🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

OMV Petrom купи дела на OMV в блока "Хан Аспарух"

Със сделката румънската държава влиза в проучванията за нефт и газ в българската акватория

OMV Petrom има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоководния блок Neptun в Румъния, където работи в партньорство с американската ExxonMobil
OMV Petrom има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоководния блок Neptun в Румъния, където работи в партньорство с американската ExxonMobil
OMV Petrom има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоководния блок Neptun в Румъния, където работи в партньорство с американската ExxonMobil    ©  OMV Petrom
OMV Petrom има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоководния блок Neptun в Румъния, където работи в партньорство с американската ExxonMobil    ©  OMV Petrom

Австрийско-румънската компания OMV Petrom, която проучва за нефт и газ в блока Neptun в румънската част на Черно море, е приключила придобиването на дял в съседния български блок "Хан Аспарух". OMV Petrom е купила целия капитал на OMV Offshore Bulgaria, която държи 42.86% от "Хан Аспарух", от досегашния собственик OMV Exploration & Production, обяви компанията. Цената на сделката не се съобщава. Така на практика участие в българския блок вече има и румънската държава, която е миноритарен собственик в OMV Petrom, а смесеното дружество засилва позициите си в региона.

"Това придобиване е важна стъпка в стратегията ни за разширяване на дейностите ни по проучване и добив в региона. OMV работи в Черно море повече от четири десетилетия като оператор и е натрупала ценен опит в дълбоководните дейности в съседния блок Neptun в Румъния", посочва Петер Цайлингер, член на изпълнителния борд на OMV Petrom, в официалното прессъобщение.

Българският блок

"Хан Аспарух" е с площ от 14.2 хил. кв. м и се намира в дълбоките води на юг от Neptun, който е най-обещаващият блок за въглеводороди в Черно море засега. По неокончателни данни в румънския блок има потенциални запаси на 84 млрд. куб. м природен газ.

През 2012 г. българското правителство даде разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в "Хан Аспарух" на консорциум от австрийската OMV Offshore Bulgaria (30%), френската Total E&P Bulgaria (40%), която е и оператор, и испанската Repsol Bulgaria (30%). Преди два месеца Repsol се оттегли от проекта, като продаде дела си на другите две компании. Така участието на OMV и Total се увеличи до съответно 42.86% и 57.14%. Промяната на собствеността беше одобрена от кабинета през юни, като заедно с това беше удължено и разрешението за търсене и проучване в блока с още две години до 2022 г.

Досега в блока са направени три проучвателни сондажа, но официални резултати не са обявявани. След първия сондаж през 2016 г. от Total съобщиха, че са открили залежи на нефт, но без да дават подробности. През май тази година приключи и обширно 3D сеизмично проучване, като данните в момента се обработват и на тяхна база ще бъде взето решение за бъдещите проучвателни дейности.

Новият партньор

Австрийската OMV Group държи 51.01% от OMV Petrom. Румънската държава чрез министерството на енергетиката е собственик на 20.64%, малко под 10% са на Fondul Proprietatea, а останалите 18.35% са свободно търгуеми акции на борсите в Букурещ и Лондон.

OMV Petrom е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа с годишно производство на 55.4 млн. барела нефтен еквивалент за 2019 г. Групата се занимава също с рафиниране на нефт, търговия с горива и производство на електроенергия.

В Черно море в момента OMV Petrom има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоководния блок Neptun, където работи в партньорство с американската ExxonMobil. Групата също така добива нефт и газ в блока Istria в плитките води, като произведеното количество там покрива около 17% от потреблението в Румъния.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-?
    telqk
    • + 1

    Няма лошо да придобиват, лошото е че чакат батя да разреши, а батя чака путя да разреши проучване.

    Нередност?
Нов коментар