Заводът за кафе в Костинброд планира 25% ръст в обема производство през 2024 г.

Българското звено на Jacobs Douwe Egberts инвестира 5 млн. евро в нова триетажна пекарна за кафе зърна

Иван Иванов, управител на завода за кафе в Костинброд: Увеличеният производствен обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. евро
Иван Иванов, управител на завода за кафе в Костинброд: Увеличеният производствен обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. евро
Иван Иванов, управител на завода за кафе в Костинброд: Увеличеният производствен обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. евро    ©  Надежда Чипева
Иван Иванов, управител на завода за кафе в Костинброд: Увеличеният производствен обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. евро    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Заводът за производство на кафе в Костинброд - част от нидерландската Jacobs Douwe Egberts International (JDE), планира да произведе с 25% по-голямо количество кафе през 2024 в сравнение с предходната година. Увеличеният обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. евро, съобщи управителят Иван Иванов.

Новата пекарна

Инвестицията е за нова сграда и инсталация на три етажа за изпичане на кафето, а резултатът е увеличение на капацитета и по-големи възможности за пакетиране на кафе зърната.

"Триетажната пекарна е снабдена с нова технология за очистване на газовете при изпичане. Тя пести енергия и дава възможност за намаляване на СО2 с 16% и на азотни окиси - с над 60%. Крайният резултат е редуциране на въглеродния отпечатък на компанията с 350-430 тона СО2 годишно. Освен това инвестицията позволи да открием 10 работни места за квалифицирани служители", обобщи Иван Иванов.

Цялата енергия, която заводът купува, е от ВЕИ. А 820 собствени соларни панела осигуряват 12% от използваната енергия. През тази година предстои инвестиция в още фотоволтаици върху покрива на най-новата фирмена сграда.

За 18 пазара

В Костинброд се произвеждат 85 продукта от 20 сорта кафе, които се продават в страната, както и на 18 пазара в Европа, включително Турция и Украйна. Фабриката доставя кафе от 20 региона, което блендира, изпича и пакетира.

Тук се произвежда и познатият бранд Nova Brasilia, който присъства на българския пазар от 1991 г., създаден от ливански предприемач. През април 2001 г. "Kraft Foods България" (Mondelez) купи марката Nova Brasilia, както и фабриката в Костинброд. Така от малък семеен бизнес, произвеждащ само за българския пазар, днес заводът за кафе е със среден размер и капацитетът му е нараснал в пъти.

"За българския пазар се произвеждат Nova Brasilia и Jacobs. По данни на Nilsen през миналата година нашите две марки държат над 50% в обем от пазара на кафе в страната в сегмента "мляно изпечено кафе". Този сегмент държи 39% от пазара на кафе в България. Целият пазар се оценява на 10-11 хил. тона годишно (без дискаунтърите) и е относително стабилен. Най-големият сегмент е мляното изпечено кафе, следван от кафе специалитетите", уточни за "Капитал" Милко Демирев, управител на JDE за България.

Nova Brasilia е марка номер 1 за "консумация у дома", тъй като не се продава в хорека канала. За 30 години сме продали над 550 млн. опаковки Nova Brasilia, съобщиха от българската компания.

Две дружества в България

Изграждането на фабриката в Костинброд започва през 1994 г., а официалното й откриване е на 1 май 1995 г. През април 2001 г. тя бе купена от "Kraft Foods България" (Mondelez), който стана собственик и на марката Nova Brasilia.

Днес дейността на завода се ръководи от две дружества - "Якобс Дау Егбертс БГ" (правоприемник на "Монделийз България") и "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ".

"Якобс Дау Егбертс БГ" отговаря за продажбата, маркетинга, финансите, човешките ресурси, веригата на доставки и действа като дистрибутор. За 2022 г. отчита 43 млн. лв. приходи и 1.3 млн. лв. печалба.

"Якобс Дау Егбертс ОПС БГ" се занимава с производството във фабриката в Костинброд. За 2022 г. компанията отчита над 11 млн. лв. приходи от продажби и 653 хил. лв. печалба, а заетите са около 100.

Концернът JDE

Jacobs Douwe Egberts International (JDE) притежава 45 завода в 25 държави. За миналата година концернът отчита 8.2 млрд. евро продажби (близо 4% ръст), от които 6.6 млрд. eвро са в търговската мрежа, а останалите - в хорека канала. За компанията работят над 21 100 служители. "В 39 пазара, които генерират 73% от продажбите на компанията, JDE е номер едно или номер две", уточни Иван Иванов.

От 2015 г. Jacobs Douwe Egberts International изпълнява програма в подкрепа на фермери, отглеждащи кафе, за да подкрепи усилията им за отговорен и зелен бизнес. В резултат - инвестиции в инфраструктура, обучение и консултации вече са получили над 700 хил. малки ферми.

"Над 83% от кафето на JDE е отговорно закупено и доставено от ферми, които залагат на устойчив бизнес. За Европа този процент е 97%", обобщи Иван Иванов.