Приходите на Saudi Aramco се понижават драстично през 2020 г.

Петролният гигант отстъпи мястото си на най-печеливша компания в света на Apple

Амин Х. Насър, изпълнителен директор на компанията, описа 2020 като "една от най-трудните години в новата история".
Амин Х. Насър, изпълнителен директор на компанията, описа 2020 като "една от най-трудните години в новата история".
Амин Х. Насър, изпълнителен директор на компанията, описа 2020 като "една от най-трудните години в новата история".    ©  Mishaal Zahed
Амин Х. Насър, изпълнителен директор на компанията, описа 2020 като "една от най-трудните години в новата история".    ©  Mishaal Zahed
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Saudi Aramco, националната петролна компания на Саудитска Арабия, обяви, че нетната й печалба през миналата година е спаднала с 44% до 49 млрд. долара. Причината за това са по-ниските цени на петрола и ограниченията, наложени от пандемията. С този спад петролният гигант отстъпва мястото си на най-печелившата публична компания в света за 2020 г. на Apple, която отчете 57.4 млрд. долара.

Производителят на петрол обаче има всички шансове да си върне първото място още през тази година. От началото на годината цената на суровината се е покачила с над 25%, като очакванията на анализаторите са, че с възстановяването на икономиката и вдигането на ограничителните мерки ще се покачи и търсенето на нефт. Saudi Aramco очаква цена от около 70 долара за барел през втората половина на 2021 г., но стойността на суровината зависи до голяма степен от решенията на ОПЕК, като организацията се очаква да се събере отново през април.

Данните от отчета показват допълнително, че Saudi Aramco е намалила драстично капиталовите си разходи (CapEx) през 2021 г. до 35 млрд. долара. Това е значително по-малко от планираните по-рано 40-45 млрд. Проблемът е, че компанията остава "ангажирана на 100% да изплати напълно" 75 млрд. дивиденд на акционерите. Свободният паричен поток на Aramco обаче e едва 49 млрд. долара, поради което компанията увеличи четирикратно дълговете си през 2020 г. Почти всички плащания от дивидента ще отидат за саудитското правителство, което притежава около 98% от компанията. В края на 2019 г. компанията направи публично предлагане на борсата в Рияд, което я оцени на 1.7 трлн. долара. Тогава тя беше най-голямата публична компания в света, но днес изостава отново зад Apple.

Зелени инвестиции

С нарастването на ESG тенденциите в инвестирането и Saudi Aramco започна да подчертава прехода си към по-устойчиво бъдеще. Компанията сподели, че разполага с над 680 американски патента свързани с иновации и технологиите за произвoдство на повече енергия с по-малко вредни емисии. Компанията споделя, че очаква да бъде водещ играч в сектора с водорода поради "вече съществуващата инфраструктура и производствена линия в достатъчно голям мащаб." В същото време развива алтернативни горива и суровини като през август миналата година направи първата доставка на висококачествен син амоняк, суровина за производство на енергия без вредни емисии, за Япония.

Все още няма коментари
Нов коментар