🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната на играчките

Проблемите на "Хиполенд" - между протестите срещу властта и "неприлична" оферта за придобиване от името Александър Сталийски

От самото начало на протестите собствникът на "Хиполенд" Мариан Колев (на преден план) е на улицата заедно със свои служетели.
От самото начало на протестите собствникът на "Хиполенд" Мариан Колев (на преден план) е на улицата заедно със свои служетели.
От самото начало на протестите собствникът на "Хиполенд" Мариан Колев (на преден план) е на улицата заедно със свои служетели.    ©  Юлия Лазарова
От самото начало на протестите собствникът на "Хиполенд" Мариан Колев (на преден план) е на улицата заедно със свои служетели.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Проверката на данъчни и полиция в "Хиполенд" ден след като собственикът ѝ излезе с критична позиция към властта, показа, че нито един бизнес не е застрахован от произвол.
  • Оказа се, че има и предистория - по-рано през годината в основния му конкурент "Комсед" влиза нов съсобственик, близък до Александър Сталийски.
  • Колев е получил оферта и завоалирана заплаха и той да приеме партньор, като не е ясно дали сегашните му неволи са корпоративна или политическа разправа.

Търговията с детски играчки никога не е била особено взривоопасен бизнес. Продажбите растат, но конкуренцията е изострена, особено с все по-масовото навлизане на онлайн магазините, което дори и преди COVID-19 поставяше настоящите вериги пред изпитание.

За един от големите на българския пазар "Хиполенд" обаче пандемията явно се очертава като един от по-малките проблеми на 2020 г. Активното и открито участие на нейния собственик Мариан Колев, както и на много служители, в антиправителствените протести навлече на фирмата синхронни проверки от НАП и икономическата полиция. Тя първо беше обявена за планирана, а след това преустановена след силния обществен отзвук.

Но от казуса изплуваха може би още по-тревожни събития от началото на годината, за които самият Колев признава, но говори с недомлъвки. Накратко: оферта за придобиване, придружена със своеобразна заплаха от основния конкурент "Комсед", скоро след като в него с 50% дял влиза нов собственик - Данаил Генев, треньор по бодибилдинг и близък сподвижник на Александър Сталийски. Последният е бивш президент на федерацията по културизъм и личен приятел на премиера Бойко Борисов, а сега сочен и за близък до депутата Делян Пеевски. Това придаде на случката изцяло ново усещане не само за политическа репресия, а и за корпоративно рейдърство - версия, която самият Колев припозна, а впоследствие леко се разграничи.

Конкурентно предложение

"Комсед" е една от най-старите фирми, търгуващи с играчки в България, основана още през 1989 г. Създателите ѝ са Росен Филимонов и Огнян Гавраилов, които започват като вносители на Lego с един магазин и постепенно се разрастват до голяма верига с обекти във всички по-големи градове. През 2015 г. Гавраилов почива и е наследен от съпругата си Таня и дъщеря си Галина, която влиза в управлението.

Нейният конкурент "Хиполенд" има по-кратка история - създадена е през 2005 г., но бързо успява да я измести и през 2007 г. вече е лидер по оборот, но след това навлиза и гръцката Jumbo, която скоро оглавява класацията по продажби в сегмента. През годините дистанцията се увеличава и компанията на Колев и към края на 2019 г. е по нейни собствени оценки с около 30% пазарен дял и е грубо два пъти по-голяма като приходи от "Комсед". Извън тях пазарът е фрагментиран, като по-голям дял започват да придобиват онлайн магазините.

Раздвижването в това статукво се случва в началото на тази година. От заявление в КЗК става ясно, че и другият съосновател на "Комсед" Росен Филимонов напуска, като продава дела си на бодибилдъра Данаил Генев. Така новият инвеститор става партньор поравно с Галина Гавраилова, която придобива и дела на майка си. Макар и да не е посочена поименно от Колев, от описания пред медиите става ясно, че тя е отправила към него предложението от новите ѝ мощни партньори. Това става още през януари 2020 г., месеци преди смяната за собствеността в "Комсед" да се получи антимонополно одобрение и сделката да се финализира през май.

Пред Сашо Диков по "Евроком" Колев разказа, че след като тя му казала, че трябва да даде половината от бизнеса си, той репликирал, че знае кои са нейните хора и че Бойко Борисов също един ден ще падне от власт. "Тя ми се изсмя, казвайки: "Какъв Бойко Борисов, бе? Моите хора казват какво да прави Бойко Борисов. Да ти обяснявам ли повече", разказва бизнесменът.

Причини и следствия

Хронологията от тук насетне е ясна. Мариан Колев е активен участник във вече продължаващите два месеца антиправителствени протести. За разлика от други бизнесмени, които избягват конфронтация с властта, той дава зелена светлина и на служителите си да протестират и те често са на улицата с фирмените зелени фланелки.

На 2 септември Колев също е пред парламента и при сблъсъците на тълпата с полицията с лютив спрей в очите е напръскан 17-годишният му син. През Facebook профила на компанията бизнесменът публикува гневно отворено писмо към "полицая", който едва не е ослепил момчето, завършващо с призив за оставка. На следващия ден, 3 септември, то е отразено по медиите, а на 4 септември в офиси и магазина на веригата започва изненадваща проверка. По думите на самия Колев пред "Свободна Европа" служителите на НАП са проверявали касовите апарати, документите и софтуера, от "Надзор на пазара" - тестовете за качеството на играчките, а от Икономическа полиция - малък склад. Впоследствие към проверката са се присъединили и хора от Агенция "Митници".

Това, по което могат само да се градят хипотези, е доколко всички тези събития от началото на годината са свързани в причинно-следствена верига. Самият Колев, изглежда, поне първоначално е убеден, че такава има. "Аз подозирам, че координацията за проверките не идва директно от правителството, за което скандирам "оставка", а предимно от други хора, които са по-встрани - тези, за които всички смятаме, че дърпат конците", каза той пред "Свободна Европа", а помолен за уточнение, той назова депутата от ДПС Делян Пеевски.

В ефира на "Евроком" в предаването "Евродикоф" Колев разказва, че Александър Сталийски се е опитвал чрез общи познати да стигне до него. А когато запитал Гавраилова, като искат да купуват бизнеса му, имат ли идея каква е цената, тя му отговорила, че могат да платят всякаква цена, но за негово сведение, цената я определят те, а не той.

Източник на "Капитал" в службите за сигурност разказа, че операцията срещу "Хиполенд" е била под шапката на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), която е потърсила съдействие от координационния център за борба с контрабандата към ГДБОП, който организира подобни съвместни проверки. Дали над ГДНП има още някой (например прокуратурата) не е ясно, защото организацията, започнала ден по-рано, е била "конспиративна".

В следващите дни версията на Колев доста омеква и пред "24 часа" той описва тази зловещо звучаща оферта просто като "неприлично предложение от една дама", а акцията в офисите му вече не е с цел превземане или съсипване на бизнеса му, а като "опит да ударят шамар на някой, който е подскачал".

Разбира се, това не прави картината по-розова. И в двата случая бихме говорили за употреба по команда на овладени и зависими институции за саморазправа, просто разликата е дали те са използвани за корпоративни или за политически цели. А винаги остава и опцията, която Колев иронизира, да става въпрос за низ от случайности и съвпадения. Все пак всички сме убедени, че в България не бият. И чужди бизнеси не се превземат с помощта на една или друга власт. Нали?

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 3

    Нали се оказа, че НАП е влезнала още в началото на седмицата при този да го проверява. Всяка година по едно и също време се правят подобни проверки. Нали след като направихте тази постановка с Хиполенда веднага прибраха тези от НАП и лично министъра на МВР се е обадил на собственика на Хиполенд един вид да му се извинява. До там докарахте институциите да не могат да си свършат работата. Някой умрял за бизнеса на Хиполенд. Чудите се какво да измислите. Комсед имала нов съдружник, който уж бил близък на Сталийски. Кой е този нов съсобсвеник, от къде са близки със Сталийски, колко близки са. Само внушения и манипулации. Нали държавата прави проверки и на тези от Комсед и на всички големи вериги за играчки. Това писмо си беше чиста постановка, която минава само пред полезните идиоти!

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 7
    • + 3

    Това ме изкефи: "той дава зелена светлина и на служителите си да протестират и те често са на улицата с фирмените зелени фланелки". Това е някакъв ефемизъм на "закарал ги под строи в работно време" предполагам. И ако го беше направил някои за "контрапротеста" тук щеше да има серия от гневни статии. Но щом са на най-правилния протест, няма проблем.

    Нередност?
  • 3
    marian_jack_assa avatar :-|
    Marian Assa
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#2] от "m17":

    Ще те изкефи още повече ако помислиш малко дали има значение дали протестираш за управляващите или против тях.

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#3] от "marian_jack_assa":

    Така е , щом е за правилната кауза, средствата нямат значение. После ще се чудите как ви на*ба Черепа и куклата на Решетников.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Както си знаех, оказах се прав понеже знам как се манипулират полезни идиоти:

    Официалната позиция на Сталийски.
    "Уважаеми Дами и Господа, В последната седмица името ми попадна в обществения дневен ред след като политическо лице си позволи да изнесе в публичното пространство неистини по мой адрес.
    На 04.09. г-н Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на ПП "Да България", публикува в социалните мрежи видеоклип със свое изказване, в което той разпространи фалшиви новини, употреби позорящи етикети и квалификации за мен, набеди ме в извършване на престъпление, вмени и внуши вина по отношение на моята личност. Историята, представена от г-н Мирчев, бе опровергана от г-н Мариан Колев, собственик на "Хиполенд", още същата вечер при негово участие в студиото на телевизия "Евроком", а на следващата сутрин и в ефира на бТВ.
    Въпреки това ПП "Да България" не премахна от уебсайта и фейсбук страницата на партията фалшивата информация, замесваща моето име. Нещо повече - дори я спонсорира, така че хиляди българи в социалната мрежа да бъдат заблудени с неверните твърдения на г-н Мирчев. Ден след това г-н Мирчев публикува в своята фейсбук страница позиция, че е получил невярната информация по мой адрес директно г-н Колев, който впоследствие категорично опроверга и това твърдение на Ивайло Мирчев, в свое интервю за уебсайта kmeta.bg.
    Фалшивата новина стана повод за множество заплахи, насочени срещу мен и моите близки, с които може да се запознаете в официалната фейсбук страница на ПП "Да България". Този факт ме кара да се запитам дали председателят на тази партия г-н Христо Иванов е готов да се ангажира с моята лична сигурност и сигурността на моето семейство? Считам за недостойно конкретно събитие, с което аз категорично нямам нищо общо и лица, с които аз нямам нищо общо, да бъдат използвани за създаване на фалшиви новини, целящи репутационни щети и увреждане на името ми, единствено като инструмент за постигане на нечии теснополитически цели.
    Вярвам, че европейските ценности на политиците и политическите проекти са уважение към личността, свобода на труда и предприемачеството, справедливо правосъдие за всички. Убеден съм, че членовете и симпатизантите на ПП "Да България" се борят за истината, за честността и законност в страната. С оглед на това очаквам реакцията на г-н Христо Иванов по отношение на действията на доказано разпространяващия сред обществеността фалшиви новини г-н Ивайло Мирчев, поощрявани до момента от партията, в ръководството на която участва.
    Ако не се вземат адекватни мерки, това неминуемо ще постави сянка на съмнение дали представителите на тази политическа сила говорят истината в публичните си изяви. А аз ще потърся правата си по съдебен път.
    С уважение: Александър Сталийски. "

    Нередност?
Нов коментар