🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на биткойна за пръв път мина 50 хил. долара

Пазарната капитализация на криптовалутата наближава 1 трлн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възходът на биткойна продължава и цената на водещата криптовалута за пръв премина кота 50 хил. долара. На една от най-големите борси за криптовалути, Binance, котировките достигнаха 50 689 долара, преди да спаднат малко под 50 хил. на всички платформи за търговия. Пазарната капитализация на bitcoin достигна 920 млрд. долара и е много близо до нивото от 1 трлн. долара.

Ръстът се ускори през последната седмица, след като стана известно, че компанията на Илън Мъск за производство на електрически автомобили Tesla е инвестирала 1.5 млрд. долара в криптовалутата. Така също тя обяви намерението си да започне да приема bitcoin като начин на плащане за електрическите й автомобили. Подкрепа за пазара дойде и от няколко инвестиционни банки. Counterpoint Global, инвестиционно поделение на Morgan Stanley с активи за 150 млрд. долара, oбмисля инвестиции в койни, но засега информацията е неофициална. В края на миналата седмица вицепрезидентът на JP Morgan Даниъл Пинто също намекна, че интересът към биткойн ще достигне до такива размери, че банката ще трябва да се включи.

Компанията на Мъск заложи на биткойн, след като актуализира инвестиционната си политика миналия месец, за да може да купува цифрови активи. Tesla се насочи към дигиталната валута, след като тя утрои цената си миналата година.

Инвестицията е само малка част от паричните резерви на компанията, но тя представлява ангажимент към променлив клас активи, който малко други бизнеси с размер на Tesla са направили. Компанията заяви, че нейната ревизирана инвестиционна политика също й позволява да инвестира в златни кюлчета и борсово търгувани фондове.

Други компании също са инвестирали в биткойни. MicroStrategy е вложила общо 1.1 млрд. долара. Square, която се управлява от защитника на криптовалутите Джак Дорси, съобщи през октомври, че е конвертирала около 50 млн. долара от активите си към второто тримесечие на 2020 г. в криптовалутата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kgoranov avatar :-?
    Климент Горанов
    • + 1

    Кога ли ще се спука и този балон.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Kогато биткойна почне да се предлага на битака може и да си купя ...

    Нередност?
  • 3
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    До коментар [#1] от "Климент Горанов":

    Балонът се опитват да го спукат отдавна, понеже явно представлява заплаха за 'стабилността':
    - сравнително добре запазена анонимност: ако не обявиш изрично, че си ти, няма кой да те знае
    - прозрачност - във всеки момент се знае кой участник с какво количество койни разполага
    - доверие и демократичен принцип на работа при преминаване на транзакциите - ако определен брой участници се 'съгласят' - сделката минава

    Интересна тенденция, благодаря, че я отразявате. Каква ли е целта на Мъск и Тесла - дали е рискова инвестиция, какво ли не знаем?

    Нередност?
  • 4
    nnikolov_bg avatar :-|
    Никола Николов
    • - 1

    Според Уоран Бъфет биткоин е поредната пирамида.

    Нередност?
  • 5
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар