🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газът в Черно море: добра новина за Средиземно?

Откритието на Турция може да смекчи позицията ѝ спрямо Гърция и Кипър

   ©  Мария Съботинова

"Това е само началото", заяви радостният говорител на турския президент Реджеп Ердоган по време на пресконференцията след откриването на газовите залежи в Черно море. "Обнадеждени сме, че ще се открият още полета в тази област."

Джакпотът, ударен от турския кораб "Фатих" на практика в последния парцел, в който извърши сондажи, е добър коз за Ердоган. През следващата година Турция има да предоговаря доставки за над 11 млрд. куб м, сред които са и договорите с "Газпром". Това ще позволи гъвкавост на турската страна, която досега внася 99% от нужния ѝ газ.

Не е за пренебрегване и самочувствието, което страната ще натрупа. Анкара купи няколко кораба за проучване на моретата, с които търси петрол и газ в Средиземно и Черно море.

Сега държавната компания TPAO, която ще разработи находището, ще използва чужди компании за построяването на нужните съоръжения за добив, но ще бъде водещият партньор и ще продава вероятно на турски компании. В свой анализ Енергийният център към университета Bilkent в Анкара счита, че е възможно добивът да започне дори за 3 години, тъй като търсенето на пазар ще е лесно и бързо.

Но причината, поради която Европа и Близкият изток могат за малко да си отдъхнат след това откритие, е възможността Ердоган да получи достоен изход от набиращата инерция военна криза в Средиземно море. В последните няколко години Турция става все по-агресивна спрямо морските граници на Кипър и Гърция, като претендира да получи повече достъп за себе си и за непризнатата Турска република в Кипър.

Нещата придобиха критичен характер именно с откриването на големи газови залежи в кипърската акватория, за част от която Анкара претендира. След като Италия, Кипър, Египет и Израел се разбраха да обединят усилия в добива, Турция се почувства изолирана и започна да праща военни кораби, които да придружават собствените ѝ морски сонди за нефт и газ. Така близо до гръцкия остров Кастелоризо Анкара и Атина се озоваха на ръба на конфликт. След като Франция се присъедини към военни учения на Кипър, Италия и Гърция в региона, се наложи Германия да влезе в ролята на медиатор за успокояване на ситуацията.

"Ердоган е изправен пред дилемата дали да продължи да ескалира натиска върху Гърция с цел да извлече отстъпки в бъдещи преговори, или пък да отстъпи тактически, за да избегне нежелани инциденти, които да възпламенят въоръжен конфликт", коментира в свой текст за "Свободна Европа" анализаторът Димитър Бечев.

"Откриването на газ в Черно море му дава известна свобода за маневри. От една страна не е жизнено важно да се постигне споразумение с Атина относно залежите на въглеводороди в Средиземно море. От друга страна изтеглянето на проучвателните съдове от акваторията на Кипър може да се оправдае с нуждата да бъдат изследвани и разработени черноморските находища".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall

    "Джакпотът, ударен от турския кораб "Фатих" на практика в последния парцел, в който извърши сондажи, е добър коз за Ердоган.

    Това какво значи? Че турците са направили повече от един сондаж в блок съседен на нашият Хан Аспарух кйто е два пъти по-голям от турският и където реномирани световни компании в търсенето на газ не откриха нищо???? Аз пък твърдя че турците не са прокарали и един сондаж и това "находище" е прикритие за присъствието на Турция в тази важен за нея район между нашето крайбрежие и Крим!

    Нередност?
Нов коментар