🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amundi купува Lyxor от Societe General за близо 1 млрд. долара

Сделката ще направи Amundi втория най-голям ETF мениджър на Стария континент

Ценните книжа на двете компании поскъпват на фона на новините.
Ценните книжа на двете компании поскъпват на фона на новините.
Ценните книжа на двете компании поскъпват на фона на новините.    ©  Byeong woo Kang
Ценните книжа на двете компании поскъпват на фона на новините.    ©  Byeong woo Kang
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Amundi ще купи подразделението за управление борсово търгуваните фондове на Societe Generale, Lyxor. Базираната в Париж компания преговаря със Societe Generale за сделка в размер на 825 млн. евро (980 млн. долара), платима изцяло в кеш, потвърдиха и двете дружества в съобщение до медиите. Придобиването, което се очаква да приключи до февруари следващата година, ще направи Amundi втория най-голям ETF мениджър в Европа след BlackRock Inc.

Ив Перие, изпълнителен директор на Amundi, сподели пред Bloomberg, че това ще е последната сделка, която ще направи, тъй като през май ще напусне поста. "Днес сме номер две в Европа, далеч зад BlackRock", сподели Перие пред западните медии. "Нека се срещнем отново след пет години и ще видим, че пейзажът ще се е променил много."

Кой е лидерът

BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, е лидер в сектора на борсово търгуваните фондове от самото начало през 2008 г. След интеграцията на Lyxor, един от най-големите доставчици на ETF в Европа с около 124 млрд. евро под управление, Amundi предвижда ръст на общия пазарен дял от 1% годишно. Ив Пеирие описа тази оценка като "консервативна". Очаква се сделката с Lyxor да постигне синергии от 60 млн. евро разходи и 30 млн. евро приходи до 2024 г. и не се очаква да доведе до уволнения, допълни Перие. Компанията очаква по-малко от 50 млн. евро такси за интеграция след плащане на данъци, което няма да повлияе на дивидентната политика на компанията.

Amundi, чийто мажоритарен акционер е френският кредитор Credit Agricole SA, управлява около 1.7 трлн. евро спрямо данни на компанията от 2020 г. Компанията предлага услугите си и в България. Фирмата е създадена в резултат на сливането на операциите по управление на фондове на Societe General и Credit Agricole. По-късно Societe General продаде своя дял и сега предлага инвестиционни продукти чрез редица партньорства с външни мениджъри на активи. За изпълнителния директор на Societe General Фредерик Оудеа, който се опитва да укрепи капиталовите буфери на банката и да повиши рентабилността, сделката повишава способността му да връща капитал на акционерите. Банката заяви, че сделката ще доведе до капиталова печалба, без данъци, от около 430 млн. евро. Фирмата обеща да възобнови изплащанията дори след най-лошата си година от десетилетия.

Какво печели Societe Generale

Това споразумение е в съответствие със стратегията на Societe Generale по отношение на спестяванията, която трябва да предлага на своите клиенти решения за инвестиции и управление на активи чрез партньорства с външни мениджъри на активи. Френската банка предвижда да създаде отдел "Спестявания и инвестиционни решения", който ще бъде като експертен център за структурирането на спестявания, управление на активи и инвестиционни решения за частното банкиране и банкирането на дребно, както и за управление на активите за клиенти на банката. Това ще включва структурите на Lyxor, потвърди френската банка. Двете компании ще задълбочат партньорството си в сферата на инвестиционните решения и банкирането.

"Сделката с Amundi, водещ европейски мениджър на активи, който Societe Generale помогна да създаде, ще позволи на Lyxor да играе основна роля в изграждането на безспорния лидер в пасивното управление активи в Европа в един все по-консолидиран пазар", коментира сделката изпълнителният директор на Societe General в прессъобщение.

Все още няма коментари
Нов коментар