🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Удължаването на мярката 60/40 до 2021 г. ще струва около 750 млн. лева

Средно по около 1800 души на ден се регистрират като безработни

Марияна Николова    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мярката 60/40 за компенсиране на възнагражденията на служителите в засегнати от корона кризата фирми ще бъде удължена до края на годината. Решението за промени в постановление №151, с което се регламентират условията по нея бе взето на днешното извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Целта е така да бъдат намалени щетите върху пазара на труда.

Предвижда се измененията да влизат в сила със задна дата - от 1 октомври, като оценката е, че ще струват на бюджета около 750 млн. лв., осигурени от фонд "Безработица". Продължаването на мярката трябва да доведе до запазването на приблизително 200 000 работни места, уточниха от кабинета на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова. Средствата за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия.

Бизнесът иска промени

Българската стопанска камара (БСК) подкрепя удължаването на 60/40, но предлага в бюджета на Държавното обществено осигурява за 2021 г. средствата от фонд "Безработица" пак да могат да се ползват и за мерки, свързани със заетостта. В официална позиция работодателската организация предлага и други промени - например да се даде възможност за кандидатстване за помощ за новоназначени работници за щатна позиция, за която е можело да се кандидатства за помощ, но към настоящия период не е заета по причини, които не зависят от работодателя.

Например служителят А заема позиция Х. За него са ползвани помощи в периода юли - септември 2020. Лицето обаче излиза в майчинство през октомври или напуска. Назначава се нов служител - В, на позицията Х, но за него не може да се ползва помощ. Работодателят запазва щатното място, но фактът, че лицето, което го заема, е друго, лишава работодателя от възможност за ползване на помощ, обясняват от БСК.

Работодателите считат, че трябва да се даде възможност за получаване на помощ за служители, които са били част от екипа в период до една година назад и работодателят наема наново. Това към момента не е възможно, а е не само запазване, но и увеличаване на заетостта, и следва да бъде стимулирано, пишат още от стопанската камара.

Основните промени предвиждат:

  • удължаване срока на мярката от 1 октомври - 31 декември 2020 г.;
  • прилагане на облекчените условия за секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде";
  • определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход;
  • работодателят, получил средства за запазване на заетостта, да изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август 2020 г.;
  • диференциране на работодателите на база регистрацията им преди или след септември 2019 г. за изчисляване на намаляването на приходите от продажби с не по-малко от 20%;
  • регламентиране на процедура за събиране на невъзстановени средства от работодателите по реда на чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване.


Безработните растат

По данни на социалното министерство новите безработни, които са се регистрирали в бюрата по труда за периода от началото на извънредното положение до 25 септември (134 работни дни), са 249 065 лица. Това означава, че средно на ден без работа остават над 1800 души. Възможно е обаче техният брой да е дори още по-голям, тъй като в справката са включени само онези, които са се регистрирали на борсата.

Най-голям е делът на освободените от туризма, хотелиерството и ресторантьорството с 30.2% от всички новорегистрирани лица след въвеждането на извънредното положение. Следват тези от търговията (18%), преработвателната промишленост (15.7%) и сектор индустрия и машиностроене (6.6%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар