🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хювефарма" се цели в пазарна оценка между 3.6 и 4.5 млрд. евро

Обявеното от компанията на братя Домусчиеви IPO в Амстердам започва днес, те ще запазят 85% дял

Кирил Домусчиев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на ветеринарни лекарства "Хювефарма", който се контролира от братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще търси пазарна оценка между 3.6 и 4.5 млрд. евро при дебюта си на фондовата борса в Амстердам. Това става ясно от днешното съобщение на компанията и от публикувания проспект, където вече има индикативен ценови диапазон, в който ще се предлагат акциите и повече детайли за самото предлагане.

То започва днес и оферти ще се приемат до 30 юни, като се очаква алокацията на акциите и цената да бъдат фиксирани на 1 юли. Тогава трябва да започне и вторичната търговия с книжата, което означава, че вероятно още следващата седмица "Хювефарма" ще е може би най-скъпо оценената българска публична компания. Последното технически няма да е вярно, тъй като за целта на това IPO се използва специално създадена компания шапка в Нидерландия. Същевременно обаче контролиращите акционери и голямата част от дейността и служителите ще са концентрирани в България.

И за компанията, и за акционерите

Самата оферта към инвеститорите е разделена на две части. Едната е първично предлагане, чрез което се търси да се наберат 300 млн. евро, които да влязат в самата компания. За целта се издават до 15 млн. новоиздадени акции, които при долната граница на индикативната цена 20 евро за акция ще произведат именно търсения резултат. Ако обаче инвеститорският интерес е по-голям и се постигне по-висока цена (25.75 евро е посочената горна граница), може да бъдат издадени и по-малко акции.

Отделно се предлагат и малко над 11 млн. акции, собственост на настоящия едноличен акционер - "Адванс пропъртис", в което съдружници с по 50% са Кирил и Георги Домусчиеви. За тях те биха могли да получат между 220 и 285 млн. евро в зависимост от постигнатата цена. При силен интерес има и опция след затварянето на предлагането през юли да бъдат продадени и още до 3.47 млн. от техните акции по същата цена. Така двамата братя биха могли да осребрят и още между 70 и 90 млн. евро.

Дори и при максимално записване обаче Домусчиеви ще запазят пълен контрол над компанията с поне 85% дял. До него ще се стигне, ако бъдат продадени и допълнителните акции, а без тях той би бил 87%.

На бързи обороти

Сделката, макар и наричана IPO, чисто технически в случая не е такова, като предлагането е частно и насочено към избрани институционални инвеститори. Процедурата се води от J.P. Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe като глобални глобални координатори на предлагането. ING Bank, UniCredit Bank AG ще набират заедно с тях поръчките. Coöperatieve Rabobank, KBC Securities и Raiffeisen Bank International са комениджъри по емисията.

По график тя трябва да се случи на бързи обороти, като срокът за набиране на оферти е от 9:00 CET на 24 юни до 14:00 CET на 30 юни. Той обаче може да бъде съкратен или удължен при нужда. Началото на търговията на Euronext Амстердам пък се очаква да започне още на 1 юли, като компанията ще е с борсов код "HUVE". А до 5 юли новите акции трябва да са платени.

След плащането на такси, комисиони и данъци по сделката от "Хювефарма" очакват в компанията да постъпят чисто около 286 млн. евро. Половината от тях се планира да отидат за ускоряване на развитието на нови продукти и увеличаване на възможностите да придобива или лицензира нови технологии, а другата половина - за изплащане на настоящи кредити. Консолидирано компанията има малко над 1 млрд. евро активи и 650 млн. евро задължения.

Скъпо или евтино

За цялата минала година групата "Хювефарма" отчита 588 млн. евро приходи и 99.4 млн. евро печалба. За първото тримесечие на 2021 г., което традиционно е по-слабо за компанията заради сезонността на земеделието, тя отчита солиден ръст от 12% на приходите, които надхвърлят 160 млн. евро, а печалбата - 40 млн. евро. От компанията обясняват това със силните продажби на два нови продукта - Monovet в САЩ и Monimax в Европа. За 2012 очакванията са дори за по-силен органичен растеж от този в първото тримесечие заради увеличаването на техния пазарен дял, както и заради пускането на вече одобрените от американските регулатори Cycleguard и Optigrid.

При индикативния ценови диапазон 20 - 25.75 евро за акция и при пълно пласиране на емисията това би произвело оценка около 30 - 40 пъти P/E (цена към печалба). Макар и сред другите големи в сектора на животинските медикаменти да има и такива с по-ниски съотношения, има и такива с чувствително по-високи и оценката по никакъв начин не изглежда прекомерна.

Самото IPO се приема добре и от рейтинговите агенции, като дни преди старта му две обявиха, че поставят "Хювефарма" под наблюдение за покачване на рейтинга й. Moody's, която оценява компанията на Ba3, и S&P с рейтинг BB досега, отчитат очакваното намаляване на задлъжнялостта с постъпленията от предлагането. Самата компания залага като цел съотношението на нетния й дълг да спадне до 1.5 в края на 2021 г. и да поддържа устойчиво нива под 2. "Хювефарма" планира още амбициозни капиталови разходи от по средно 100 млн. евро годишно до 2024 г. и повишаване на рентабилността, като маржът на EBITDA се покачи леко до нива около 35%. Предвижда се и 10-20% от печалбата да се разпределя като дивидент.

От Moody's отчитат като слабости сравнително малкия размер на компанията, сравнено с конкурентите й, и липсата на диверсификация в сегмента на домашните любимци. Те задържат рейтинга въпреки подобрения кредитен профил. От S&P пък изтъкват, че срещу намалението на дълга стоят солидните заложени инвестиции, които ще ограничат генерирането на свободен паричен поток. Затова и те залагат на покачване на рейтинга вероятно само с една стъпка до BB+.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • - 4
    • + 1

    Домусчиев и Хювефарма много дългове малко пари.

    Нередност?
  • 2
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • - 5
    • + 6

    Напишете че статията е платена реклама

    Нередност?
Нов коментар