🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Намалява шансът за координирано глобално възстановяване от пандемията

Държавите ще платят икономическа цена за неспособността си да контролират COVID-19

Вероятността за координирано глобално икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус намалява, докато по-бавното разпространение на ваксинациите и новата вълна от инфекции в някои страни водят до "рязко различаващи се перспективи за растеж". Това показва ексклузивно изследване на Financial Times.

Основният двигател за икономически растеж през 2021 г. вероятно ще бъде способността да се контролира вирусът, според индекса за проследяване на Brookings-FT. Данните от него показват, че напредналите икономики ще надминат развиващите се по растеж, финансови показатели и доверие на инвеститорите през следващите месеци.

Индексът излиза, докато финансовите министри и централните банки се подготвят за виртуалните пролетни срещи на МВФ и Световната банка тази седмица. Разминаващата се икономическа перспектива ще добави напрежение към вече съществуващата глобална конкуренция за производството и разпространението на ваксини.

Различни перспективи

"Световната икономика е изправена пред рязко различаващи се перспективи за растеж в отделните региони, тъй като перспективите за еднакво бързо възстановяване от мрачната 2020 г. са замъглени", смята професор Есвар Прасад от мозъчния тръст BrookingsInstitution.

Индексът за проследяване на Brookings-FT за глобално икономическо възстановяване (Tiger) сравнява показателите за реална активност, финансови пазари и увереност с техните средни стойности за световната икономика и за отделни държави, улавяйки степента, в която данните за текущия период се смятат за нормални.

Според последните шестмесечни показатели данните за развиващите се икономики остават далеч по-лоши от обичайното, откакто индексът е изготвен за първи път през 2012 г. Представянето на развитите икономики обаче се е подобрило заедно с възстановяването на финансовите пазари.

Миналата седмица МВФ и ООН предупредиха, че по-бедните страни, засегнати от икономическите и здравните ефекти на пандемията, рискуват да се изправят пред дългова криза, освен ако не бъдат предприети по-амбициозни действия от многостранните институции и най-богатите икономики в света.

Есвар Прасад твърди, че икономическият успех зависи от това държавите да водят правилно своите здравни и икономически политики.

"Рецептата за силно и трайно възстановяване остава същата като през последната година - решителни мерки за контрол на вируса, съчетани с балансирани парични и фискални стимули, с акцент върху политики, които подкрепят търсенето, както и подобряват производителността", смята той.

Индексът показва, че САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, водят в глобалното възстановяване. САЩ са готови за рекорден растеж, като се очаква икономиката да достигне до най-високите предпандемични нива благодарение на фискалния пакет стимули на Джо Байдън, който осигури значителна финансова подкрепа за повечето американски домакинства.

Китайската икономика остава устойчива с малко огнища на коронавирус. Правителството насочва вниманието си към дългосрочните си амбиции за повишаване на потреблението и подобряване сектора на услугите.

Но в Европа и голяма част от Латинска Америка перспективите за растеж са слаби и прогнозите на МВФ, които трябва да бъдат публикувани тази седмица, вероятно ще покажат, че икономиките им имат малка вероятност да достигнат нивата отпреди пандемия до 2022 г.

Индустриалното производство и търговия продължават да се задържат на добри нива в целия свят и да достигнат тези от преди пандемията. Проблеми продължава да има при услугите, насочени към потребителите, които все още са силно засегнати от ограниченията за контрол на разпространението на пандемията.

"Нерешителните политики засягат доверието на потребителите и бизнеса в по-слабите икономики, добавяйки към икономическите напрежения", смята Прасад.

С поскъпването на долара и покачването на доходността на американските облигации икономистите се опасяват, че развиващите се икономики със значителна зависимост от чуждестранна валута ще се затруднят да обслужват дълговете си.