Регулаторите провалиха купона на Ant 48 часа преди старта

Най-голямото IPO в света сега е най-голямото спряно IPO в света

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джак Ма беше в триумфално настроение малко след като китайската му финтех компания Ant Group определи първоначалното си публично предлагане за най-голямото в света досега, с продадени акции на стойност почти 40 млрд. долара. Изказвайки се на среща в Шанхай на 24 октомври, Ма акцентира върху регулаторите, че са твърде фокусирани върху предотвратяването на финансовите рискове. Бюрокрацията, каза той, само задържа иновациите. Десет дни по-късно думите му се обърнаха срещу него. По-малко от 48 часа преди акциите да започнат да търгуват в Хонконг и Шанхай, Ant беше принуден от китайските регулатори да спре излизането на борсата.

Групата заяви в регулаторно съобщение до борсата в Хонконг, че първичното публично предлагане, планирано за 5 ноември, е спряно, тъй като компанията "може да не отговаря на изискванията за квалификация или обявяване", след като регулаторът проведе интервю с г-н Ма и други ръководители . В заявките се споменава и "скорошни промени в регулаторната среда на финтех", намеквайки, че наскоро публикуваните правила може да са попречили. Внезапното спиране също предполага, че някои могъщи чиновници може да са недоволни от Ма, успял предприемач, който промени консервативните стандарти на големия бизнес в Китай и говори доста открито.

Ефектите

И все пак обратът на събитията не е само болезнен за Ant. Това се отразява зле на регулаторите в Китай. IPO рядко се спира на толкова късен етап. Презаписването на акциите в Шанхай беше 800 пъти, а в Хонконг миналата седмица фирмата спря процедурата ден по-рано. Ant трябваше да се появи в Шанхай на "Звездния пазар", китайския Nasdaq, предназначен да привлече китайски технологични компании, листнати в чужбина. Вместо това спирането публичното предлагане на Ant в последната минута подчертава непрозрачността на китайската политическа система и рисковете, които могат да спънат дори най-успешните компании.

Това е най-разрушителният и публичен сблъсък на Ant с регулаторите. Компанията постоянна коригира бизнеса си, тъй като правилата около нея се променят. Изглежда, че провалът на първичното предлагане е отчасти свързан с един такъв случай. Още през 2018 г. длъжностните лица поставиха ограничение на секюритизацията, обезпечена с активи, нарушавайки модела на Ant за продажба на заемите си на банки. Така Ant създаде нов подход: потребители и търговци заемаха средства чрез приложението за разплащане Alipay чрез своите смартфони, но парите идваха от банките. Ant просто беше посредник, събирайки "такса за технологични услуги". Този бизнес процъфтява, тъй като кредитирането нарасна, за да задмине плащанията като най-големия източник на приходи на Ant.

Нови правила

На 2 ноември Китайската централна банка и банков регулатор публикуваха нови проекти на правила за онлайн микрокредитиране, които изглеждаха почти идеално съобразени с подбиването бизнеса на Ant. Онлайн заемодателите ще трябва да финансират поне 30% от всеки заем, който предоставят съвместно с банки. Това би могло да принуди Ant да запази много повече от кредитите в баланса си - в момента 98% се държат като активи от други фирми, извън баланса на Ant. Допълнителните изисквания за оповестяване също могат да направят много по-тромаво за банките да си партнират с групата. Според Bloomberg длъжностни лица от китайския банков регулатор вече са притиснали търговските заемодатели да се придържат към новите правила, което всъщност прави много от транзакциите на Ant несъответстващи.

В зависимост от начина на прилагане на правилата, които ще бъдат финализирани едва през декември, бизнес моделът на Ant може да изглежда много по-малко елегантен. "Ще се оценява по-скоро като финансова фирма, отколкото като технологична фирма", смята стратег от азиатски държавен фонд. Като се имат предвид постиженията на Ant, изглежда правилно предположението, че компанията бързо ще се адаптира към новите правила, но кредитните й операции вероятно ще бъдат с много по-малък растеж и по-ниска рентабилност.

Преди това инвеститорите бяха предоставили на Ant прогнозна цена към печалбата около 40, в съответствие с големите световни разплащателни компании. Повечето китайски банки за разлика от тях се търгуват на по-малко от 10. Ant беше на път да постигне пазарна капитализация от 300 млрд. долара, по-висока от която и да е банка в света. Сега това вероятно ще доведе до намаление на очакваната пазарна капитализация. Акциите в Alibaba, китайски гигант за електронна търговия, който притежава една трета от Ant, се сринаха с 8% след обявяването на спирането на процедурата.

Някои инвеститори могат да бъдат най-малко благодарни на регулаторите за въвеждането на новите правила преди публичното предлагане, макар и на късен етап в процеса. Това им позволява да преизчислят бизнеса на Ant, преди да си купят от акциите. Регулаторите обаче можеха да действат много по-рано. Не може да се изключи възможността те да са били мотивирани от обидата на Джак Ма и да са били раздразнени от неотдавнашната му изявление.

Ant се беше постарала да се представи като технологична фирма, а не като банка. Компанията описва своя бизнес като techfin, т.е. поставянето на технологията на първо място, а не финтех. В навечерието на публичното предлагане Ant поиска от брокерските фирми да възложат на технологични анализатори, а не само на банкови да анализират компанията. В крайна сметка обаче фокусът винаги е бил върху финансовия сектор на Китай. Това е индустрията за иновации и където са парите. Но както беше напомнено на Ant и множество инвеститори, регулаторите дебнат.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved