Листването на Ant Group може да надмине рекорда на Saudi Aramco

Компанията, собственост на Alibaba, възнамерява да набере 30 млрд. долара от борсите в Хонконг и Шанхай

Създаденото през 2014 г. дружество е собственост на най-богатия китаец - филантропът Джак Ма
Създаденото през 2014 г. дружество е собственост на най-богатия китаец - филантропът Джак Ма
Създаденото през 2014 г. дружество е собственост на най-богатия китаец - филантропът Джак Ма    ©  Reuters
Създаденото през 2014 г. дружество е собственост на най-богатия китаец - филантропът Джак Ма    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финтех компанията Ant Group, собственост на китайския милиардер Джак Ма, е започнала регистрация за първично публично предлагане (IPO) на борсите в Хонконг и Шанхай, съобщава Reuters. "Еднорогът" се очаква да бъде оценен на между 200 и 300 млрд. долара. Китайската компания обяви, че ще продадат между 10 и 15% от акциите си. Ако всичко се развие по план, IPO-то може да се превърне в най-мащабното в историята, с набрани над 30 млрд. долара. Сегашният рекорд се държи от петролния гигант Saudi Aramco, чието миналогодишно IPO събра 29.4 млрд. долара.

Ant Group заявиха, че 40% от капитала, който успеят да наберат при първичното предлагане, ще бъде насочен към разработване на нови технологии, 30% за да увеличат броят на потребителите си и продуктите, които предлагат, и 10% за развиване на международния си бизнес.

Дружество обяви приходи от 72.5 млрд. юана (10.5 млрд. долара) през първата половина на годината, след като отчете 120.6 млрд. юана за цялата 2019 г. За първото полугодие на 2020 г. фирмата отчете печалба от 21.2 млрд. юана. Близо 43% от приходите идват от Alipay, платформата на Ant Group за онлайн плащане.

Коя е компанията Ant Group

Ant Group са най-скъпо оценяваният финтех стартъп в света. Създаденото през 2014 г. дружество е собственост на най-богатия китаец, филантропа Джак Ма. Компанията развива множество финансови проекти, най-успешният от които е платформата за онлайн разплащане Alipay, най-голямата подобна платформа в света, с почти 1 млрд. редовни потребители. През 2018 г. при последния си рунд за набиране на средства, Ant Group беше оценена на 150 млрд. долара.