🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заводът за кафе в Костинброд планира ръст на производството от 6%

Над 85% от продукцията е за износ за 10 пазара. За 20 години производството е нараснало четири пъти

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Заводът за производство на кафе в Костинброд - част от нидерландската Jacobs Douwe Egberts International (JDE), планира да произведе 17 300 тона кафе през 2020 г., което е 6% ръст в сравнение с 2019. Направените през последните пет години инвестиции във фабриката са 5.6 млн. лв., от които над 90% са в сгради и нови производствени мощности. Това стана ясно на пресконференция по повод 25 години от основаването на завода.

До 10 милиона домакинства

"Jacobs Douwe Egberts International притежава 45 завода в 25 държави. Фабриката в Костинброд е сред най-добрите гъвкави производствени мощности на концерна и обслужва пазарите в няколко страни", обобщи Крис Брайтън, вицепрезидент на JDE.

"За 20 години производството в Костинброд е нараснало четири пъти. Продукцията на JDE, произведена в България, достига до 10 милиона домакинства в Европа", обяви Николай Стефанов, генерален мениджър на JDE за Централна и Южна Европа.

"Над 85% от продукцията е предназначена за експорт", уточни за "Капитал" Ивайло Чакъров, директор на JDE за България. В Костинброд се произвеждат над 10 бранда кафе, които се продават в страната, както и в Румъния, Гърция, Украйна, Полша, Унгария, Германия, Нидерландия. Тук се произвежда и познатата марка Nova Brasilia, която присъства на българския пазар от 1991 г. "Пазарният й дял е 24% в обем, но става въпрос само за "консумация у дома", тъй като не оперираме в хорека канала", съобщи Ивайло Чакъров.

Принос за икономиката и общината

Заводът в Костинброд допринася за 85% от износа на печено кафе в България и за около 44% от общото производство на кафе в страната, показват данните от първия социално-икономически анализ за приноса на компанията към българската икономика за последните 5 години, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Внасяните от JDE данъци и осигуровки към държавата са около 2.2 млн. лв. годишно. Сравнени с бюджета на община Костинброд, плащанията към държавния бюджет са двойно по-високи от трансфера на държавни средства към общината за социални услуги, здравеопазване и култура", обобщи Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ.

Според броя на заетите - общо 140 души, JDE попада сред 15-те най-големи работодатели в Костинброд и се нарежда сред водещите 10 индустриални предприятия, които оперират в общината. Компанията е и сред работодателите с най-високи възнаграждения в Костинброд, като средната заплата в нея надвишава с над 50% общата за общината средна заплата и с над 25% средната заплата в преработващата промишленост, отчита докладът.

Изграждането на фабриката в Костинброд започва през 1994 г., а официалното й откриване е на 1 май 1995 г. През април 2001 г. Kraft Foods България (Mondelez) купи завода в Костинброд, както и марката Nova Brasilia.

Днес дейността се ръководи от две дружества - "Якобс Дау Егбертс БГ" (правоприемник на "Монделийз България") и "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ". Първото отговаря за продажбата и маркетинга, а второто се занимава с производството във фабриката в Костинброд.

Според данните в Търговския регистър за 2019 г. производственото дружество - "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ", отчита 7.318 млн. лв. оборот (14.9% ръст спрямо 2018) и 747 хил. лв. печалба. Приходите на "Якобс Дау Егбертс БГ" надхвърлят 40.6 млн. лв. (срещу 44.1 млн. лв. за 2018), а печалбата е 730 хил. лв. (998 хил. лв. за 2018). Според доклада за дейността за 2019 пазарът на кафе отчита спад - 5.2% в обем и 0.6% в стойност за последните 12 месеца. А дружеството има спад в пазарните си дялове "поради изместване на потреблението от традиционна към модерна търговия (веригите), където конкренцията е по-засилена, както и поради намаления интензитет на промоционални активности в хипермаркети от началото на годината". Компанията обаче очаква ръст на продажбите за 2020 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар