Великобритания забранява оборудване на Huawei за 5G мрежата от септември

Глобите могат да бъдат в размер на 10% от оборота на телекомите или над 100 хил. паунда на ден

Доставчиците на телекомуникационни услуги трябва да спрат да инсталират оборудване на китайската компания Huawei в 5G мрежите на Обединеното кралство от следващия септември. Това е решението на британското правителство, като министърът по цифровизацията Оливър Даудън посочва, че целта е "пълното премахване на високорискови продавачи" от 5G мрежите.

Новият краен срок е по-ранен от очакваното, въпреки че поддържането на старо оборудване все пак ще бъде позволено, пише ВВС.

Високорискови компании

По-рано правителството обяви, че на Huawei ще бъде наложена забрана за най-чувствителните основни части на британските мрежи. И допълни, че планира да премахне цялото оборудване на китайската компания от 5G мрежите до 2027 г. на фона на натиск от САЩ.

Опитите да се изолира Huawei от мрежите в страната продължават от повече от година. Но сега правителството ще разполага с правомощията да дава указания на големите телекоми как и дали да използват оборудване от т.нар. високорискови продавачи.

Стратегия за диверсификация

Телекомите са заплашени от високи глоби, ако не успеят да се съобразяват с новите по-стриктни регулации. Те могат да бъдат в размер на 10% от оборота или над 100 хил. паунда на ден.

Даудън коментира, че "новите и безпрецедентни правомощия" ще позволят на правителството да "идентифицира и забранява оборудване, което представлява заплаха за нашата национална сигурност". Освен това ще се гарантира, че "ние никога повече няма да сме зависими от само няколко продавача за гладкото и безопасно функциониране на мрежите ни". Според стратегията за диверсификация управляващите ще похарчат първоначално 250 млн. паунда за създаването на по-разнообразен и иновативен пазар.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    historama avatar :-|
    historama
    • + 1

    Забавно? Глобализма се разпада? Все повече развити държави се дистанцират от поднебесната империя.

    Нередност?
Нов коментар