🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преследването на Alibaba от китайските регулатори е само началото

Пекин предупреждава онлайн гигантите за потенциалното развитие на ситуацията

IPO-то на Ant беше застрашено, след като Ma оприличи китайските държавни банки със заложни къщи.
IPO-то на Ant беше застрашено, след като Ma оприличи китайските държавни банки със заложни къщи.
IPO-то на Ant беше застрашено, след като Ma оприличи китайските държавни банки със заложни къщи.    ©  Reuters
IPO-то на Ant беше застрашено, след като Ma оприличи китайските държавни банки със заложни къщи.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Позовавайки се на информация, държавната администрация на Китай за регулиране на пазара (SAMR) започна разследване (на) Alibaba Group за предполагаемо монополно поведение, включително прилагане на "изключителни договорености за сделки". " Тази кратка бележка, публикувана от държавната новинарска агенция Xinhua на 24 декември, беше всичко необходимо, за да се ограничи размерът на най-мощния китайски онлайн гигант.

Дори обявяването на допълнителни 6 млрд. долара за обратно изкупуване на акции три дни по-късно не предотврати спада в пазарната стойност на компанията. Към 28 декември тя спадна с 13%, или 91 млрд. долара. За сравнение - делата на американските регулатори срещу технологични гиганти като Facebook и Google през последните седмици единствено накараха инвеститорите да се прозяват.

Показно действие

Разследването на Alibaba е първото по рода си в китайската електронна търговия. То се провежда месец след като властите внезапно спряха първоначалното публично предлагане (IPO) на финтех компанията на Alibaba, Ant Group, и дни преди регулаторите да принудят Ant да ограничи дейностите по кредитиране и управление на богатството, което е намек, че това е начинът на Китай да накаже привличащия внимание съосновател на двете фирми - Джак Ма.

IPO-то на Ant беше застрашено, след като Ma оприличи китайските държавни банки със заложни къщи. Китайските "кучета пазачи" често налагат мълниеносни репресии, за да възпират други да се държат неприлично, твърди Анджела Джанг от университета в Хонконг. Но проучването сигнализира и за притеснения относно онлайн икономиката, която е ефервесцентна, но също така и все по-концентрирана. Докато инвеститорите анализираха съобщението на Xinhua, цените на акциите на други интернет гиганти като Tencent и Meituan паднаха почти толкова, колкото и тези на Alibaba.

Какво се проверява

Жалбата срещу Alibaba се фокусира върху практиката на компанията търговци или марки да подписват договори за продажба на продукти изключително на нейната платформа. Тези, които правят бизнес на конкурентни пазари, рискуват интернет трафикът да бъде пренасочен от техните онлайн "витрини" в Tmall на Alibaba към "витрините" на други продавачи.

Такива договори не са новост. През 2015 г jd.com, по-малък e-магазин, подкрепен от Tencent, заведе съдебен иск срещу Alibaba по подобен въпрос. Договорките не са и уникални за фирмата на Джак Ma, която същата година подаде жалба срещу jd.com. Оттогава тези и други оплаквания до голяма степен са останали пренебрегнати от регулаторите. Тогава защо е обратният завой?

Китайските антитръстови регулатори дълго време се съпротивляваха срещу задържането на индустрия, смятана за водеща в света и подкрепяна в Пекин. Сега, както и на Запад, те се притесняват, че няколко гиганта контролират незаменими услуги - електронна търговия, логистика, плащания, пътувания, доставка на храна, социални медии, съобщения. Често срещаните практики, като например продажбата на продукти под себестойността им, за да привлекат клиенти, изглеждат по-обезпокоителни в индустрия, където трите водещи фирми контролират над 90% от пазара, отколкото в по-малко концентрирани сектори. През ноември SAMR заяви, че предлагането на различни цени на купувачи въз основа на тяхната покупателна способност може да е незаконно.

Друга причина за новооткритото усърдие на Китай е по-големият антитръстов капацитет. SAMR се формира едва през 2018 г. чрез сливането на три регулатора. Администрацията все още се бори да се справи с бързо променящия се онлайн пазар; повечето служители са заети с оценка на сливанията и придобиванията. Но SAMR разполага с повече ноу-хау и работна ръка, отколкото преди - и, изглежда, регулаторът е нетърпелив да ги използва.

От "Капитал"

Къде изчезна Джак Ма

Появиха се спекулации за местонахождението на китайския милиардер Джак Ма, след като бизнесменът не се е появявал публично повече от два месеца, съобщава yahoofinance.com. Основателят на Alibaba не участва и в последния епизод на собственото си шоу за таланти - в него се дава шанс на начинаещи африкански предприемачи да се състезават за част от общия награден фонд от 1.5 млн. долара. Говорител на Alibaba каза, че Ма не е могъл да участва в съдийската комисия "поради конфликт в графика", според Financial Times.

Последният туит на Ма е бил от 10 октомври миналата година.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved