🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският фонд CVC предлага 20 млрд. долара за Toshiba

Офертата към енергийната група може да доведе до най-голямата сделка в японската корпоративна история

Сделката е необичайно голяма за CVC и ще бъде съфинансирана от партньори.
Сделката е необичайно голяма за CVC и ще бъде съфинансирана от партньори.
Сделката е необичайно голяма за CVC и ще бъде съфинансирана от партньори.    ©  Xiāo wén
Сделката е необичайно голяма за CVC и ще бъде съфинансирана от партньори.    ©  Xiāo wén
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

CVC Capital Partners отправи оферта от 20 млрд. долара за японската технологична и енергийна група Toshiba, съобщават няколко японски медии и Financial Times. С това европейската инвестиционна компания се присъедини към KKR и други частни фондове, които наддават за компанията, в сделка, която може да се окаже най-голямата в японската корпоративна история. В момента Toshiba e публична компания, като след сделката тя може да бъде отписана от борсата. Акциите й се повишиха с 18% след информация за офертата.

"Днешното сутрешно издание на Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) съобщи, че CVC Capital Partners, частна инвестиционна компания, е направила предложение за придобиване на Toshiba. Този доклад не се основава на съобщение, направено от Toshiba.", коментираха от компанията чрез прессъобщение качено на сайта. "Toshiba получи първоначално предложение вчера и ще поиска допълнителни разяснения и ще го разгледа внимателно. Компанията ще публикува допълнително информация на по-късен етап", казаха още от японската компания.

На косъм от фалит

През лятото на 2015 г. Хисао Танака, тогавашният изпълнителен директор на Toshiba, подаде оставка, след като се породиха съмнения, че компанията е фалшифицирала отчетите си и е надула печалбите си с над 1.2 млрд. долара. След като в края на 2015 г. съмненията бяха потвърдени след официално разследване, акциите на компанията се сринаха с над 60% в рамките на няколко седмици. Година по-късно компанията се отказа от инвестициите си в американската ядрена енергетика поради липсата на средства след над 5 млрд. долара инвестиции в сектора. Финансовият колапс изправи Toshiba на ръба на фалит, но компанията се спаси със спешен заем от Goldman Sachs за над 5 млрд. долара.

Нобуаки Куруматани, настоящият изпълнителен директор, който пое поста през 2018 г., се опита да обърне курса на компанията, но приходите и печалбите падат главоломно от година на година дори преди да удари пандемията. Проблем за Курумани са и постоянните конфликти с акционери-активисти. Effissimo, фонд базиран в Сингапур и най-големият акционер на Toshiba, призова компанията да започне независимо разследване за обстоятелствата около миналогодишното акционерско събрание, които включват "безпрецедентно потискане на акционерите", предаде FT в средата на март тази година. На вътрешно гласуване Toshiba одобри разследването, което потвърди за проблемите в управлението на японската компания.

От Formula 1 до ръгби

Базираната в Люксембург инвестиционна компания CVC е създадена през 80-те години на миналия век, когато се отделя от Citibank (днес Citigroup). CVC управлява Formula 1 от 2006 г., след като закупува мажоритарен дял от Lehman Brothers, но напуска спорта през 2017 г. и се насочва към ръгбито. Последната инвестиция е от 0.5 млрд. долара в турнира на "Шестте нации", най-големия национален турнир по ръги в Европа, в началото на миналия месец, с което инвестициите на CVC в отборния спорт нарастват до около 1 млрд. долара.

По данни на компанията CVC управлява активи за около 120 млрд. долара. Според самата фирма CVC закупува и инвестира предимно в бизнеси на стойност от около 0.25 до 1.2 млрд. долара, което прави инвестицията от 20 млрд. за Toshiba необичайно голяма за инвестиционния мениджър - сделката обаче най-вероятно ще стане в консорциум с партньори и финансиращи институции. Двете компании имат общо помежду си. Двама от членовете в бордът на директорите на Toshiba, изпълнителният директор Куруматани и Йошиаки Фуджимори, старши съветник във фирмата за частни капиталови инвестиции, се присъединяват към Toshiba след като преди това работят в японските структури на CVC.

Деликатна сделка

Сделката, която бордът на Toshiba обсъжда, ще бъде с ливъридж, тъй като сумата е сравнително голяма в сравнение с обичайните инвестиции на CVC. Ако бъде одобренo сливането, капиталът ще бъде събран лесно от външни инвеститори в CVC според източници на FT. Потенциалното сливане ще се превърне в една от най-големите сделки с ливъридж от 2008 г. и най-голямата сделка, ръководена от частен капитал в Азиатско-Тихоокеанския регион тази година, надминавайки офертата на Blackstone за 6 млрд. долара за Crown Resorts в Австралия, според данните на Refinitiv.

Офертата, която идва три седмици след като акционерите одобриха независима проверка на компанията, може да предпази мениджърите, особено изпълнителния директор Нобуаки Куруматани, от инвеститорския натиск и контрол. Придобиването на една от най-големите компании в Япония от частна чуждестранна група може да се окаже проблем. Регулаторните органи ще трябва да одобрят сделката, а тя се оказва още по-деликатна предвид факта, че Toshiba управлява ядрени централи в Япония.

Все още няма коментари
Нов коментар