🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tesla се отказва да приема биткойн и удари пазара на криптовалути

Според Елон Мъск енергийните разходи за добив на най-голямата виртуална валута са прекалено високи

Вече няма да може да си купува Tesla с биткойни.
Вече няма да може да си купува Tesla с биткойни.
Вече няма да може да си купува Tesla с биткойни.    ©  Manny Becerra
Вече няма да може да си купува Tesla с биткойни.    ©  Manny Becerra
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на криптовалутите се оцвети в червено, след като Илън Мъск обяви в Twitter, че Tesla няма повече да приема биткойн като средство за разплащане. Мъск цитира екологичните опасения като основна причина и сподели, че Tesla е "притеснена от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни, особено въглищата, които имат най-лошите емисии от всички горива". Веднага след туита на Мъск bitcoin се срина с над 10% до 46 хил. долара, след което възстанови до малко над 50 хиляди.

Обратът в стратегията на Tesla идва, след като през февруари обяви, че ще приема разплащания с най-голямата криптовалута. След края на първото тримесечие финансовият директор на компанията Зак Къркхорн сподели пред инвеститорите, че компанията е инвестирала над 1.5 млрд. долара, след като е продала в края на март 10% от инвестициите си в криптовалутата, което доведе до сериозен ръст в нетната печалба за първото тримесечие на Tesla.

Елън Мъск добави, че Tesla не се отказва от технологията зад криптовалутите, но според изпълнителния директор на компанията иновацията не трябва да се случва за сметка на природата. Мъск добави, че фирмата ще "търси други криптовалути, които използват по-малко от 1% от енергията, изразходваната от биткойн". Иноваторът поясни и че Tesla няма да продава криповалутите, с които разполага, а ще ги задържи, докато добивът на биткойни не стане по-устойчив или зелен.

Негативна реакция на пазара

Пазарът на криптовалутите реагира изключително негативно на новините, след като само за няколко часа след изявлението пазарната капитализация на всички дигитални валути загуби над 100 млрд. долара. Биткойн поевтиня с 10%, като цената на монетата наближава вече наближава 50 хил. долара. Спадът във втората най-голяма по пазарна капитализация, Ethereum, е по-малък - 7%.

Някои инвеститори обаче остават учудени от късната реакция на Мъск, тъй като огромните енергийни разходи за поддържането на блокчейна зад биткойн не са ново явление. Други са на мнението, че иноваторът никога не е бил фактор в криптосредите и очакват бързо възстановяване на пазара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Интересно, че Мъск не си е давал сметка затова преди да набуха 1 милиард долара на Тесла в биткойн.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Маркетмейкър под прикритие.

    Нередност?
Нов коментар