САЩ обявиха и ZTE за заплаха за националната сигурност

Телекомите в САЩ няма да получават федерални субсидии за поддържането на оборудването на компанията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералната комисия по комуникациите (FCC) в САЩ официално обяви и китайската технологична компания ZTE за заплаха за националната сигурност, пише Bloomberg. ZTE се разглежда като по-малкия брат на Huawei, като и двете компании са производители на телекомуникационно оборудване и смартфони и са базирани в провинция Шънжън в Китай.

Целта на американските власти е да спре разпространението на оборудването на двете компании в по-слабо населената част от САЩ, където те се предпочитат от телекомите, заради по-ниската си цена. Вкарването на ZTE в списъка с национални заплахи вероятно ще означава, че телекомите в САЩ няма да получават федерални субсидии за поддържането на оборудването в слабо населените райони. На 10 декември комисията ще реши какви точно ще са правилата за вкарването на оборудване в черния списък.

И двете компании отричат да са заплаха за националната сигурност на САЩ. Администрацията на Доналд Тръмп започна войната си срещу Huawei официално през 2019 г., но и преди това отношенията между двете страни не бяха особено приятелски. ZTE от друга страна остана на заден план през последните две години, а иронията е, че през 2018 г. Тръмп на практика еднолично реши да спаси компанията.

Спасители, врагове

До този момент ZTE можеше вече отдавна да е фалирала, ако не беше намесата на президента на САЩ през 2018 г. Тогава компанията беше обвинена в нарушение на американските санкции спрямо Иран и Северна Корея чрез износ на американска технология към двете страни. САЩ наложи отделни санкции на ZTE, които за отрицателно време напълно осакатиха бизнеса на компанията и я накараха да спре основните си операции.

Впоследствие обаче Тръмп еднолично реши да оттегли санкциите, а причината беше дипломацията в стил "доброто и лошото ченге" - лошото ченге в случая беше американският Конгрес, а доброто - Белият дом. Крайната цел на Тръмп тогава беше да достигне до търговска сделка с Китай, а двете страни все още не бяха в режим на пълна търговска война. В крайна сметка ZTE оцеля и продължи да работи, като изтегли 11 млрд. долара заем, чрез който да финансира рестарта на операциите си.

В момента Тръмп вероятно съжалява за решението си тогава. Според администрацията му и FCC, Huawei и ZTE представляват риск за националната сигурност, под предлог, че през тяхното телекомуникационно оборудване преминават данните на американски граждани, съответно американските телекоми не трябва да използват продуктите им за 5G мрежите си.

Все още няма коментари
Нов коментар