🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай забранява износа на военна технология

Това е поредната ескалация на търговската война със САЩ

Търговското напрежение между САЩ и Китай започна през 2018 г.
Търговското напрежение между САЩ и Китай започна през 2018 г.
Търговското напрежение между САЩ и Китай започна през 2018 г.    ©  Reuters
Търговското напрежение между САЩ и Китай започна през 2018 г.    ©  Reuters

Китай въведе нов закон, който забранява износа на "контролирани стоки". Фокусът е върху експорта на военни технологии и други продукти, които може да застрашат националната сигурност на страната, пише ВВС.

Това е в отговор на подобни действия на администрацията на американския президент Доналд Тръмп. TikTok и Huawei са засегнати от действията на Вашингтон срещу китайските технологии.

Кандидатстване за лиценз

Според закона има няколко категории "контролирани стоки", сред които ядрени и военни стоки и стоки с двойна употреба, които могат да бъдат използвани както за цивилни, така и за военни цели. Включени са и продукти, които се смятат за ключови в защитата на националната сигурност на Китай.

Износителите трябва да кандидатстват за лиценз, за да могат да изнесат "контролирана стока". Глобите достигат до десет пъти стойността на незаконната транзакция. Освен това се позволява санкционирането на чужди организации и лица, което подсказва, че Пекин може да опита да ограничи продажбите на чувствителни технологии на глобално равнище.

Същата траектория и при Байдън?

Новият закон може да доведе до допълнителна ескалация на търговската война със САЩ. Търговското напрежение между двете страни започна през 2018 г., но нарасна през тази година. Тръмп наложи рестрикции срещу редица китайски компании с мотива, че те могат да споделят данни с правителството в Пекин.

"Китайският закон е реакция на ескалацията на технологичната война и така Китай опитва да прикрие собственото си предимство", казва пред ВВС проф. Алекс Капри от Националния университет на Сингапур. И допълва, че според него търговската война между Вашингтон и Пекин ще следва "същата траектория" и при управлението на Джо Байдън: "Намираме се в студена война с Китай - това е технологична студена война".