🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Потайните владения на Сталийски

Без почти да притежава никакви фирми на хартия, приятелят на премиера Бойко Борисов реално контролира бизнеси с десетки милиони оборот

Обвиняемият банкер Цветан Василев твърди, че Александър Сталийски (вляво) му е пращан от премиера Бойко Борисов да събира рекет за него.
Обвиняемият банкер Цветан Василев твърди, че Александър Сталийски (вляво) му е пращан от премиера Бойко Борисов да събира рекет за него.
Обвиняемият банкер Цветан Василев твърди, че Александър Сталийски (вляво) му е пращан от премиера Бойко Борисов да събира рекет за него.    ©  БГНЕС
Обвиняемият банкер Цветан Василев твърди, че Александър Сталийски (вляво) му е пращан от премиера Бойко Борисов да събира рекет за него.    ©  БГНЕС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да се прави бизнес портрет на Александър Сталийски не е лесно. Вече в опозиция, през 2009 г. Сергей Станишев го обрисува като част от приятелски кръг "Котараците" около доскорошния кмет Бойко Борисов, обирали обществените поръчки на града. Този елитен клуб така и никога не добива точни очертания, но Сталийски безспорно е в друг не по-малко ексклузивен - партньорите на белот на Бойко Борисов. Заради тяхното близко приятелство той често е сочен като "входна врата" към премиера. При затварянето на КТБ Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказват едни от най-големите вложители в нея с общо 30 млн. лв. и 5 млн. евро. По собствените му твърдения е бил изключително близък и със собственика на фалиралата банка Цветан Василев, а самият той, вече задочно обвиняем, често говори за него в интервютата си от Белград като за лицето, пращано му от Борисов да събира рекет за него. А впоследствие като за съратник на Пеевски в присвояването на активите на КТБ.

При всичко това срещу името му в Търговския регистър стоят едва няколко фирмени участия, част от тях отпреди години. И всички в доста невзрачни бизнеси. Реално Сталийски е фокусна точка на доста еклектична корпоративна империя, но всички фирми не само се управляват, а и формално се водят собственост на негови близки или на подставени лица. Това прави доста трудно да се докаже, че той е зад всичките разнородни фирми, разпростиращи се от стъкларски завод и тв студиа до разделно сметосъбиране и търговия с мобилни устройства. Макар косвени връзки да не липсват.

Без рамка, но с банка

Началният капитал на групата на Сталийски безспорно се корени в КТБ. Продуцентската компания No Frame Media, която осигурява голяма част от външните продукции на TV7, при основаването ѝ през 2009 г. е мажоритарна собственост на една от фирмите, чрез които Василев финансира телевизията, а Виолета Сечкова е миноритарен съдружник и изпълнителен директор. След серия трансформации и появили се лица в собствеността и управата (включително настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков), малко преди затварянето на банката дружеството, както и специално построените студиа в Герман, са изкупени от финансирани от КТБ фирми.

Именно това е и обяснението за депозитите на Сталийски и Сечкова в банката. За останалото обаче версиите се разминават - според Цветан Василев той е бил изнуден да купи студиата заради неизгоден договор, сключен от тогавашния директор на TV7 Николай Бареков. А Сталийски твърди (в едно от редките му интервюта, като реплика към твърдения на Василев), че телевизията трупала огромни задължения и банкерът го е изтласкал от фирмите му, като му ги изкупил на занижена цена. А парите от продажбата трябвало да стоят блокирани в КТБ, като след затварянето ѝ те все пак успяха да си върнат контрола над студиата - "Прайм тайм студиос" продава част от имотите си на директно притежавана от Сечкова компания, а самите студиа сега са в свързаното "СИНЕМениджмънт България".

Шлифоването на "Рубин"

За влоговете на Сталийски и Сечкова обаче е намерена друга употреба. Те стават основата на сложна схема по овладяването на един от проектите, кредитирани от КТБ - стъкларският завод "Рубин" в Плевен. През октомври 2014 г. двамата цедират своите вземания от банката на току-що създадена компания и формално несвързана с тях компания, "Кепитъл инвестмънт". На свой ред тя прехвърля голяма част от вземането на компанията - собственик на завод "Рубин инвест", което ги ползва, за да погаси чрез прехващане дълговете си към банката. Останалите около 8.8 млн. лв. са цедирани на свързаното с Пеевски "Сиболе сървисес инкорпорейтид България", което ги ползва за аналогична цел.

