🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Как инвестират младите

Уолстрийт, но не само за напреднали

Няколко представители на Gen Z разказват пред "Капитал" дали спестяват и как управляват своите средства

Все повече младежи инвестират своите спестявания в криптоактиви
Все повече младежи инвестират своите спестявания в криптоактиви
Все повече младежи инвестират своите спестявания в криптоактиви    ©  Dalle
Все повече младежи инвестират своите спестявания в криптоактиви    ©  Dalle
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Капитал" се срещна с няколко младежи, представители на Gen Z, за да разкажат дали спестяват и ако да, как управляват своите средства. Разговорите изненадаха приятно екипа ни поради факта, че повече от тях управляват под някаква форма свои спестявания и се грижат за финансовото си бъдеще. Младежите, с които разговаряме, не са избрани целенасочено да са само инвестиращи, тъй като, както се вижда, има и такива, които не го правят. Те също ни разказват защо.

Мартин

Възраст: 25

Професия: Предприемач, Business Developer в блокчейн сферата

Образование: "Икономика и компютърни науки" в Bocconi

Инвестираш ли? Да.

Защо? Поради три причини.

  • За да предотвратя загубата на покупателна способност (при средна инфлация 2.65% за последните 10 години) на натрупаните до този момент средства.
  • За да развия портфолиото си от активи и да постигна финансовите цели, които съм си поставил
  • За да придобия допълнителни знания за секторите, от които се интересувам като инвеститор, и да използвам наученото в бъдеще като предприемач.


В какви активи?

Портфолиото ми от активи е с рисков профил, като не залагам на ценни книжа с фиксирана доходност, а се фокусирам основно върху дигитални активи, недвижими имоти, както и акции на компании от технологичния и енергийния сектор.

По колко спестяваш на месец? Спестявам около 20% от месечните си доходи.

Влади

Възраст: 23

Образование: Последен курс "Електротехника" в Германия

Инвестираш ли?

В момента не инвестирам, но по време на пандемията го правех.

Защо?

Към края на 2020 г. много от работните позиции в сектора на услугите бяха свободни поради многото болни. В Германия има приложение, през което можеш да си намираш почасова работа, и аз реших да се възползвам. Нямах реална нужда от изкараните пари и реших да ги инвестирам в акции, защото слушах навсякъде, че фондовият пазар се е сринал и сега е правилният момент за инвестиции. Това бяха пари, които бях склонен да загубя. Основната причина да не продължавам са липсата на сигурен доход и високият риск от загуба на средства.

Колко спестяваш на месец?

Стремя се да спестявам около 25% от издръжката си.

Фридрих

Възраст: 26

Образование: Последен курс "Медицина", освен това работя като трансплантационен координатор към Университетската болница в Гросхадерн, Мюнхен.

Инвестираш ли?

Да, от пандемията през 2020 г. Смятам, че инвестирането е отговорност към семейството и следващите поколения, на които трябва да се остави нещо, за да водят по-добър начин на живот и да се занимават с това, което им е на сърце и изпълва със смисъл живота им, а не да станат жертва на корпоративната месомелачка. Освен това инвестициите осигуряват мрежа на безопасност в случай на непредвидени обстоятелства, при които не съм работоспособен или желая да създам нещо свое, за което ми трябва стартов капитал.

В какви активи?

Инвестирам във всякакви финансови инструменти без криптовалути. Избягвам инвестициите в тях освен абсолютно минимални експозиции в най-основните.

Как?

Използвам необрокери, които осигуряват нулеви комисиони и транзакционни такси. Инвестирам в най-разнообразни финансови активи и сменям стратегията си според икономическата и социалната конюнктура.

Основният ми инвестиционен дял е в ETF акции на гиганти в сектори, които се смятат (се смятаха) за подценени. Обичам да инвестирам пасивно на принципа на DCA седмично в индекси и веднъж в годината, или колкото пъти позволят обстоятелствата, купувам акции в цели сектори, ако сметна, че са подценени, както през 2022-2023 бяха Facebook, Amazon, Google. През 2023 г. си харесах производителите на конвенционални автомобили. Когато мейнстрийм медиите и самонабедилите се за експерти сложат кръста на даден сектор и започнат опелото, зная, че е време да взимам лопатата и да копая.

За 2024 г. съм решил да обърна по-голямата част от портфолиото си в злато и държавни облигации, деноминирани в долари и евро. Причината за това е проста. Очакват се понижения на лихви от ЕЦБ и ФЕД през следващите две години, което означава по-малък opportunity cost за ценните метали и по-висока цена на облигациите, която се извежда от формулата за теоретична честна цена на облигациите. За съжаление изпуснах пика на доходността на бондовете в края на 2023 г., но още не е късно.

Колко спестяваш/инвестираш на месец?

Инвестирам средно 30% от месечния си доход във финансови активи. Когато завърша и започна работа като лекар, ще се постарая да инвестирам по-голяма процентна част във финансови инструменти.

Симона

Възраст: 23

Образование: "Мениджмънт, пазарни проучвания и поведение на потребителя", работя като marketing account executive

Инвестираш ли? Не, но имам желание да го правя.

Защо? Не инвестирам в рискови активи, тъй като не е практика в семейството ми. Поради липсата на опит и съответно насоки се чувствам неуверена да правя подобни инвестиции на този етап. Бих искала да започна да инвестирам възможно най-скоро и затова се стремя да се информирам по темата.

Колко спестяваш месечно? Около 15-20% от месечната ми заплата.

Илиан

Възраст: 24

Професия: Продуктов мениджър

Инвестираш ли? Целите ми за тази година не включват нови инвестиции, а по-скоро покриване на стари задължения, които натрупах при развиването на предишния ми бизнес.

Защо? Следващата година планирам отново да инвестирам в малък собствен бизнес, който да развивам успоредно с работата ми. Най-вероятно ще е свързан с физически продукт, който може да се продава основно на българския пазар.

Освен в бизнес бих инвестирал и в акции на компании в САЩ през познатите посредници като eToro, Revolut, Plus500 и други. Имам желание да инвестирам и в стартъпи като ангелски инвеститор, но това е по-дългосрочна цел за следващите 3-4 години.

Колко спестяваш на месец? За момента успявам да спестявам около 2500 лв. на месец.

Ивет

Възраст: 19

Образование: "Бизнес информатика" в Технически университет FDIBA - Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт

Инвестираш ли? Да, инвестирам в крипто от около 2 години. В момента уча и ми е трудно да заделям, колкото ми се иска, но имам портфолио от 6 криптовалути. Уча и следя предимно за тях и как се развиват те, с това прилъгвам съзнанието си, че имам повече и правя каквото мога. Когато започнах, направих една голяма за мен покупка с парите, които бях събирала през целия си живот до този момент - рождени дни, от баби и т.н., които до този момент бях дала на нашите и стояха за някаква лихва.

По колко спестяваш/инвестираш на месец? Успявам да заделя едва по около 150 лв. на месец и съм решила да купувам различни по-големи проекти с цел да натрупам повече опит със собственото си темпо. Не ги търгувам активно, а като платформи използвам Binance и Revolut, имам и собствен Ledger, който получих като подарък и където държа биткойните си. Беше ми трудно да започна и имах много въпроси, най-вече да разбера някои основни концепции. За тези 2 години успях да направя добра печалба и знам, че криптовалутите са по-рискови като актив, но в тях виждам иновация, а за момента чувствам, че нямам достатъчно, за да инвестирам в нещо различно. Не съм планирала да продавам, преди да завърша, така че имам поне още 3-4 години.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар