🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите правила на Байдън за климата са насочени към въглищните ТЕЦ-ове

Те имат краен срок до 2039 г. да изпълнят изискванията, но стандартите няма да важат за съществуващите газови централи

Правилата ще определят по-строги стандарти за емисиите за съществуващите въглищни централи и новите газови централи, но не и за съществуващите газови централи.
Правилата ще определят по-строги стандарти за емисиите за съществуващите въглищни централи и новите газови централи, но не и за съществуващите газови централи.
Правилата ще определят по-строги стандарти за емисиите за съществуващите въглищни централи и новите газови централи, но не и за съществуващите газови централи.    ©  Reuters
Правилата ще определят по-строги стандарти за емисиите за съществуващите въглищни централи и новите газови централи, но не и за съществуващите газови централи.    ©  Reuters

Администрацията на американския президент Джо Байдън приключи една от ключовите си политики в областта на климата за ограничаване на емисиите от електроцентралите в САЩ, въпреки че тя не е толкова строга, колкото се надяваха участниците в кампанията, тъй като е изправена пред правни предизвикателства от страна на републиканските щати.

Правилата ще определят по-строги стандарти за емисиите за съществуващите въглищни централи и новите газови централи, но не и за съществуващите газови централи, и ще препоръчат противоречива технология за улавяне и съхранение на въглеродни емисии, съобщава Financial Times. Улавянето на въглерода е скъпо и все още не се прилага в голям мащаб.

Агенцията за опазване на околната среда (EPA) обмисляше включването на съществуващите газови централи, което е най-спорният елемент, но вместо това заяви, че ще предложи нови стандарти по-късно. Ако бъдат приложени, новите правила ще отбележат първия път, когато правителството на САЩ ще наложи федерален стандарт за емисиите в енергийния сектор, който е вторият по големина източник на емисии на парникови газове в страната.

Внимателно разработени правила

Правилата са внимателно разработени, за да се предпазят от правни предизвикателства след решението на Върховния съд от 2022 г., което ограничи възможността на агенцията да регулира емисиите. В допълнение към въглеродните стандарти агенцията обяви и правила за управление на въглищната пепел и замърсяването на водата с токсични метали и от въглищните централи.

Ръководителят на агенцията Майкъл Реган заяви, че правилата заедно ще адресират пълния набор от заплахи, които електроцентралите представляват за чистия въздух, водата и земята и ще бъдат устойчиви на правни атаки. Правилата са третият опит на регулатора да наложи стандарти за емисиите в енергийния сектор. През 2022 г. Върховният съд отмени усилията от ерата на Барак Обама, известни като План за чиста енергия. Въпреки че администрацията на Тръмп приложи своя собствена версия на правилото, тя също беше отхвърлена.

"Агенцията пише тези правила за климата в контекста и на фона на Върховния съд, който е особено скептичен към екологичните правила на EPA", казва пред британското издание Джоди Фрийман, бивш съветник по въпросите на енергетиката и изменението на климата в администрацията на Обама. "Те трябва да бъдат много внимателни, за да се уверят, че документите за тези правила са юридически издържани, за да са сигурни, че ще издържат на съдебен контрол."

Новите изисквания

Новите правила изискват от съществуващите въглищни централи да ограничат 90% от замърсяването, ако планират да работят след 2039 г., една година по-рано от първоначално предложеното, като се започне с поетапно намаляване на емисиите от 2032 г. Технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид се препоръчва като метод за постигане на целите. Знаковият закон за климата на президента Джо Байдън включваше данъчни облекчения, за да се подпомогне по-жизнеспособното й скъпоструващо разработване.

Новите газови централи ще са длъжни да спазват тези правила от 2032 г. нататък. EPA също така понижи прага на капацитета на новите газови централи, за да подлежат на стандарти за емисиите.

Въпреки затягането на правилата, въздействието върху емисиите вероятно е по-малко от очакваното поради изключването на съществуващите газови централи, които са най-големият източник на електроенергия в мрежата на САЩ. Според оценките на агенцията нейните правила за емисиите от електроцентралите ще намалят замърсяването с въглероден диоксид с 1.38 млрд. метрични тона до 2047 г., или около една година от емисиите от енергийния сектор на САЩ. Въглищните електроцентрали осигуряват около 16% от производството на електроенергия, като през 2023 г. ще бъдат изпреварени от чистата енергия, осигуряваща около 20%, а газът ще е лидер с около 43 %.

Администрацията на Байдън се ангажира до 2030 г. да намали емисиите на парникови газове с 50 до 52% спрямо нивата от 2005 г. Въпреки че EPA заяви, че ще разгледа замърсяването от съществуващите газови централи в по-късен етап, не е сигурно дали това ще стане в оставащите месеци от мандата на Байдън.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар