Tesla не е първата компания, заложила на bitcoin, едва ли ще бъде и последната

Илон Мъск и компания дават силна институционална подкрепа на криптопазара, разбивайки традиции в корпоративните финанси на САЩ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Създателят на Tesla Илън Мъск е човек, който успява с един свой туит да поведе армия от дребни инвеститори (и не само), последователи и просто фенове в дадена посока. Често посланията му в Twitter водят до поскъпването на един или друг актив, акция, криптовалута, макар и зад тях да няма много яснота какво иска да каже той. Понякога неговите последователи може и да не уцелят - както например с чат услугата Signal, която той препоръча да се ползва вместо WhatsApp. В резултат всички откриха акциите на друга компания - Ѕіgnаl Аdvаnсе. Акциите на тексаската фирма за технологични услуги в медицината скочиха за дни с 11 780%. Преди дни Мъск оскъпи и малката криптовалута Dogecoin. Като иноватор, технологичен гуру и човек, силно вярващ в бъдещето, мнението на Мъск тежи, но в повечето случаи то е неофициално и не ангажира по един или друг начин компаниите, зад които стои той. Реакциите на неговите туитове показват колко по-ирационални стават пазарите, влияейки се от мнение в един туит.

Институционално признание

Затова и официалното съобщение на Tesla, в което вече има нещо конкретно - че е инвестирала 1.5 млрд. долара в bitcoin (биткойн) и планира да го приеме за платежно средство, създаде истинска буря - цената на най-голямата криптовалута поскъпна с над 18% за 24 часа, след като се разбра за новината в понеделник. Това рязко движение отразява институционалното признание, което идва от една от най-големите компании в света. Разбира се, тя не е първата, но очевидно вярата в нея е голяма. Така Илън Мъск, който е известен и с частните си проекти за покоряване на Космоса, създаде и нещо като крипторакета, или поне наля гориво в нея.

"Новината е "удивителен знак" за институционално приемане на биткойн, коментира пред DealBook на New York Times Матю Греъм, изпълнителен директор на базираната в Пекин блокчейн инвестиционна компания Sino Global Capital, и допълва: "Ясно е, че биткойнът е готов за Main Street." Том Робинсън, съосновател на блокчейн фирмата Elliptic, нарича покупката на Tesla "изключително значима". Признанието на компанията предизвика противоречиви мнения и поне два въпроса - ще последват ли и други компании примера й, което би наляло още гориво в крипторакетата, както и защо Tesla и нейният мениджмънт са решили да попълват баланса си с толкова високорисков актив. Нещо, което противоречи на разбиранията за управление на свободните средства на една корпорация в САЩ.

Ще я последват ли и други

В действителност една от причините за истинския тласък в цената на bitcoin през последните месеци дойде от признанието на няколко големи фондове и инвеститори, че ще включат криптовалутата в портфейлите си, тъй като виждат потенциал в нея. В този смисъл Тesla не е първата. През лятото на миналата година американската софтуерна компания MicroStrategy обяви, че е купила биткойни за 250 млн. долара (71 079 броя), за да попълни резервите си, а преди месец каза, че е похарчила общо за покупки 1.145 млрд. долара. Общата оценка на портфейла й от криптовалути в момента е 3.2 млрд. долара.

Пред Financial Times нейният изпълнителен директор Майкъл Сейлър обяснява, че тази инвестиция е била по-скоро "втора стратегия", паралелна на основната й да продава софтуер, и е била бюджетно решение. Освен това е била замислена и чисто имиджово, а именно да се разпознае нейният бранд и да доведе до повече продажби на софтуера й. Между другото до 29 януари акцията на MicroStrategy беше позната само сред профилираните технологични инвеститори и акциите й се търгуват за около 600 долара. След като излезе информацията за Tesla през тази седмица, a покрай нея се зашумя и за MicroStrategy, акциите й вече струват 1270 долара, или двойно по-скъпо. Тук има известна пазарна ирационалност, но по-скоро инвеститорите търсят косвена експозиция в биткойн чрез нейните акции.

