🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на Saudi Aramco се срива с 45%

Ниското търсене на петрол заради коронавируса очаквано удари саудитския гигант

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата петролна компания в света, Saudi Aramco, отбелязва спад с 45% в печалбата си за третото тримесечие спрямо година по-рано. Причините са по-слабото търсене и по-ниската цена на петрола спрямо същия период на 2019 г. в резултат на пандемията от коронавирус. Компанията отчита печалба от 11.8 млрд. долара, а приходите са 53.3 млрд. долара - спад с 25% спрямо година по-рано. Въпреки намалението на печалбата Saudi Aramco все пак ще разпредели 18.75 млрд. долара дивидент към инвеститорите си, пише Bloomberg.

За компанията има и добри новини - това е първият ръст на приходите на тримесечна база от юни 2019 г. насам, отново заради цената на петрола. Тя се движеше в диапазона 60 до 75 долара през миналата година, преди да се срине до 20 долара за барел през пролетта на тази. Впоследствие страните, които произвеждат петрол, стигнаха до консенсус, че е нужно орязване на производството, за да се вдигнат цените, а и част от търсенето се възстанови през лятото, макар и далеч от нивата през 2019 г.

"Видяхме първите знаци на възстановяване през третото тримесечие заради по-висока икономическа активност и въпреки проблемите пред глобалните енергийни пазари", коментира в изявление изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер. "Продължаваме да сме дисциплинирани и гъвкави по отношение на капиталовите ни вложения в момент на пазарна волатилност."

Въпреки че резултатите подсказват край на най-тежката част от пандемията за търсенето на петрол, Saudi Aramco все още се намира в трудна позиция, с текуща цена на петрола около 40 долара за барел. Притеснения идват и от новите затваряния на европейски държави, които предполагат значително по-малко пътувания. Петролният картел ОПЕК и партньорите му като Русия вече обмислят дали са нужни допълнителни действия като още орязвания на производството или забавяне на вдигане на сегашните ограничения.

Все още няма коментари
Нов коментар