🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

580 автобусни фирми получават помощ заради COVID-19

Общият размер на средствата е 30 млн. лв.

ПЛОВДИВ ЖП ГАРА АВТОБУСИ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 580 са автобусните фирми, които ще получат помощ за компенсиране на загубите заради пандемията от COVID-19. Общият размер на средствата е около 30 млн. лв. Те бяха разпределени на две оценителни сесии, като резултатите бяха обявени на три пъти.

Министерство на транспорта съобщи, че е приключило с процедурата и ще пристъпи към сключване на договорите за предоставяне на финансова помощ и с последната партида от одобрени кандидати.

Помощта е по мярката "Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията". Условието беше, че минималният размер на помощта ще е 3000 лв., а максималният е 450 000 лв., като разпределянето е спрямо оборотите на фирмите. А кандидатите не се оценяваха, а само се разглеждаха по допустимост.

Разпределяне на средствата

Първите одобрени за финансова подкрепа автобусни компании станаха известни на 9 декември. В списъка попаднаха 208 заявления на автобусни превозвачи, от първата оценителна сесия, които получиха близо 14 млн. лв.

Втората партида стана известна малко преди Нова година, на 29 декември. Тогава за получаване на помощ бяха одобрени 344 заявления на автобусни превозвачи от втората оценителна сесия, като те бяха на обща стойност близо 12.8 млн. лв.

Последната партида на одобрени заявления стана ясна на 12 януари. В списъка са още 28 автобусни превозвача, които ще получат помощ на обща стойност 2.4 млн. лв.

Максимална помощ

Помощта беше за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. Кандидатите трябваше да са регистрирали спад поне 20% в оборота за един от календарните месеци в периода от 1.02.2020 г. до месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, спрямо оборота за същия месец от 2019 г. Допустими бяха също единствено кандидати с отчетени поне 37 500 лв. оборот в годишната данъчна декларация за 2019 г. Максималната помощ е 8% от оборота.

Кандидатите, които са получили най-високата възможна сума - 450 хил. лв., по мярката са девет на брой. Това са "Груп плюс", "Флоренция бус - София", "Турист сервиз холдинг", ЕТ "Пламен Петков - Бултранс", "Арда тур", "Алекс О'к", "Шумен пътнически автотранспорт", "Елит 94 - М. Павлов", "М - Бус".