Така създаденият дълг от "Рубин инвест" към "Кепитъл инвестмънт" бързо става необслужван и активите му се озовават в кредитора. Те са апортирани в ново дружество - "Рубин пропърти", а дейността е изведена в друга специално създадена компания, "Рубин трейдинг". В края на 2015 и началото на 2016 г. КТБ се активизира и завежда дела за отмяна на прехващанията. Вероятно това провокира и още една операция. Създадено е ново дружество - "Глас контрибюшън" от нови формално несвързани лица. "Кепитъл инвестмънт" му прехвърля вземанията си и залозите си върху завода "Рубин" и набързо се стига до търг от частен съдебен изпълнител, на който купувач се оказва "Глас контрибюшън".

Днес междинните звена "Кепитъл инвестмънт" и "Рубин пропърти" са ликвидирани. Собственик на "Глас контрибюшън" и на "Рубин трейдинг", което за 2018 г. има 52.7 млн. лв. оборот, е люксембургското Redford SPF. Действителен собственик не е посочен, а контролиращите го лица са представители на местната консултантска компания Roosevelt & Partners. Това обаче не изглежда да е реална смяна на собствеността, тъй като изпълнителен директор на "Рубин" е братът на Виолета Сечкова - Стефан.

Сепарирай и владей

Друга сфера на дейностите на групата около Сталийски е разделното сметосъбиране и ключът за разгадаването на връзките в нея идва от предходната история. От създаването ѝ "Глас контрибюшън" е с изпълнителен директор Димитър Виолинов Илиев, който е и един от първоначалните съсобственици.

Той заедно с брат си Петър стои формално зад фирми, спечелили поръчки и договори от редица общини за десетки милиони. Ядрото на дейността е фирмата "Център за рециклиране", която участва в редица консорциуми, спечелили поръчки за сметоизвозване. Водени от нея консорциуми през 2016 г. са избрани за оператор за експлоатация и стопанисване на регионалните системи за управление на отпадъците на Плевен (8.35 млн. лв.), Перник (7.9 млн. лв.) и Велико Търново (8.4 млн. лв.), а през 2020 г. - и за Благоевград (5.1 млн. лв.).

В "Екосорт 2019" фирмата на Илиеви е миноритарен партньор на "Екобулпак". Този консорциум има спечелена поръчка за 2.6 млн. лв. (с опция да се поднови за още една година за същата сума) за "Запазване и подобряване на постигнатите резултати в Софийския завод за третиране на отпадъци". Символични дялове от по 1% има и в още два консорциума, водени от "Екобулпак" за депата в Ловеч и Никопол.

Освен това "Център за рециклиране" е и мажоритарен собственик на "Еко партнърс България" - организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, създадена през 2016 г. Тя вече е привлякла доста членове, включително и големи вериги като Metro и Billa, като осигурява разделното сметосъбиране на 11 общини. В борда на дружеството е и областният координатор на ГЕРБ - Перник, Мирослав Милоров. А в друго дружество, "Виена билдинг груп", двамата братя и Милоров са съдружници и с бившия депутат от ГЕРБ Владислав Димитров.

Друг член на бордовете на стъкларските дружества от епохата на овладяването на "Рубин" е Румен Дженев. Той притежава "Еко кълекшън" - фирма, регистрирана като търговец на отпадъци с оборот над 6 млн. лв. и печалба 2.3 млн. лв. за 2018 г.

Треньор с разнообразни интереси

Новият собственик на 50% в "Комсед" Данаил Генев, за когото Мариан Колев от "Хиполенд" твърди, че е просто представител на интересите на Сталийски, е предимно известен като треньор по бодибилдинг. Той е във федерацията по културизъм от времето, когато Сталийски е неин президент, и е считан за близък до него.

Пряка връзка обаче се вижда само в една фирма - "МТХ трейд". До есента на миналата година тя е еднолично притежание на Михаил Захариев, който е и неин управител. През октомври 2019 г. обаче с увеличение на капитала от 100 на 100 000 лв. влизат трима нови съдружници. Виолета Сечкова придобива 30%, с по 25% са Тодор Константинов и Михаил Захариев, а 20% записва Данаил Генев. По-късно, в началото на 2020 г., Захариев прехвърля на Сечкова и друга своя фирма - "Синопойнт", като той остава управител. Тя разполага със специализиран магазин Samsung Experience Store в столичния The Mall.

"МТХ трейд" е, меко казано, любопитна - за 2017 г. отчита 8 млн. лв. приходи, а за 2018 г. - 44 млн. лв. Печалбата също расте от 410 на 746 хил. лв. За 2019 г. резултатите са сходни, като печалбата се покачва още малко до малко над 1 млн. лв. Според отчетите ѝ фирмата се занимава с търговия с мобилни устройства и аксесоари за тях, като приходите идват предимно от износ. На сайта си тя е описана като "иновативна" и разполагаща със "собствена офис сграда с над 1000 квадратни метра площ, включително склад и логистичен център". "Компанията достига годишен оборот приблизително 50 милиона евро", пише още в представянето ѝ.

Дружеството е регистрирано като продавач в Emag, а също и в Amazon, където предлага калъфи за телефони Samsung. С това обаче едва ли могат да се обяснят тези обеми продажби и същността на иновативния модел на фирмата засега не е ясен. От отчетите ѝ може да се направи извод, че е работила с БТК, тъй като има 900 хил. лв. банкова гаранция в полза на телекома. По неофициална информация фирмата е била сред кредиторите на футболния клуб "Левски" със сума от порядъка на 650 хил. лв.

Буквално преди дни в "МТХ трейд" има и нова промяна в собствеността - в края на август Сечкова прехвърля дела си на Боян Стойков. Той участва в още множество дружества, като в едно от тях е съдружник с майката на Данаил Генев. Извън това и Сечкова, и Генев притежават дялове в по още десетки дружества, предимно в сферата на недвижимите имоти и строителството.

При тази аморфна структура границата кое от всички тези и подобни владения е на посочените му собственици, кое на Сталийски и кое на Пеевски е размита. Но дори да не може да се очертаят точните параметри на бизнесите, империята вече изглежда голяма. А методите, с които расте - страховити.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 26
    • + 1

    Значи сега да обобщим кои са враговете и дерибеите в тази държавата с които трябва да настройваме полезните идиоти - Вълкът, този Сталийски и разбира се Пеевски. Да са ясни. Все едно сме 2009 година когато вие докарахте Борисов и Цветанов. Същите статии 1:1.

    Нередност?
  • 4
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 8
    • + 1

    "При тази аморфна структура границата кое от всички тези и подобни владения е на посочените му собственици, кое на Сталийски и кое на Пеевски е размита. Но дори да не може да се очертаят точните параметри на бизнесите, империята вече изглежда голяма. А методите, с които расте - страховити." - край на цитата.

    С този епилог към материала си, авторът очевидно се е застраховал, в случай че някой се озадачи и се поинтересува за някакви безспорни доказателства, заковаващи твърденията му. Кае е на Сталийски, кое на Пеевски, какво толкова престъпно и антиобществено се наблюдава в тези бизнеси, не се разбира. Внушенията от друга страна са си както винаги на своя боен пост. По мое скромно мнение, въпросният пишман и набеден от Икономедия за бизнесмен/олигарх Сталийски, в сравнение с Пеевски, който е депутат от ДПС, е като едноличен търговец на дрехи. Само че сега линията между ДБ и ДПС не е дебела, права и червена, а зелена, тънка и доста начупена... Така че имаме остра нужда от нов враг, с вълча бизнес кожа. Ето го - Сталийски, искащ да отнеме странно защо не целият, а половината бизнес на Мариян Колев, както и да направи още много лоши неща на всички, които докопа. Заклеймен е, защото бил играл карти с Баце. Да ви припомня какво се случи с друг негов "партньор на карти" г-н Валентин Златев? Аз ако бях на мястото на този тип близки на Борисов при положение, че странно защо се съгласим, че това е истина изобщо, щях да се скрия далеч и от всякакви подобни мезийни прожектори, вместо да се навирам ежедневно и мазохистично между шамарите.
    Но всички герберасти са/сме прости, така че с това универсално се обясняват може би тук действията на тези хора.

    Нередност?
  • 5
    hgg21387465 avatar :-|
    hgg21387465
    • - 1
    • + 5

    Искрено се надявам един ден Сталийски да си получи заслуженото и той, заедно с жена му Вили Сечкова, с която крадоха обществени поръчки по времето на Борисов. Сталийски няма нито един ден трудов стаж, както и пряко участие във фирми, а притежава стотици милиони, чрез които си купува индулгенция. Чудя се, къде в тази схема е бил Цацаров, а сега и каскета Гешев.

    Нередност?
  • 6
    bobi_ba avatar :-|
    bobi_ba

    Прихващане

    Нередност?
Нов коментар