🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордно много сливания и придобивания през третото тримесечие

Сключени са 36 сделки на стойност над 5 млрд. долара

Reuters    ©  Lucas Jackson

Сливанията и придобиванията (M&A) в световен мащаб са били рекордно много през третото тримесечие на тази година, съобщава Financial Times. След като през първите месеци на пандемията банкерите не бяха особено дейни, през третото тримесечие те са се активизирали и са били най-заети от тридесет години, откакто се води статистика за M&A.

За трите месеца до септември са били договорени общо 36 сделки на стойност 5 млрд. долара или повече, като общата им стойност е 456 млрд. Само през септември обемът е 391 млрд. долара, което е повишение от 73% спрямо същия месец на миналата годината.

Най-голяма е била активността в Америка, над 3 пъти повече от тази през миналото тримесечие. Сключените сделки на континента са били за 415 млрд. долара, или 91%, от общата сума в глобален мащаб. При секторите "шампион" е технологичният, където сделките са били за общо 226 млрд. долара.

От активността на M&A останаха особено доволни инвестиционните банкери. През третото тримесечие банките на Уолстрийт са събрали рекордните за този период 28 млрд. долара от такси, което прави общо 89 млрд. от началото на годината.

Въпреки това големият брой M&A през месеците от юли до септември не беше достатъчен, за да компенсира незначителният им брой по-рано през годината. За деветте месеца до момента общата стойност на придобиванията и сливанията е около 2.2 трлн. долара, най-ниската от 2013 г. насам. През летния сезон банкерите традиционно не са толкова ангажирани, така че не е изненадващо, че дори рекордно високата активност през периода тази година не успя да се "пребори" с рекордния спад.

Сериозно понижение има в сделките между компании от различни държави. Те достигнаха най-ниските си нива от 7 години насам. Това според експертите е очаквано, имайки предвид, че пътуването между държавите е затруднено, което ограничава възможността за срещи между мениджърски екипи.

Частните инвестиционни компании, много от които успяха да наберат рекордни суми преди началото на пандемията, отговарят за 15% от активността при M&A през първите 9 месеца на годината, което е най-високото ниво от 2007 г. Общо сделките в индустрията за тази година са били над 5500, най-много, откакто се води статистика от 1980 г., но стойността им е била с 6% по-малко от тази през 2020 г., което значи, че повечето сделки са били за по-малки суми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар