Tesla залага на биткойн и превръща криптовалутата в син чип

Компанията може да приеме плащане с нея, което повишава легитимността на цифровите валути

Мъск често пише в туитове по теми, свързани с криптовалутата, и по-рано този месец в интервю нарече биткойн "добро нещо"
Мъск често пише в туитове по теми, свързани с криптовалутата, и по-рано този месец в интервю нарече биткойн "добро нещо"
Мъск често пише в туитове по теми, свързани с криптовалутата, и по-рано този месец в интервю нарече биткойн "добро нещо"    ©  Associated Press
Мъск често пише в туитове по теми, свързани с криптовалутата, и по-рано този месец в интервю нарече биткойн "добро нещо"    ©  Associated Press
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Tesla обяви, че е инвестирала 1.5 млрд. долара в биткойн, и сигнализира за намерението си да започне да приема криптовалутата като начин на плащане за електрическите й автомобили. Новината изпрати цената на биткойна до нов рекорд, като пазарът гласува доверие на лидера в производството на електроколи. Компанията на Илън Мъск заяви в понеделник, че е заложила на биткойн, след като актуализира инвестиционната си политика миналия месец, за да може да купува цифрови активи.

"Очакваме да започнем да приемаме биткойн като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа", каза Tesla в съобщение до Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Приемането на биткойн от компанията повишава легитимността на електронните валути, които през последните години се превърнаха в основен актив въпреки скептицизма на някои, отбелязва Bloomberg.

Инвестицията на компанията също така отговаря на впечатляващия имидж на Мъск, който подобри автомобилната индустрия с производството на електрически превозни средства и успя да вкара акциите на компанията в индекса S&P 500 на сините чипове миналата година.

Tesla се насочи към дигиталната валута, след като тя утрои цената си миналата година. Криптовалутата се повиши с 16% до нов рекорд от 44 795 долара в началото на търговията, преди да спадне до малко над 43 хил. долара.

Мъск често пише в туитове по теми, свързани с криптовалутата, и по-рано този месец в интервю нарече биткойн "добро нещо". Друга криптовалута - Dogecoin, достигна рекорд в понеделник, след като Мъск, рапърът Снуп Дог и басистът на Kiss Джийн Симънс туитнаха за нея. Мъск флиртува с биткойна от години и през декември публикува в Twitter внушително изображение, показващо, че е изкушен от символа на криптовалутата.

Символно решение

Той също така дискутираше темата за насочване на "големи транзакции" от баланса на Tesla в биткойни в Twitter с Майкъл Сейлър, главен изпълнителен директор на MicroStrategy, който е известен привърженик на цифровата валута. В поредица от туитове Сейлър призова милиардера да прехвърли долари от производителя на електрически автомобили в биткойн и "да направи услуга от 100 млрд. долара на своите акционери". MicroStrategy издаде конвертируеми облигации за 650 млн. долара миналата година с изричното условие да използва парите за закупуване на биткойни.

Инвестицията е само малка част от паричните резерви на Tesla, но тя представлява ангажимент към променлив клас активи, който малко други бизнеси с размер на Tesla са направили. Компанията заяви, че нейната ревизирана инвестиционна политика също й позволява да инвестира в златни кюлчета и борсово търгувани фондове.

"Tesla едва ли се счита за традиционна компания, но когато една от най-големите компании в света започне да държи биткойн в баланса си като заместител на пари в брой, пазарът забелязва това", пише Пол Хики от Bespoke Investment Group в бележка до клиентите.

Акциите на Tesla поскъпнаха леко в понеделник. Компанията приключи 2020 г. с повече от 19 млрд. долара в брой, след като събра 12 млрд. долара от продажби на акции, като се възползва от почти 750-процентния скок в цената на книжата си миналата година. Част от търсенето на тези акции идва от пасивни инвеститори, принудени да купуват, след като Tesla беше добавена към S&P 500 на 21 декември.

"Илън Мъск е фен на биткойна и пише за него, но от чисто бизнес гледна точка няма много ползи от това решение", смята Майкъл О'Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading. Според него въпросът, който инвеститорите ще си задават, е дали тези 1.5 млрд. долара са значителна сума за Tesla. Миналата година компанията събра пари след продажба на акции, но О'Рурк е на мнение, че 1.5 млрд. долара е значителна инвестиция, защото цифровите активи са твърде нестабилни.

Други компании също са инвестирали

Други компании също са инвестирали в биткойни. MicroStrategy е вложила общо 1.1 млрд. долара. Square, която се управлява от защитника на криптовалутите Джак Дорси, съобщи през октомври, че е конвертирала около 50 млн. долара от активите си към второто тримесечие на 2020 г. в криптовалутата. Много анализатори като Бил Милър от Miller Value Partners заявиха, че това е само началото на бъдеща основна тенденция.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 1

    И все пак стойността на биткойн се измерва в долари, може би трябва да се нарича крипто-продукт, вместо крипто-валута.

    Нередност?
  • 2
    hyz08716825 avatar :-|
    hyz08716825

    test

    Нередност?
Нов коментар