Пазарът на петрол се подготвя за високи цени и ограничено предлагане

Неуспешната атака срещу саудитска рафинерия е само част от причините, които тласкат котировките нагоре

ОПЕК ще трябва да реши на 1ви април дали да удължава ограниченията в производството и до кога.
ОПЕК ще трябва да реши на 1ви април дали да удължава ограниченията в производството и до кога.
ОПЕК ще трябва да реши на 1ви април дали да удължава ограниченията в производството и до кога.    ©  Reuters
ОПЕК ще трябва да реши на 1ви април дали да удължава ограниченията в производството и до кога.    ©  Reuters

Колко неща могат да се случат за една година. На 6 март 2020 г. Саудитска Арабия и Русия не успяха да се разберат за сделка за ограничаване на производството на петрол. Последва ценова война, като двете държави насочиха милиони барели суров нефт на пазара, точно когато covid-19 блокира търговията и търсенето на петрол намаля.

Сега Саудитска Арабия и други производители ограничават производството на суровината с нарастването на търсенето. Цената на сорта брент, международния бенчмарк, се покачи за кратко над 70 долара за барел на 8 март за първи път от май 2019 г. насам.

Повишението в стойността петрола идва на фона на по-широк бум в цените на много суровини - от мед до царевица, тъй като китайският внос нараства, а предлагането остава ограничено. Но покачването на петрола е друга история. През април миналата година цената на брента спадна под 20 долара за барел, а стойността на един американски фючърсен договор за кратко премина под нулата. От края на октомври 2020 г. обаче стойността на брента се е повишила с близо 100%. До третото тримесечие на 2021 г. цената на нефта може да достигне 80 долара, според анализатори от Goldman Sachs.

На какво се дължи ръстът

Три последователни събития спомогнаха за увеличението на петрола този месец. На 4 март Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници изненадаха пазара, като се съгласиха да удължат съкращението на производството до април. След това, на 6 март, американският Сенат прие законопроект на стойност от 1.9 трлн. долара, който трябва да стимулира икономическата активност в страната, която остава най-големият потребител на петрол в света.

САЩ може да достигнат своите предпандемични нива на производство до края на 2023 г.

Страховете от прекъсване на доставките повишиха цените допълнително. През уикенда хусите (шиитски бунтовници, борещи се с подкрепяното от Саудитска Арабия правителство в съседен Йемен), се опитаха да атакуват саудитския град Рас Танура, където се намират три терминала за износ на петрол и рафинерия, която доставя една четвърт от горивото на саудитското кралство. Няма щети по Рас Танура, но атаката е най-голямата от септември 2019 г., когато стачки за кратко намалиха саудитското производство на петрол на половина. Опитът за атака над града разтърси пазарите, които и без това вече са разтревожени от въздушните удари на САЩ в Сирия през последните дни.

В допълнение към по-високия риск от прекъсване на производството в Саудитска Арабия, изглежда малко вероятно САЩ да отмени санкциите срещу Иран, друг основен производител на суров петрол, чийто износ е намален до минимум и към момента изнася контрабандно на кораби с изключени транспондери, за да избегне проследяване.

След проблемите през 2019 г. цените на петрола се повишиха за кратко, отбелязват анализаторите от Royal Bank of Canada, след което нефтът поевтиня на фона на увеличаващото се предлагане.

Пазарът сега изглежда много по-стегнат. Девизът "Пробивай, скъпа, пробивай" изчезна завинаги", заяви миналата седмица Абдулазиз бин Салман, енергиен министър на Саудитска Арабия, позовавайки се отслабващата американска шистова индустрия. Тексаските петролни компании може да се настроят срещу подобни подигравки, но инвеститорите ще продължат да насочват капитала си към черното злато. САЩ може да достигне своите предпандемични нива на производство до края на 2023 г., смята анализаторската компания Rystad Energy.

Рисковете

Засега ОПЕК и съюзниците на организацията изглеждат сдържани. Принц Абдулазиз остава особено предпазлив, за да не повиши производството твърде рано. В допълнение към по-широкото споразумение с ОПЕК и нейните съюзници, кралството заяви, че ще удължи допълнителното си намаление в производството от 1 млн. барела на ден до април. Русия е малко по-малко предпазлива - ще увеличи добива със скромните 130 хил. барела на ден, но има нова причина да поддържа цените на петрола високи. По-високите социални разходи означават, че Русия сега се нуждае от цена на петрола от 64 долара за барел, за да балансира бюджета си, спрямо средно 51 долара през 2018 и 2019 г., изчислява S&P Global Platts.

За петролните компании съществува риск от нарушаването на доставките. Те искат цените да останат достатъчно високи, за да балансират бюджетите си, но не толкова високи, че да спрят възстановяването в търсенето. Разпределението на ваксините едва ли е било лесно (въпреки че има признаци на напредък). Индийският министър на петрола Дармендра Прадхан поиска от ОПЕК и нейните съюзници да увеличат предлагането и да понижат цените за да подкрепят икономическото възстановяване, молба, която досега не спечели много съчувствие. Петролният картел ще се срещне отново на 1 април.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    avalanche avatar :-?
    avalanche

    САЩ може би за да затвърдят рослята си на инициатор на зелената сделка, произвеждат най-много петрол и увеличават на значително производството

    Нередност?
Нов коментар