🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийният страх на Борисов

Заради безпрецедентния политически натиск "Булгаргаз" може да изпадне в ликвидна криза

Премиерът Борисов е напът да унищжи газовия пазар.
Премиерът Борисов е напът да унищжи газовия пазар.
Премиерът Борисов е напът да унищжи газовия пазар.    ©  Цветелина Белутова
Премиерът Борисов е напът да унищжи газовия пазар.    ©  Цветелина Белутова

Вече 10 дни природният газ в България няма официална цена - нито регулирана, нито борсова. Държавният доставчик "Булгаргаз" не може да фактурира продадените количества, но не може и да откаже и снабдяването, поради което е изправен пред ликвидна криза. Насроченият за 14 септември месечен търг на платформата на газовия хъб "Балкан" пък не може да се проведе, тъй като началната цена в него трябва да се определи спрямо тарифата на "Булгаргаз", която липсва. Така всички потребители на природен газ - от топлофикациите, през индустрията, до бита, в момента не знаят какви сметки ще получат за този месец.

Тази абсурдна ситуация е еднолична заслуга на премиера Бойко Борисов, който на 1 септември наруши законоустановената процедура и спря утвърждаването на месечната цена на природния газ. Според заложената формула в анекса от март към договора с "Газпром" газът трябваше да поскъпне с 20% заради движението на международните пазари. Това беше потвърдено и в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Борисов, изглежда, не е харесал това и е разпоредил на енергийния министър Теменужка Петкова да провери как точно се сформира цената на газа. Въпреки че въпросната проверка трябваше да приключи за 3 дни (в петък, 4 септември), това все още не е факт. От Министерството на енергетиката не отговориха на "Капитал" какво налага забавянето, дали са установени някакви нарушения в ценообразуването и кога ще бъде внесено ново ценово заявление в КЕВР. В същото време негативните ефекти вече се трупат.

Безсмислен популизъм

Очевидно е, че основната причина за грубата намеса на премиера в газовия пазар е желанието му да не се дават допълнителни поводи за протести. След гръмко обявеното през пролетта лично от Борисов намаление, ако сега природният газ поскъпне с 20% точно преди зимния сезон, това ще е шамар за премиера. Но истината е, че ситуацията можеше да бъде отиграна много по-добре, без да се стига до сегашния ценови и правен вакуум.

На първо място, можеше да се обясни, че за разлика от преди цената на газа вече е обвързана с европейските борси, и както през последните няколко месеца се понижаваше точно заради това, сега има обратна тенденция. Само през август цените на фючърсите с природен газ на борсата TTF се увеличиха с над 50%, а за първите 10 дни на септември има подобен ръст при фючърсите за октомври. Това не е процес, който зависи от което и да било правителство.

По-важното обаче е, че дори след планираното поскъпване с 20% от 1 септември доставяният от "Булгаргаз" природен газ пак щеше да е значително по-евтин от подавания по същото време на миналата година - с около 25%. И на практика за потребителите пак ще има положителен ефект от преговорите с "Газпром" след антимонополното дело на ЕК срещу руската компания.

Не на последно място, спреният от Борисов скок на цената на газа нямаше по никакъв начин да се отрази на парното и топлата вода, защото КЕВР вече повиши тези тарифи от юли.

Казано иначе, Борисов рискува много, за да спечели нищо.

Какви са ефектите

Законът за енергетиката изисква на 1-во число на всеки месец да има утвърдена нова цена на природния газ. Дори да няма промяна спрямо предния месец, КЕВР трябва да излезе с ново решение, тъй като предишното има срок на действие само за конкретния месец.

"Липсата на предложена и утвърдена цена на природния газ за септември 2020 г. възпрепятства "Булгаргаз" да издаде фактури за договорените за доставка количества природен газ както на клиентите, които закупуват газ по регулирани цени, така и на клиентите, които купуват газа по свободно договорени цени, тъй като цената реферира към предложената от "Булгаргаз" за утвърждаване от КЕВР цена за септември", обясниха от газовия доставчик за "Капитал". Като няма цена, няма и плащане. Приблизителната стойност на заявените дневни количества природен газ от клиентите на държавната компания е в размер 1.3 млн. лв. - средства, които сега не се плащат. Засега това не е проблем за плащанията към "Газпром експорт", но ако скоро няма решение за цената, "Булгаргаз" може да изпадне в ликвидна криза.

Липсата на утвърдена цена прави невъзможно и изпълнението на Програма за освобождаване на природен газ с "Газов хъб Балкан", а именно да се предложат за продажба през борсата определени количества руски газ. В случая "Булгаргаз" не може да определи начална цена на търга, който ще се проведе на 14 септември, тъй като тя се формира по формула, включваща и утвърдената от КЕВР тарифа за съответния месец. Освен това въпросната начална цена трябва да се публикува 5 дни преди търга, което вече е невъзможно и може да предизвика жалби от страна на търговците на газ.

Какво ще се случи

От КЕВР обясниха за "Капитал", че не могат да решат проблема едностранно. За разлика от цените на тока, които се определят именно от комисията, тези на газа следват друга процедура - регулаторът проверява дали изчисленията на "Булгаргаз" са верни и ги утвърждава. "Когато бъде внесено ново заявление за цена на природния газ за месец септември, КЕВР ще го провери и съответно ще утвърди тази цена със задна дата - от 1 септември", заявиха още от комисията.

На свой ред от "Булгаргаз" казват, че ще внесат в КЕВР ново заявление за утвърждаване на цена непосредствено след като получат указание от министър Петкова за това. Министерството на енергетиката обаче засега не казва кога ще бъде дадено подобно разпореждане, като по информация на "Капитал" отново се чака решение на Борисов.

Нелепото е, че и "Булгаргаз", и КЕВР смятат, че няма основание за промяна на параметрите в ценовото заявление - все пак то се основава на исторически данни (за месец август), които няма как да са се променили през последните дни. Което означава, че когато и да бъде внесено то, ще е същото като изтегленото на 1 септември и природният газ рано или късно ще поскъпне с въпросните 20%. А през октомври вероятно и с още толкова. Независимо от Борисов.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 14

    Ситуацията с липсващата цена на газа верно е абсурдна. Но още по-абсурден е начинът, по който е наредена: обикновено чрез лице от екипа на премиера с думите: " Г-н Б нареди еди какво си..." И няма документи, и няма решения на купищата държавти комисии, агенции, министерства. Има манивела, която се върти от Борисов.
    За 11-те години на Борисов държавността е унищожена и сведена до причудливите хрумки на един не сложен човек.
    И ако това беше в цирка, вероятно на някого тия скечове можеха да му изглеждат и забавни.
    Но извън шапитото са ацсурдни, скъпи и унизителни!
    Оставка и затвор.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 6

    От ръчно управление държават минава на устно управление!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 14
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Вие ниновците и по темата енергетика ли сте компетентни. Нямате представа какво се случва в момента в Европа и света, кой какви интереси има, връзките и отношенията между дръжавите, но коментирате. Искам пак да ви чуя сега какви ще ги плещите ако няма 50% активност на изборите за лидер на БСП. А така както другарите се разправят с чуждите в партията никой друг не може да се разправи. Иска ми се да ви видя физиономиите на теб и на Нинова ти!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "scuby":
    Иска ми се да ви видя физиономиите на теб и на Нинова ти!"

    След 80-те % съм с много добро настроение с едно доста старо с полсевкус на пушен дъб. Допускам, че новата-стара председателка също е на кеф...

    Нередност?
Нов коментар