"Лъки инвест" ще добива още 10 години руди от находище "Говедарника"

Правителството удължи концесията на дружеството, която изтече през 2020 г.

Компанията оперира две находища за оловно-цинкови руди край град Лъки.
Компанията оперира две находища за оловно-цинкови руди край град Лъки.
Компанията оперира две находища за оловно-цинкови руди край град Лъки.    ©  Надежда Чипева
Компанията оперира две находища за оловно-цинкови руди край град Лъки.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Лъки инвест" ще може още 10 години да добива оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" (преди "Дружба"). Това стана ясно, след като в сряда правителството удължи концесията на компанията. Досегашният договор беше сключен през 2000 г. за срок от 20 години. Заедно с това бяха направени и промени в договора във връзка с гаранциите заради новите нормативни правила.

Още запаси

Решението за удължаване на договора е по искане на самата "Лъки инвест", тъй като в находището има останали запаси, които могат да бъдат иззети, обясниха от пресцентъра на Министерския съвет. Такава възможност е предвидена в Закона за подземните богатства, като според последното изменение в него от миналата година максималният срок на концесията в определени случаи може да стигне 60 години.

Кабинетът промени също обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, като в бъдеще тя ще покрива всички задължения и условия по договора. Досега компанията е предоставяла гаранция в съответствие със старите правила, които са били валидни при подписването на първоначалния договор. От правителствения пресцентър уточниха още, че са актуализирани и договорните клаузи, които регламентират контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорните задължения.

Компанията

"Лъки инвест" и дъщерните й дружества държат концесиите за общо две находища в района на град Лъки. Освен от "Говедарника" компанията има право да добива руди също от находище "Джурково", където договорът й изтича през 2023 г.

Най-големият акционер в компанията с 48.81% от капитала е групата на пловдивския металургичен завод "КЦМ 2000". Други 39.74% от акциите са собственост на физически лица, а 11.45% държи дружеството "Майнинг инвест".

Отчетът на компанията показва, че през 2019 г. тя е платила 567 хил. лв. концесионни такси. Приходите нарастват с 8% до 36 млн. лв., а печалбата достига 8.7 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар