🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Бони холдинг" инвестира 60 млн. евро в строителство и модернизация на дейността си

Компанията договори 30 млн. евро заем с Европейската инвестиционна банка

Бони холдинг
Бони холдинг
Бони холдинг    ©  Бони холдинг
Бони холдинг    ©  Бони холдинг
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейската инвестиционна банка и "Бони холдинг" договориха заем от 30 млн. евро за модернизация на съществуващи съоръжения и изграждане на нови производствени мощности. "Сумата е половината от стойността на целия проект, останалата част от нея ще бъде осигурена чрез кредити от ОББ, Банка ДСК и собствени средства", коментира за "Капитал" Цветан Илиев, прокурист на "Бони Холдинг".

Очаква се с реализацията на планираното да бъдат открити около 300 нови работни места в различни региони на страната. Предвижда се изпълнението на дейностите по проекта да приключи до началото на 2024 година, уточни за "Капитал" Цветан Илиев.

Какво включва проектът

"Основната част от средствата е предвидена за ремонт на свинекомплекса в гр. Левски - там проектът е в напреднал стадий, както и за изграждане на изцяло нов свинекомплекс. Строителството ще е "на зелено", все още търсим подходящ терен в региона на Плевен, Ловеч, гр. Левски", обясни за "Капитал" Цветан Илиев. Той уточни също, че според предварителните разчети изграждането на двата свинекомплекса ще осигури на "Бони холдинг" 60% ръст на отглежданите животни, които сега достигат 300 хил. годишно (около една четвърт от всички в страната) и които превръщат компанията в най-големия производител на свинско месо в България.

Част от сумата е предвидена за изграждане на две силозни стопанства към фуражните заводи на холдинга в Пордим и Брестник. В напреднал етап е ремонтът на кланицата за свине в Търговище, която се очаква да бъде пусната в действие до края на януари 2021. "Тя ще е модерна, автоматизирана, с високи параметри, които ще позволят да се запази качеството на месото от първокласните животни, които отглеждаме", обобщи Цветан Илиев.

В плановете на холдинга влиза още една инвестиция "на зелено" - изграждане на предприятие, което ще оползотварява животинските отпадъци от кланичната дейност, като ги преработва в месокостно брашно за домашни любимци и в технически мазнини, подходящи за различни индустрии.

Част от средствата са предназначени за монтиране на соларни панели на различни обекти в структурата на холдинга, които ще позволят производство на собствена електрическа енергия и ще повишат енергийната ефективност.

Ефектът

Инвестициите ще позволят на "Бони холдинг" да оптимизира цялата си верига на доставки. Както е известно, дружеството е затворило цикъла на производство - от фуражите, през генетиката и отглеждането на прасета до месопреработката и производството на колбаси с марката "Бони". Месопреработката е съсредоточена в Ловеч и Карлово, където направените досега инвестиции в двата производствени центъра са за над 20 млн. евро.

През 2019 "Бони холдинг" отчете над 17% ръст на приходите, които надхвърлиха 240 млн. лв. През 2020 обаче африканската чума по свинете удари сериозно бизнеса на компанията, която бе принудена да унищожи десетки хиляди прасета в две от своите ферми. "Очакваме между 10% и 15% спад на приходите през тази година заради сериозния удар от африканската чума по свинете и натиска върху цените на свинското месо в Европа", съобщи Цветан Илиев.

Компанията

"Бони холдинг" се контролира от Георги Николов, син на основателя й Борислав Николов, който през 2014 г. загина в катастрофа. Към този момент бащата притежава пряко 88% от капитала, 6.4% се държат от съпругата му, а 5.5% дял има датска фирма партньор.

След смъртта на основателя няколко години имаше интересна битка за собствеността в "Бони", тъй като освен семейството му (съпруга, син и дъщеря) се оказва, че има и други наследници - още три дъщери от извънбрачна връзка. Делът от 88% трябваше да се раздели на шест, а за малолетните му деца биха се полагали 44%. Майката на непълнолетните наследници получава оферта от семейството на Николов да бъде изкупен делът й, но тя не я приема. Вместо това прави няколко опита да превземе контрола над компанията - първо в лично качество, а впоследствие прехвърля наследствените права на фирма на съпругата на хотелиера Ветко Арабаджиев - Маринела.

Не е ясно дали заради неволите на Арабаджиеви с прокуратурата или по други причини, но този казус явно вече е разрешен. Ако в предишни отчети в Търговския регистър въпросният дял от 88% беше описан като съвместна собственост на наследниците на Борислав Николов, сега се води притежание на Георги Николов, който участва с тези акции на последното общо събрание. През 2020 г. той явно е изкупил и дела на датската BHJ, тъй като на събранието вместо нея като акционер фигурира "Бони агро трейд", което е еднолична собственост на Георги Николов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-@
    proizvoditel
    • + 3

    Като чуя БОНИ се сещам за БОНИ ОБОРОТ и саламите им с месо от екарисажите на Европа, по времето на лудата крава. Толкова добре им запомних боклуците, че сега не им вярвам, че са станали производители и то на качествени месни продукти. Я продуктите им ще са пълни с "Е"-та, я животните им ще са хранени и гледани с химия без чет... Колкото и да ми се рекламират или да се правят различни, аз трябва да им имам доверие за да им консумирам продукта. А за мен това име е свързано с хора без морал и никога не бих си купил от продукти на този холдинг. Името е много важно и хора, които си мислят, че всичко е пари не са от моята кръвна група. Нека си седят в тяхното блато, а аз в моето. Аз не се занимавам нито с животновъдство, нито с търговия с хранителни продукти. Но тези хора продаваха отрови и колкото и да си сменят дрехите няма да получат доверието на хората, които помним. Поне да бяха се извинили на българите...

    Нередност?
Нов коментар