За Tesla, която е с пазарна капитализация от над 800 млрд. евро, покупката на биткойни едва ли ще й върши работа като "втора стратегия". Тя обаче би й помогнала за по-голяма разпознаваемост сред криптообществото, коментира FT. Подкрепата на Мъск за криптовалутите вече му донесе много повече последователи, освен това ще вдигне рейтинга и на автомобилите Tesla сред криптоманиаците. Към края на миналата година свободните пари на компанията са 19 млрд. долара, което прави покупката на биткойни за 1.5 млрд. достъпна инвестиция. След нея и поскъпването на bitcoin общата му капитализация достигна 870 млрд. долара, а на всички криптовалути е над 1 трилион.

Къде е логиката

Анализатори по корпоративни финанси обаче оспорват самото инвестиционно решение на Tesla и се опитват да си обяснят логиката му. "Компаниите инвестират свободните си средства в активи с много високо качество като краткосрочни облигации с фиксиран доход, от които искат да получават относително ниска възвращаемост", казва Джери Клайн, управляващ директор в инвестиционната компания Treasury Partners. "Не мисля, че трябва да правим бизнес казус от това - а именно да се инвестира свободният кеш в активи като биткойн, където може да има значителен спад", допълва той. На подобно мнение е и Нареш Аггарвал от Асоциацията по корпоративно бюджетиране в Лондон. "Златото е една от най-предпочитаните алтернативни инвестиции за корпорациите, но малко от тях го използват. Ако не са изкушени от него, е малко вероятно да бъдат изкушени и от биткойн", казва той пред DealBook. Моделите обаче са това, за да се разбиват.

Криптовалутите получават все по-голяма институционална подкрепа и доверие от големи имена в корпоративния сектор. В свой материал Yahoo Finance идентифицира поне 7 публично листвани компании в САЩ, които имат общи експозиции за милиарди в криптовалути и bitcoin, които те разкриват и в отчетите си. Банката за дигитални валути Silvergate Capital с криптовалути за 5 млрд. долара, канадската финтек Mogo, споменатата вече MicroStrategy, PayPal (там малко след създаването й влиза и Мъск), която позволява плащане с биткойни през нея, Square, Galaxy holdings и, разбира се, Tesla. Подобна подкрепа може да вдъхне повече доверие в проекти като този на Libra на Facebook, който още в зародиш срещна силен институционален отпор заради скандала със защита на личните данни в социалната мрежа. А може да накара регулаторите и консервативните банки да гледат вече с друго око на този пазар.

Пред регулаторна стена

Желанието на Tesla да приема плащания с биткойни при продажбите на нейния последен модел Y може да се сблъска с регулаторни проблеми и да постави компанията под сериозно наблюдение от властите. Причината е, че при плащане с криптовалути те искат доказателства, че не идват от незаконни дейности и пране на пари. Една от най-големите борси за криптовалути, Coinbase, е лицензирана от Мрежата за борба с криминалните престъпления и по тази линия тя трябва да разкрива информация пред нея. Данъчните власти също така искат доказателства, че с платежните криптовалути не са заобикаляни данъчни задължения.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 7

    ...както и защо Tesla и нейният мениджмънт са решили да попълват баланса си с толкова високо рисков актив...

    Явно Мъск е преценил , че доларът се превръща след голямото печатане в още по рисков актив !!!

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    А, не бе.

    Нередност?
  • 3
    asroma1927 avatar :-|
    asroma1927
    • + 2

    Биткойн бил високо рисков актив!?!? Вероятно подобни малоумни твърдения ще се срещат още няколко години, докато населението поне малко се ограмоти. Журналистите също.
    Апропо, Libra на Facebook не е крипто проект, независимо, че някой си мисли, че е такъв

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-?
    Peter_Griffin
    • + 4

    Тепърва големите компании ще купуват, за да се защитят от мега инфалцията, която се задава, само тая година в щатите са напечатани 7-8, а може и повече трилиона долара.

    Нередност?
  • 5
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар