Huawei измести Samsung като лидер на пазара на смартфони

Решаващ фактор са били продажбите в Китай

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китайският технологичен гигант Huawei за първи път стана лидер на пазара на смартфони, което се случва на фона на сериозните американски санкции. Компанията се е възползвала от добрата си позиция на вътрешния пазар през второто тримесечие, докато досегашният лидер - Samsung Electronics, отчита спад на продажбите през този период заради кризата в резултат на коронавируса, съобщава анализаторската компания Canalys. Тя уточнява, че това нямаше да се случи без пандемията. "Нямаше да се случи без COVID-19", подчертава анализаторът на Canalys Бен Стантън.

Според изчисленията на Canalys продажбите на Samsung от април до юни са се сринали с 30% на годишна база до 53.7 млн. устройства. При Huawei понижението е едва 5% - до 55.8 млн. По този начин за първи път от девет години световен лидер на пазара на смартфони е компания, която не е Apple или Samsung.

Възход в Китай

Главният фактор за възхода на Huawei е доброто представянето на китайския пазар, който все повече се възстановява след затварянето в началото на годината. Данните на Canalys показват, че продажбите на Huawei извън Китай са намалели с 27%, докато в страната са нараснали с 8%. В резултат на това китайската компания е продала близо три четвърти от смартфоните си - 72%, на вътрешния пазар. Година по-рано процентът беше 50.

Все още няма коментари
Нов коментар