🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Автобусните компании ще получат 30 млн. лв. помощ

Фирмите няма да бъдат оценявани, а само ще се разглеждат по допустимост за подкрепата заради кризата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за справяне с последиците от пандемията от COVID-19. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на официалното подписване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Тя е по мярката "Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията". Документът беше парафиран от Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Помощи

"През последните месеци от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" бяха пренасочени към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 193 млн. лв. за подпомагане на микро, малки и средни предприятия.

Проведохме необходимите разговори с Европейската комисия и получихме нотифициране на конкретна мярка, чрез която ще се отпуснат 30 млн. лв. за осигуряване на оперативен капитал за автобусните превозвачи", обясни Желязков, като ведомството му е получател на безвъзмездната помощ и ще администрира предоставянето на средствата.

Кандидатите няма да бъдат оценявани, а само ще се разглеждат по допустимост. Аргументът е, че така се цели ускоряването на реализирането на този процес и средствата да достигнат максимално бързо до автобусните превозвачи.

Колко голям е секторът

По думите на министъра предприятията в сектора са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през следващите един до два месеца.

Министърът поясни, че минималният размер на средствата, които ще се отпускат е 3 000 лв., а максималният е 450 000 лв. безвъзмездна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на фирмите.

"Транспортът е един от най-засегнатите икономически сектори от пандемията. Продължава нашата работа за реализирането на антикризисните мерки по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Съвсем скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за компаниите. 140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор "Транспорт", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

През 2019 г. ББР вече отпусна гигантски заем от 40 млн. евро, отпуснати при обединението на големите фирми в сектора "Юнион Ивкони" от една страна и "Етап Адресс" и "Груп плюс" от друга.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wda36649348 avatar :-|
    wda36649348
    • + 1

    Баце хубаво обясняваше колко бугатита като на Роналдо имало в България. Сега, тоя с бугатито ще лапне едни 450 000лв, ама все пак - пари при пари отиват.

    Нередност?
Нов коментар