения и заедно започват да следят състоянието му и с какви симптоми протича.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Както се казва имали пари бол , дали ги за тестове ...

    Нередност?
  • 2
    vuv1595595154678740 avatar :-|
    Plamen Yonkov
    • - 3
    • + 1

    Скоро дарявах кръв и ми казаха, че кръвта ще се изследва за Covid-19.
    В резултатите след това видях PCR-отрицателен.
    Този резултат от дарена кръв валиден ли е? Може ли да послужи за пътуване до Гърция например?

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Наште ако са пичове требе да турят контрамерки - всеки влизащ грък също с ПСР ...

    Нередност?
  • 5
    xkw1595769432678992 avatar :-|
    Надежда Дановска-Поповска

    Летя за Гърция на 8 септември в 6ч сутринта и полетът е непосредствено след 3почивни дни. Къде може да ми направят PCR тест. Работят ли лабораторийте, признати от гърците, в почивните дни

    Нередност?
  • 6
    anamari avatar :-|
    anamari

    До коментар [#5] от "Надежда Дановска-Поповска":

    Рамус работят през почивните дни.

    Нередност?
  • 7
    worldnet avatar :-|
    Недко Ценов

    До коментар [#2] от "Plamen Yonkov":

    PCR тест се прави с вземане на секрет от нос и гърло. Кръвния тест не е PCR teat и за съжаление не е много точен. Към 50-60% точност дава.

    Нередност?
  • 8
    vesselin avatar :-|
    vesselin

    Сладури, картелираха се и не правят пул тестове, за да съдират повече пари от хората... И държавата НИЩИЧКО не прави, за да им е скъпо на тези, дето ще ходят в Гърция. И този нещастник от Цибалаб, ще ме прави на идиот, като ми обяснява пълни глупусти, че при положителен пул тест те поемали после индивидуалните... Ми защо не ми предложи да му депозирам парите за индивидуални тестове при евентуален положителен резултат от пул теста, а при негативен, ще ми ги възстанови...
    Аз ще взема да пусна до комисията за защита на конкуренцията един сигнал, но се опасявам, че това е с благословията на управляващите!

    Нередност?
Нов коментар