🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tesla с рекордни продажби на автомобили

Печалбата на компанията расте благодарение на позициите в биткойн

Model 3 е най-продаваният луксозен седан в сектора на ел. мобилите за първото тримесечие на 2021 г.
Model 3 е най-продаваният луксозен седан в сектора на ел. мобилите за първото тримесечие на 2021 г.
Model 3 е най-продаваният луксозен седан в сектора на ел. мобилите за първото тримесечие на 2021 г.    ©  li xiang
Model 3 е най-продаваният луксозен седан в сектора на ел. мобилите за първото тримесечие на 2021 г.    ©  li xiang
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Tesla започва годината с увеличаване на печалбите и рекордни доставки. Впечатляващ е фактът, че компанията продължава да доставя автомобили въпреки производствените препятствия поради глобалния недостиг на компютърни чипове, който засегна другите производители на автомобили. Според Илън Мъск недостигът на чипове е причинил "предизвикателства във веригата на доставки", въпреки че "особеният проблем" е отстранен.

"През първото тримесечие произведохме малко над 180 хил. превозни средства и доставихме близо 185 хил.", обяви компанията в съобщение до медиите. "Окуражени сме от силното приемане на модела Y в Китай и бързо напредваме до пълния производствен капацитет. Новите Model S и Model X също бяха приети изключително добре, с новото оборудване, инсталирано и тествано през първото тримесечие. Освен това все още сме в ранните етапи на скалиране на производството."

Чистата печалба за първите три месеца на годината е 438 млн. долара в сравнение с 16 млн. долара по време на същия период миналата година, като ръстът се дължи основно благодарение на инвестициите в биткойн и данъчните облекчения. Приходите са нараснали до 10.4 млрд. долара от 6 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година. Според Илън Мъск Model 3 на Tesla е "най-продаваният луксозен седан от всякакъв вид в света" за тримесечието. "BMW 3 серията беше за дълго време най-продаваният премиум седан, но Model 3 го задмина", сподели Мъск пред инвеститорите след публикуването на отчета.

"Tesla свърши невероятна работа, справяйки се с наистина сериозен недостиг на вериги за доставки", коментира проблема с чиповете изпълнителният директор на компанията. Мъск хвърли светлина и върху следващия ъпгрейд на колите, който предстои. "По отношение на Model S и X имаше повече предизвикателства от очакваното заради това, което ние наричаме програмата Palladium, което е новата версия на Model S и X - тя е с нов интериор, нов комплект батерии и задвижващи модули, и нова вътрешна електроника, като например системата за развлечение, която е на нивото на PlayStation 5."

Tesla: печелим от крипто

Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в биткойн през първото тримесечие и след това продаде 10% от дела си. Компанията също така позволяваме на клиентите да правят депозити за превозните средства и окончателни покупки чрез криптовалутата. След отчета финансовият директор на компанията Закари Къркхорн коментира темата с дигиталните валути. "С Илън търсихме място за съхранение на капитал, който не се използва веднага, опитвайки се да получим някаква възвръщаемост от това, но и да запазим ликвидността", обясни пред инвеститорите Къркхорн и посочи, че високите нива на ликвидност са огромен плюс за най-голямата криптовалута. Според финансовия директор компанията не е имала "много традиционни възможности", за да инвестира средствата си без поемането на допълнителен риск или жертване на ликвидност.

"Биткойнът изглеждаше по онова време добро решение и се оказа такова. Добро място да поставим част от средствата си, които не се използват веднага за ежедневни операции или може би не са необходими до края на годината, и в същото време получихме някаква възвръщаемост от това", коментира Къркхорн. "Мисля, че един от ключовите моменти, които искам да отбележа за нашия опит в пространството на цифровата валута, е, че тук има много причини да бъдем оптимисти."

Компанията е доволна от постигнатия резултат от инвестицията и е доволна от това колко ликвидност има на биткойн пазара. "Успяхме да изградим позицията си бързо и когато направихме продажбата по-късно през март, също успяхме да изпълним поръчката си много бързо. И тъй като ние мислим за някакъв вид глобална ликвидност за бизнеса в управлението на риска, възможността да печелим пари и бързото излизане от пазара е нещо, което според мен е изключително важно за нас", добави финансовият директор на Tesla. "Така че ние вярваме дългосрочно в стойността на биткойн."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Тесла' ...

    Нередност?
Нов коментар