Уникредит Булбанк: по-малък спад на БВП тази година, но и по-бавно възстановяване след това

Краят на пандемията все още не се вижда, а политическата криза прави домакинствата и фирмите още по-предпазливи

   ©  Георги Кожухаров

Спадът на икономиката през тази година ще е по-малък спрямо първоначалните очаквания, но и възстановяването след това ще е по-бавно. На икономиката ще са й нужни около две години, за да компенсира загубите на доход, причинени от пандемията, а постигане на пълна заетост едва ли ще се случи преди 2024 г. , се посочва в последния икономически анализ на Уникредит Булбанк. От банката очакват свиването на икономиката тази година да е с 6% (при 7.2% преди), а възстановяването през 2021 г. да е по-слабо, когато БВП ще порасне с 3% (6.7% при предишната прогноза).

"Пътят към пълно възстановяване ще бъде неравен и ще отнеме повече време, отколкото очаквахме преди три месеца. Има две основни причини за това. Първо, все още не се вижда краят на пандемията от коронавирус, тъй като разработката и широкото приложение на ваксина или успешно лечение на болестта ще отнеме повече време. Второ, ескалацията на политическото противопоставяне увеличи несигурността и направи домакинствата и фирмите още по-предпазливи при предприемане на покупки и решения за нови инвестиции, поне до следващите парламентарни избори през 2021 година", посочва главният икономист на банката Кристофор Павлов.

По-малък минус тази година

От банката обясняват ревизията на прогнозата си за икономиката тази година с по-добри данни от очакваните. Например спадът на БВП през второто тримесечие (-10% на тримесечна и -8.5% на годишна база) се е оказал по-малък. Прогнозите за еврозоната също са по-оптимистични (-8% при очакван спад на БВП от -13% в предходната прогноза) и това ще се отрази по-благоприятно на българския износ. Политическото напрежение вътре в страната обаче повишава несигурността, което допълнително задържа потребителските разходи и инвестициите, се посочва в анализа на банката.

"Тъй като мерките за фискална подкрепа ще трябва да останат в сила за повече време и може би дори да се увеличат през 2021 година, периодът, необходим за привеждане на бюджетната позиция в съответствие с критериите от Маастрихт, ще се удължи. Това прави приемането на еврото малко вероятно преди 2025 (при 2023, която прогнозирахме преди три месеца) според ревизирания ни макроикономически сценарий", се посочва в анализа на банката. Оттам очакват държавният бюджет да е на дефицит от 2.4% от БВП през тази година и да надхвърли 3% през следващата.

Според анализаторите схемата за подкрепа на заетостта (позната като 60/40) вероятно ще успее да спаси 218 хил. работни места тази година и така коефициентът на безработица би достигнал 5.6% (вместо 8.9%). Оттам обаче предупреждават, че е трудно да се каже колко от хората, които в момента могат да се разглеждат като временно съкратени, ще се върнат реално на работните си места, както и че немалка част от работните места в туризма ще се окажат дълготрайно загубени.

По-бавно възстановяване догодина

Очакванията са секторите, които са най-засегнати от мерките за социално дистанциране, като туризма и търговията да имат още една трудна година през 2021, което вероятно ще доведе до още загубени работни места и фалити на фирми. Не помага и вътрешнополитическото напрежение в страната. Според икономистите на банката, ако протестите се разраснат отново, възможностите на правителството да въведе нови мерки за овладяване на пандемията ще бъдат ограничени, тъй като всяко затягане на мерките за социално дистанциране ще бъде интерпретирано като опит за потушаване на протеста с недемократични средства.

"В най-лошия случай патовата ситуация между управляващи и опозиция може да остави страната с блокирани публични институции насред най-тежката рецесия от 1997 г. насам. И макар че това не е нашият основен сценарий, само нови избори ще могат да сложат край на тези опасения окончателно", се посочва в анализа.

Трудно мнозинство и неясна икономическа политика след изборите

Ето какво се посочва в анализа на Уникредит Булбанк за това каква може да се очаква след изборите за нов парламент: Предстоящите избори вероятно ще произведат курс към по-дисфункционални политики. Проучванията на общественото мнение сочат, че основната антисистемна партия "Има такъв народ" ще спечели значителна част от гласовете. Предвид крайната конфронтация между двата основни политически играча, ГЕРБ и БСП, участието на "Има такъв народ " в следващото правителство изглежда почти сигурно. За съжаление досега партията не е направила никакви сериозни усилия да формулира и развие някаква ясна и кохерентна стратегия за икономическото развитие на страната. За да бъдат нещата още по-сложни, малко се знае и за идеологията, която партията следва, и ценностите, зад които стои. Това повишава несигурността относно икономическата политика на следващото правителство, което е притеснително, тъй като се случва в момент, когато несигурността вече е на много високи нива заради неизвестността, пред която ни изправя пандемията от коронавирус.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    Има едно допускане (че пандемията е преминала), което не е вярно. Оттам и времевия график в анализа е верен донякъде, но е неясно началото. А то зависи от това, кога хората ще осъзнаят защо дойде корнавируса и какво трябва да направят за да се избавят от него.

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    Цитат:
    "Според анализаторите схемата за подкрепа на заетостта (позната като 60/40) вероятно ще успее да спаси 218 хил. работни места тази година и така коефициентът на безработица би достигнал 5.6% (вместо 8.9%). "
    Тези анализатори наясно ли са с прийомите, които използва Агенцията по заетостта за да принуждава трайно безработните да се отписват от регистрация. Извършват системен тормоз, след като направиш една година, като те пращат на несъществуващи работни места, карат те да се подписваш по 3 пъти в седмицата (при законно изискуеми 1 път месечно), предлагат ти работа за която нямаш квалификация, обаждат ти се постоянно и т.н. И така безработицата от около 23% пада на 5,6%.

    Нередност?
  • 4
    legal.tech avatar :-|
    Legal Tech BG

    Политическата обстановка не помага в никакъв случай на по-бързото излизане от коронакризата

    Нередност?
Нов коментар