"Аурубис" вече изгражда най-големия соларен парк за собствени нужди в България

Фотоволатичната централа с 10 мВт мощност ще бъде изградена от "ЧЕЗ ЕСКО"

Първият панел от 10-мегаватовата фотоволтаична централа беше монтиран в четвъртък
Първият панел от 10-мегаватовата фотоволтаична централа беше монтиран в четвъртък
Първият панел от 10-мегаватовата фотоволтаична централа беше монтиран в четвъртък    ©  Надежда Чипева
Първият панел от 10-мегаватовата фотоволтаична централа беше монтиран в четвъртък    ©  Надежда Чипева

Медодобивният завод "Аурубис България" ще произвежда част от електричеството си за производство от слънцето. До края на годината се очаква да приключи изграждането на 10-мегаватова фотоволтаична централа на територията на предприятието, което е най-големият такъв парк за собствени нужди в страната. Проектът се изпълнява от "ЧЕЗ ЕСКО" (част от групата ЧЕЗ) на базата на т.нар. договор с гарантиран резултат, а първият соларен панел беше официално монтиран в четвъртък. Това е първият етап от плановете на металургичната компания да покрие половината от енергийните си нужди от възобновяеми източници до 2050 г.

През последната година и половина бизнесът масово започна да инвестира във ВЕИ мощности за покриване на част от собствените си електроенергийни нужди, тъй като това им спестява разходи. Подобни соларни централи не връщат ток в мрежата, не получават преференциални цени или каквито и да е други стимули, но енергията, която произвеждат, е значително по-евтина от пазарната - и чисто като себестойност, и поради факта, че за нея не се дължат такси за пренос и достъп до мрежата, както и цена "Задължение към обществото".

Мащаб

Проектът беше обявен в средата на миналата година, като част от строителните дейности вече са приключени. Фотоволтаичната централа ще бъде разположена на площ 104 дка на мястото на някогашното хвостохранилище, което беше рекултивирано след приватизацията на завода. Предвижда се да бъдат инсталирани над 20 хил. фотоволтаични панела, като годишното производство ще бъде 11 700 мВтч и ще покрие 2.5% от консумацията на завода, който е един от най-големите консуматори на ток в страната. За сравнение - това количество електроенергия може да захранва 3500 домакинства. Спестените въглеродни емисии от проекта се изчисляват на 15 хил. тона годишно, или над 250 хил. тона за планирания 15-годишен период на експлоатация.

Инвестиции

Конкретната инвестиция в проекта не беше обявена, тъй като тя е част от цялостна програма, с която до 2022 г. "Аурубис България" ще вложи 130 млн. евро в модернизация на оборудването, инфраструктура и екологични мерки. Приблизителната оценка на подобен фотоволтаичен парк на пазара в момента е около 6 млн. евро. Проектът се изпълнява на ЕСКО принцип, при който инвестицията се прави от изпълнителя (в случая ЧЕЗ ЕСКО) и се възстановява за определен период на откупуване, през който възложителят продължава да плаща досегашните си сметки за ток.

Първа стъпка

Проектът, наречен "Аурубис-1", обаче е само първата стъпка към оптимизиране на вътрешното потребление на ток. Компанията планира да покрива 20% от енергийните си нужди от възобновяеми източници в средата на 2030 г. и 50% до 2050 г.

Това е част от общата стратегия на германската група Aurubis, която е собственик на завода в Пирдоп, да стане въглеродно неутрална до 2050 г., като вече изпълнява подобни проекти във всичките си производствени обекти. Наскоро групата започна тестово използване на водород в промишлен мащаб за производството на анодна мед в завода в Хамбург. Преди няколко години същият завод започна да осигурява енергия за отопление на един от кварталите на града от отпадната си топлина.

Повече за проекта очаквайте на сайта и в хартиеното издание на "Капитал" следващата седмица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • - 2
    • + 3

    Ей това е истината, браво, а за в бъдеще - още и още, навсякъде...

    Нередност?
Нов коментар