🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед е под натиск заради големия пакет стимули на Байдън

Джером Пауъл ще трябва да даде знак кога може да започне да намалява подкрепата си за американската икономика

По време на пандемията Пауъл постоянно подчертаваше рисковете за икономическото възстановяване, потенциала за дългосрочни щети върху американската работна сила и бизнеса, преобладаващия инфлационен натиск и необходимостта от допълнителна финансова подкрепа.
По време на пандемията Пауъл постоянно подчертаваше рисковете за икономическото възстановяване, потенциала за дългосрочни щети върху американската работна сила и бизнеса, преобладаващия инфлационен натиск и необходимостта от допълнителна финансова подкрепа.
По време на пандемията Пауъл постоянно подчертаваше рисковете за икономическото възстановяване, потенциала за дългосрочни щети върху американската работна сила и бизнеса, преобладаващия инфлационен натиск и необходимостта от допълнителна финансова подкрепа.    ©  Reuters
По време на пандемията Пауъл постоянно подчертаваше рисковете за икономическото възстановяване, потенциала за дългосрочни щети върху американската работна сила и бизнеса, преобладаващия инфлационен натиск и необходимостта от допълнителна финансова подкрепа.    ©  Reuters

Когато Федералният резерв изложи новата си позиция за паричната политика миналата година, условията в американската икономика бяха толкова лоши, че се очакваше евтиното финансиране да продължи години напред. Но вероятността от допълнителни мащабни фискални стимули по времето на президента Джо Байдън и възможен скок на инфлацията сега добавят натиск към централната банка на САЩ да сигнализира как и кога може да започне да намалява паричната си подкрепа.

"В един момент те ще трябва да признаят предстоящата фискална подкрепа и да я включат в своите прогнози", казва пред Financial Times Анета Марковска, главен икономист в Jefferies. Според нея пакетът стимули подобрява перспективите за растеж и тъй като централните банкери заявиха, че ще разчитат на реални икономически резултати, това потенциално ускорява сроковете за нормализиране.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще има възможността да обсъди по-добрата икономическа перспектива и последиците от нея, когато говори в сряда в Икономическия клуб в Ню Йорк за състоянието на американския пазар на труда. Заедно с признаците за балони при цените на активите новата икономическа среда ще се характеризира с по-висока толерантност към инфлацията и по-силен ангажимент за пълна заетост, която Фед представи през втората половина на миналата година.

"Тъй като икономиката се подобрява, но преди да получите данни, че сте близо до целите си, Пауъл и Фед като цяло ще бъдат подложени на натиск", смята Тим Дай, наблюдател на Федералния резерв в университета в Орегон.

По време на пандемията Пауъл постоянно подчертаваше рисковете за икономическото възстановяване, потенциала за дългосрочни щети върху американската работна сила и бизнеса, преобладаващия инфлационен натиск и необходимостта от допълнителна финансова подкрепа. Пауъл също така постави много висока летва за затягане на паричната политика: Фед няма да вдига лихвените проценти, докато инфлацията не се повиши над 2% и не се постигне пълна заетост на пазара на труда.

Далеч от целта

В момента икономиката е все още далеч от тези цели и картината продължава да е мрачна. Американската икономика създаде минималните 49 хил. работни места през януари и остава с близо 10 млн. работни места под нивата на заетост преди пандемията. Неприятни изненади могат да дойдат поради бавния процес на ваксинация, разпространение на опасни варианти на коронавируса или неприемане на плана със стимули на Байдън за 1.9 трлн. долара, който в момента се обсъжда в Конгреса.

Но повечето икономисти стават все по-уверени, че значителните подобрения наближават. На срещата през декември официален представител на Фед очакваше БВП да нарасне с 4.2% през тази година, а лихвените проценти да бъдат близо до нула поне до края на 2023 г.. Но тези прогнози вероятно ще бъдат по-оптимистични на следващата среща през март.

"Очакваме увеличение на ваксинациите, стабилно финансово състояние на домакинствата, подкрепено от увеличените бюджетни трансфери и нарасналите спестявания, а стабилният бизнес и жилищно строителство ще стимулира реален ръст на БВП от 5.9% през 2021 г.", написа през седмицата Грегъри Дако, главен икономист в Oxford Economics в САЩ. Той очаква Фед да започне да ограничава покупките на активи в началото на следващата година и да започне да повишава лихвите в средата на 2023 г.

На публични събития тази седмица, най-малко двама членове на Федералния комитет за отворения пазар, имащи право да гласуват, останаха предпазливи относно състоянието на икономиката и отхвърлиха опасенията за инфлационната спирала, която беше частично предизвикана от критичната оценка на плана на Байдън от Лорънс Съмърс, преподавател в "Харвард" и бивш министър на финансите.

"Наистина не очаквам да видим скок на инфлацията, който е много силен през следващите 12 месеца или нещо подобно", каза Рафаел Бостич, президент на Федералния резерв на Атланта, на събитие на Washington Post в понеделник. "Има толкова много несигурност. Не го изключвам, но просто не е това, което очаквам в момента".

Том Баркин, президент на Федералния резерв в Ричмънд, заяви пред Financial Times, че очаква "краткосрочна нестабилност на цените", но подчерта, че вижда дефлационни, както и инфлационни рискове на хоризонта. "Фокусирам се върху средносрочните инфлационни очаквания", каза Баркин.

Един от основните моменти на новия подход на централната банка към разработването на политики е, че тя ще промени позицията си само въз основа на "реализирани резултати" - което означава действителни макроикономически постижения. Един от потенциалните подводни камъни в търпеливия подход на Фед би бил реакцията на внезапно по-високата инфлация, перспектива, за която говори Съмърс, и може да принуди централната банка да затегне политиката, което да се отрази на икономиката и пазарите. Финансовият министър Джанет Йелън, която е и бивш председател на Фед, отговори на въпроса по темата пред CNN: "Мога да ви кажа, че разполагаме с инструментите за справяне с този риск, ако той се материализира".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Хипер инфлация ги чака рано или късно ...

    Нередност?
  • 2
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":

    Хиперинфлацията отдавна е тук. Безумните цени на акциите създават илюзията, че инвеститорите забогатяват, непосилните цени на жилищата правят живота на средната класа безсмислен, а отглеждането на деца, медицинските застраховки и цената на колежанското и университетско образование фантазия. За най-бедните пари за храна чрез субсидии ще продължат да се намират, но то става като с ромите в България - огромна и растяща прослойка се държи в безизходно положение. Няма излаз от тая каша.

    Нередност?
Нов коментар