🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл България" отново сменя генералния си директор

Андрей Матюхов идва на мястото на Булат Субаев, като последните две години са едни от най-критичните за компанията в страната

Новият генерален директор на "Лукойл България" Андрей Матюхов.
Новият генерален директор на "Лукойл България" Андрей Матюхов.
Новият генерален директор на "Лукойл България" Андрей Матюхов.    ©  Лукойл
Новият генерален директор на "Лукойл България" Андрей Матюхов.    ©  Лукойл
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Лукойл България" отново има нов генералния си директор. Това е Андрей Матюхов, който сменят на поста Булат Субаев. Рокадата идва по-малко от две години след слизането на Валентин Златев от върха на българското поделение на руската компания.

Смяната е обяснена с плановата ротация на ръководни кадри в ПАО ЛУКОЙЛ. Едновременно с това обаче през последните две години за руската компания настъпиха едни по-особени времена на местна почва.

Кой е новият директор

Андрей Матюхов е икономист, магистър по бизнес администрация. Той има 13-годишен опит в структурите на ЛУКОЙЛ, на различни позиции в "ЛЛК-Интернешънъл" - дъщерно предприятие от групата за производство и реализация на масла и смазочни материали. От 2007 до 2016 г. последователно заема позициите старши мениджър, началник-отдел, началник на управление и зам. генерален директор на дружеството.

От 2016 г. досега е генерален директор на подразделението "ЛУКОЙЛ лубрикантс Централна Азия", базирано в Казахстан, с предмет на дейност реализация на масла и смазочни материали на централноазиатските пазари, включително Китай.

Досегашният генерален директор на компанията - руснакът Булат Субаев, пък е назначен за управляващ директор на LUKOIL Belgium N.V. и управляващ директор на LUKOIL Netherlands B.V., като през пролетта на 2019 г. той дойде именно от Брюксел, за да смени Валентин Златев. Тогава едно от обясненията за смяната беше, че руската компания ще започне да води по-пазарна политика.

Промяна в средата

Последните две години обаче са трудни за компанията. Проблемите започнаха с ескалирането на конфликта между Валентин Златев и Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл", която внася горива с танкери. Златев обвини задочно и председателя на КРИБ и собственик на "Нова телевизия" Кирил Домусчиев в конфликт на интереси. Последва провал на секторния закон за горивата, за който от доста време настояват големите петролни компании начело с "Лукойл България".

През пролетта на тази година с преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето бяха приети нови изисквания за нефтопродуктопровода и базите за складиране, предвиждащи "Лукойл България" най-накрая да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението, започващо от рафинерията в Бургас и завършващо в София.

Най-голямата промяна обаче дойде по линия на резерва, който активно преди работеше с руската компания по обмена на количествата си, като държавата обяви, че ще прави собствена държавна петролна компания, като трансформира Държавния резерв. Обявяването на проекта за ДПК с нейните 100 бензиностанции се падна на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, които после бяха отстранени като министри в кръга на Делян Пеевски. А зад идеята за създаване на държавна петролна компания мнозина заподозряха просто желание да се замени досегашният любимец "Лукойл" с друг.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 6

    Директорите се сменят, но руската Лукойл продължава да е единствения монополист в света, който продължава да твърди, че работи на загуба, и заради това вече повече от 20 години не е платил НИТО ЕДНА СТОТИНКА данък в българската хазна!!! Обаче кремълските тролове в интернет реват как германските супермаркети "изнасяли печалбата в чужбина", за да изместват вниманието от истинския престъпник тук.

    Нередност?
  • 3
    maybah avatar :-|
    Maya Bahchevanova

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Всъщност, и това не е съвсем вярно - https://money.bg/business/lukoyl-platihme-nad-32-miliarda-leva-danatsi-za-17-godini-v-balgariya.html

    Нередност?
  • 4
    hnv37634910 avatar :-|
    hnv37634910
    • + 1

    До коментар [#3] от "maybah":

    Ако броиш акциза и ДДС-то, които всъщност се плащат от крайния клиент за данъци платени от "Лукойл", тогава тази сметка се връзва.

    Нередност?
Нов коментар