🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple измести Saudi Aramco и стана най-скъпата компания в света

Американската компания отчете рекордна печалба за тримесечието, акциите й скочиха с над 10%

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Apple стана най-скъпата борсова компания в света, след като в петък акциите й поскъпнаха с почти 10.5% поради отчетени отлични финансови резултати ден по-рано. Така компанията, в основата на чийто успехи беше Стив Джобс, изпревари държавният енергиен гигант на Саудитска Арабия Saudi Aramco. Пазарната оценка на американския технологичен гигант достигна 1.84 трлн. долара, докато тази на саудитската компания е 1.76 трлн. долара.

Силните резултати за последното тримесечие дадоха тласък на ръста на акциите, като Apple също така обяви сплит на акциите си в съотношение 4 към 1. Приходите на компанията от Купертино са се повишили във всички направления на фирмата, пише Reuters. Повишение има и на географски принцип. Така въпреки пандемията и затварянето на много от физическите магазини на компанията по света, Apple продължава да бъде сред най-големите печеливши в ситуацията, благодарение на по-високо търсене на продуктите и услугите.

Общо приходите за периода са 59.7 млрд. долара, а печалбата - 11.25 млрд. долара. Всички категории надминават очакванията на Уолстрийт, включително и отдавна пренебрегвани сегменти, като продажбата на таблетите iPad и компютрите Mac. Общо приходите са с 4 млрд. долара над средните очаквания на анализаторите. Резултатите бяха обявени едва часове, след като икономиката на САЩ за второто календарно тримесечие отчете невиждан до момента срив от 32.9% заради коронавируса.

Силно представяне, високи очаквания

Финансовият директор на Apple Лука Маестри предупреди, че въпреки добрите резултати, през годината ще има трусове. Най-важният от тях е, че заради проблеми по веригата на доставки новите модели iPhone, които традиционно се появяват в края на септември, ще се забавят с няколко седмици. Въпреки това очакванията на анализаторите за останалата част от годината са високи.

Над 60% от приходите на компанията идват от международните пазари. Най-силни са продажбите на iPhone - през изминалите три месеца фирмата е продала телефони за 26.42 млрд. долара, далеч над прогнозите на Уолстрийт.

В интервю пред Reuters изпълнителният директор на Apple Тим Кук коментира, че след големия срив в продажбите през април, положението се е подобрило значително през май и юни, а най-силен ефект е имало пускането на бюджетния модел iPhone SE, който дебютира през април. "Мисля, че икономическите стимули бяха, които бяха отпуснати - и то не само в САЩ, а глобално - бяха от голяма помощ", коментира Кук.

Продажбите са се възстановили и в Китай, от където тръгна коронавирусът. Страната беше тежко ударена в края на миналата и началото на тази година, което се отрази и на Apple, след като продажбите на практика бяха спрени. Сега обаче приходите дори се увеличават на годишна база с 2% до 9.33 млрд. долара - отново основно заради iPhone SE.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар