НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

САЩ дават 1.9 млрд. долара на телекомите за смяната на оборудване на Huawei

Парите ще отидат към телекомите, които досега са ползвали техника на китайската компания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският Конгрес се съгласи да включи 1.9 млрд. долара финансиране на смяна на телекомуникационно оборудване на Huawei, което в момента се ползва от телекоми в САЩ, пише Reuters. Сумата е част от по-големия икономически пакет на стойност 900 млрд. долара, до който се стигна след редица компромиси от страна на двете големи партии в страната, Републиканската и Демократическата.

През юни Федералната комисия по комуникациите (FCC) обяви официално Huawei и по-малката китайска компания ZТЕ за заплахи за националната сигурност. Това означава, че американските компании вече не могат да получават държавни субсидии при закупуването на оборудване от тях, а на практика телекомите в страната вече нямат интерес от това да купуват по-евтиното оборудване. Общите субсидии за телекомуникационно оборудване са на стойност 8.3 млрд. долара. Сега към тях се добавят нови 1.9 млрд. долара, които ще се използват конкретно за тези телекоми, които вече използват оборудване на Huawei и трябва да го сменят. Подобно правило беше въведено от FCC по-рано през декември.

Самата Huawei коментира, че е разочарована от решението на FCC "да накара насила телекомите да премахнат нашите продукти от телекомуникационната мрежа. Подобно прекомерно решение поставя под риск американските граждани в слабо населени зони, без сигурна комуникационна връзка по време на пандемия".

Освен въпросните 1.9 млрд. долара в икономическия пакет влизат още 3.2 млрд. долара, които ще бъдат насочени към американци с ниски доходи, за да могат да си позволят бърз интернет по време на пандемията. Общо 7 млрд. долара са заделени за решаването на проблеми, свързани с достъпа до интернет, включително и субсидирането на закупуване на крайни устройства като смартфони за семейства в тежко икономическо състояние.