🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"КЦМ 2000" ще инвестира 11 млн. лв. в добив на медни руди

Групата на пловдивския производител на цинк и олово получи 30-годишна концесия за находище "Цар Асен 2"

Заводът в Пловдив произвежда основно цинк и олово, но последните години се насочва и към други метали от суровините
Заводът в Пловдив произвежда основно цинк и олово, но последните години се насочва и към други метали от суровините
Заводът в Пловдив произвежда основно цинк и олово, но последните години се насочва и към други метали от суровините    ©  КЦМ
Заводът в Пловдив произвежда основно цинк и олово, но последните години се насочва и към други метали от суровините    ©  КЦМ
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Групата "КЦМ 2000", в която влиза пловдивският производител на цинк и олово КЦМ, се насочва и към добив на медни руди. Това стана ясно, след като правителството даде 30-годишна концесия на компанията за добив на метални полезни изкопаеми от находище "Цар Асен 2" в община Пазарджик. Планираната инвестиция в новия обект е близо 11 млн. лв.

Проектът

Находището се намира край село Цар Асен на около 12 км от Пазарджик, в близост до друго старо медно находище. Компанията проучва участъка от 2008 г., а през 2011 г. получи и положителна оценка по ОВОС, но проектът беше забавен заради обжалване. Предвижда се мината и съоръженията покрай нея да заемат площ от 650 дка, като рудата ще се преработва в обогатителната фабрика на групата в село Елешница, където ще се получава меден концентрат.

Плащанията, които компанията ще направи за периода на концесията, са близо 4 млн. долара без ДДС, казаха от правителствения пресцентър. Според Закона за подземните богатства половината от тези приходи постъпват в държавния бюджет, а другата половина - в бюджета на местната община, т.е. Пазарджик.

Разширяване на бизнеса

Проектът е интересен с това, че чрез него "КЦМ 2000" навлиза и в добива на медни руди. Освен металургичния завод в Пловдив, където се произвеждат главно цинк и олово, в момента групата има и минно дружество - "Лъки инвест", което добива оловно-цинкови руди от две находища в района на град Лъки. Самият завод в последните години насочи усилията си към извличане и на други метали от суровината, като вече произвежда телур, а в плановете влиза също производството на кобалт, индий, бисмут и др. В момента компанията изпълнява инвестиционен проект за 130 млн. евро, чрез който ще може максимално да оползотворява получените полупродукти от двете си основни производства. С приключването на проекта компанията очаква да увеличи приходите си до над 1 млрд. лв.

Пловдивското предприятие е третата по големина металургична компания в страната в К100 с общи приходи от 702.3 млн. лв. за 2019 г. Консолидираните приходи на групата за същата година са в размер на 705.7 млн. лв., а заетите са 1850 души.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ask16160494121009493 avatar :-|
    Georgina Velichkova
    • - 1
    • + 2

    Какви практики на корпоративна отговорност се прилагат от подобни компании.Не коментирам печалбата от национален ресурс и последвалите негативи за околната среда, питам поне нещо за населението прави ли се?

    Нередност?
Нов коментар